Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Σε έναν μήνα οι πρώτες 15.000 προσλήψεις ανέργων στους Δήμους

Ξεκινούν σε ένα μήνα οι πρώτες 15.000 προσλήψεις ανέργων στους Δήμους, για έργα αυτεπιστασίας (συντήριση υποδομών, κ.ά.). Σε σύνολο 1 εκατ. ανέργων θα βρει δουλειά μόλις το 1,5% με μισθό 770 ευρώ και μόνο για πέντε μήνες!

Το σχετικό πρόγραμμα παρουσίασαν χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι υπουργοί Εσωτερικών Τ. Γιαννίτσης και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. 

Στόχος είναι μέσα στο 2012 να απορροφηθούν περίπου 30.000 άνεργοι που θα απασχοληθούν με συμβάσεις διάρκειας 5 μηνών και με μικτές αποδοχές 760-770 ευρώ, δηλαδή περίπου 625 ευρώ καθαρά μετά τις κρατήσεις. Εκτιμάται ότι ώς το 2014 ο αριθμός των ωφελουμένων μπορεί να φτάσει τα 120.000 άτομα.

Οι άνεργοι θα προσλαμβάνονται με κοινωνικά - οικογενειακά κριτήρια, όπως:

* χρόνος της ανεργίας,
* η οικογενειακή κατάσταση,
* η ηλικία,
* η εντοπιότητα, κ.ά.

Η επιλογή τους θα γίνεται από ηλεκτρονικό πίνακα κατάταξης που θα τηρείται στον ΟΑΕΔ. Στον πίνακα αυτό θα καταχωρούνται οι αιτήσεις των υποψηφίων και θα παίρνουν τα ανάλογα μόρια. Οι λίστες θα ελέγχονται κάθε φορά από το ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις θα γίνονται μετά την έγκρισή του.

Προτεραιότητα έχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι έχουν άνεργη σύζυγο και παιδιά, οι νέοι έως 29 ετών και όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό όλοι οι άνεργοι να έχουν προσκομίσει βεβαίωση οικογενειακής κατάστασης στον ΟΑΕΔ.

Στα έργα αυτεπιστασίας θα απασχοληθούν 8 ειδικότητες: εργάτες γενικών καθηκόντων, ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, οδηγοί, οικοδόμοι, σιδεράδες, υδραυλικοί και διαχειριστές μηχανημάτων.

Την ίδια στιγμή, ο ΟΑΕΔ καθιερώνει την αυτοπρόσωπη παρουσία τους ανά τρίμηνο, διαφορετικά θα διακόπτεται η καταβολή του επιδόματος. Στην περίπτωση που ο άνεργος δεν εμφανιστεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, τότε χάνει τελείως το επίδομα για τους επόμενους μήνες. Εάν υπάρξει λόγος αναστολής ή διακοπής της επιδότησης (π.χ. απασχόληση) ο άνεργος (και όχι μόνο ο εργοδότης) είναι αυτός που θα πρέπει να ενημερώσει τον ΟΑΕΔ, μέσα σε 8 μέρες για να μη του ζητήσουν πίσω τα επιδόματα που πήρε μέχρι τη μέρα πρόσληψής του.

Επίδομα από τον ΟΑΕΔ παίρνουν 270.000 άνεργοι σε σύνολο 903.000 εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του.

adesmeytos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...