Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Πούτιν: Απάντησε σε όλες τις καυστικές ερωτήσεις!

Πούτιν: Απάντησε σε όλες τις καυστικές ερωτήσεις!

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμιρ Πούτιν επισκέφτηκε το καινούργιο συγκρότημα  των στούvτιο του τηλεοπτικού καναλιού Russia Today και συναντήθηκε με τους υπαλλήλους του καναλιού. Το τηλεοπτικό κανάλι Russia Today είναι  ρωσική διεθνής εταιρία πληροφόρησης σε πολλές γλώσσες η οποία αποτελείται από πέντε τηλεοπτικά δίκτυα που εκπέμπουν σε διαφορετικές γλώσσες επί εικοσιτετράωρης βάσης.
Ο Πρόεδρος απάντησε στα πιο επίκαιρα και καυστικά ερωτήματα των δημοσιογράφων, παραδείγματος χάριν, για την κατάσταση στη Συρία. Κατά τη δήλωσή του, «στη χώρα προφανώς επίκεινται σοβαρές αλλαγές. Η ηγεσία της χώρας έπρεπε να το καταλάβει εγκαίρως και να κάνει όποιες απαραίτητες αλλαγές».

«Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αναμειχτούμε στη σύγκρουση μεταξύ διαφορετικών τάσεων στο Ισλάμ. Είναι εσωτερική υπόθεση των Μουσουλμάνων. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας.

«Πρώτα από όλα κατά τη γνώμη μου όλα αυτά συμβαίνουν, επειδή μερικοί άνθρωποι από έξω θεωρούν ότι, εάν ΄΄χτενίσουν΄΄ όλη αυτή την περιοχή στο στιλ που τους αρέσει, που από κάποιους ονομάζεται δημοκρατία, η περιοχή αυτή θα έχει ειρήνη και τάξη. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα», είναι σίγουρος ο Πρόεδρος. «Χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη την ιστορία, τις παραδόσεις, τις θρησκευτικές ιδιαιτερότητες αυτής της περιοχής δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε. Ιδιαίτερα να αναμειχτούμε από έξω», θεωρεί ο Βλαδίμιρ Πούτιν.

«Τρέφω πολλές ελπίδες ότι οι πρωτοβουλίες εκείνες που προτάθηκαν και από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, με τον οποίο έχουμε συναντηθεί πρόσφατα στο Σότσι, και ο οποίος πρότεινε να γίνει πιο δραστήρια η συμμετοχή των χωρών της περιοχής, όπως και η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος προτάσσει  τη θέση ότι χρειάζεται να αναμειγνύονται πιο ενεργά τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ της Ρωσίας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, όλα αυτά που επεξεργαζόμαστε από κοινού σήμερα, η σύμπραξη αυτή θα δώσει επιτέλους ευκαιρία για την διευθέτηση της κατάστασης στη Συρία», ανέφερε ο Βλαδίμιρ Πούτιν.

Επίσης, σχολίασε τις διαδηλώσεις που γίνονται στη Ευρώπη, λέγοντας ότι δεν απειλούν τη Ρωσία, επειδή εδώ τηρούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο οι ρυθμοί ανόδου των πραγματικών εσόδων της κοινωνίας. « Πέρσι είχαμε 4,5–4,6 τοις εκατό. Κατά τον Ιανουάριο – Απρίλιο της φετινής χρονιάς ήδη φτάσαμε στο 5 τοις εκατό στην άνοδο των πραγματικών εσόδων του πληθυσμού. Και είναι μάλιστα αύξηση της εσωτερικής αγοράς. Η κατάσταση στη χώρα μας διαφέρει από της ευρωπαϊκή», υπογράμμισε ο Πούτιν.

«Για το λόγο αυτό συμμερίζομαι τη θέση εκείνων των Ευρωπαίων συνεργατών μας οι οποίοι βλέπουν τη διέξοδο από την κρίση στη συνένωση των προϋπολογισμών, στην επαναφορά της τάξης και της πειθαρχίας στην οικονομία. Βεβαίως τα πάντα
έχουν όρια. Και δεν μπορούμε να τα φορτώνουμε όλα στο λαιμό των πολιτών μας».

Ο Πρόεδρος επίσης απάντησε στις ερωτήσεις που αφορούσαν στα θέματα μετανάστευσης, τις σχέσεις με τη Γεωργία, την  αντιπαράθεση του Ιράν και των ΗΠΑ.

Την παραμονή της συνάντησης με τον Μπάρακ Ομπάμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους δημοσιογράφους προκάλεσε ο σχολιασμός του Βλαδίμιρ Πούτιν σχετικά με τις σχέσεις της Ρωσίας και της Αμερικής: «Τώρα σχεδόν δεν έχουμε ιδεολογικές διαφορές, έχουμε θεμελιώδεις πολιτισμικές.

Στη βάση της αμερικάνικης συνείδησης βρίσκεται η ατομιστική ιδέα. Στη βάση της ρωσικής νοοτροπίας έχουμε της συλλογική. Παραδείγματος χάριν στο μυθιστόρημα «Όσα παίρνει ο άνεμος», θυμάστε ότι η πρωταγωνίστρια λέει: «Δε μπορώ να φανταστώ ότι θα πεινάω».

Γι’ αυτήν είναι το πιο βασικό. Ο Ρώσος έχει προφανώς άλλη αντίληψη, κάτι άλλο, που βρίσκεται πέρα, πίσω από τον ορίζοντα. Κάτι πνευματικό. Κάτι που αφορά στο Θεό. Ξέρετε, είναι διαφορετικές φιλοσοφίες ζωής. Γι’αυτό είναι δύσκολο να αλληλοκαταλαβαινόμαστε. Γίνεται όμως».

Είναι όμως πολύ φυσιολογικό άνθρωποι με τόσο μεγάλες διαφορές να είναι έτοιμοι να βρίσκουν δρόμους που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην κατανόηση. Μου φαίνεται ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Και μάλιστα δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στις κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας η Ρωσία και οι ΗΠΑ γίνονταν σύμμαχοι, και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο.

Όση αντιπαράθεση και να έχουμε, όταν ήγγικεν η ώρα, ενωθήκαμε. Πρέπει να προσέχουμε τα θέματα αυτά. Πρέπει να ξέρουμε τις διαφορές μας, και ταυτόχρονα να εφιστούμε την προσοχή στις θετικές πλευρές που θα μας βοηθήσουν στη συνεργασία μας», έβγαλε συμπέρασμα ο Πρόεδρος της Ρωσίας.


Briefingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...