Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Τράπεζα της Ελλάδος: Πολύ ανησυχητική η επιδείνωση των δεικτών φτώχειας


Δραματική επιδείνωση δεικτών φτώχειας και άμεση ανάγκη προστασίας των παιδιών από τις χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης διαπιστώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Η ετήσια έκθεση του 2012 αναφέρει επίσης πως υπερκαλύπτεται ο μνημονιακός στόχος για μείωση του κόστους εργασίας.

Ξεχωριστά η έκθεση αναφέρει ότι η συνολική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 θα είναι 17,6%, τη στιγμή που η μνημονιακή δέσμευση ήταν να περιοριστεί κατά 15%.
Εκτιμάται επίσης ότι την περίοδο 2010-2013, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώνονται κατά 20,6%, ενώ το κόστος εργασίας την ίδια περίοδο περιορίζεται κατά 18,5%. Και τούτο τη στιγμή που σε επίπεδο Ευρωζώνης, το κόστος εργασίας, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε κατά 2,8%.
Όσον αφορά την ανεργία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί εκ νέου το 2013 αλλά και ότι θα υπάρχει χρονική υστέρηση ανάμεσα στη συγκράτησή της και την ανάκαμψη της χώρας. Επίσης, καταγράφει «ελεύθερη πτώση» 27,9% στις τιμές διαμερισμάτων και συστήνει μείωση της φορολογίας ακινήτων.
Στο πεδίο των εσόδων αναφέρεται ότι η μείωση των φοροαπαλλαγών θα φέρει πρόσθετα έσοδα 1 δισ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ε.Ε. αντί για 2,3 δισ. ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση.
Αναλυτικότερα:
-Στην έκθεση γίνεται σαφής αναφορά για “δραματική επιδείνωση των δεικτών φτώχειας” την περίοδο της τρέχουσας κρίσης σε απόλυτους όρους. Ενώ το ποσοστό φτώχειας για το έτος 2010 υπολογιζόμενο με το κατώφλι φτώχειας του έτους 2005 (60% του διάμεσου εισοδήματος του 2005 εκφρασμένου σε τιμές του 2010 με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή) ήταν 16,0%, το αντίστοιχο ποσοστό για το επόμενο έτος της έρευνας (2011) έφθασε στο 22,9%. Με άλλα λόγια, μέσα σε ένα μόλις έτος στην περίοδο της τρέχουσας κρίσης καταγράφηκε αύξηση της φτώχειας σε απόλυτους όρους κατά 6,9 εκατοστιαίες μονάδες (ή κατά 43,1%).
Παράλληλα ζητείται “το πρόβλημα της προστασίας των παιδιών” -μία από τις χειρότερες συνέπειες της οικονομικής κρίσης- να αντιμετωπιστεί ως ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα δημόσιας πολιτικής στην Ελλάδα. Από την εξέταση των δεικτών για τις συνθήκες διαβίωσης του πληθυσμού στην Ελλάδα προκύπτει ότι η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία πληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δυσκολία αντιμετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) δεν αφορά μόνο το φτωχό πληθυσμό, αλλά και σημαντικό μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.
- Η φτώχεια συνδυάζεται και με άλλες ακόμη πιο ανησυχητικές, παραμέτρους – ιδίως το γεγονός ότι η ανεργία έχει πλέον πλήξει τον “σκληρό πυρήνα” του εργατικού δυναμικού, καθώς το μερίδιο των ανέργων που δηλώνουν “αρχηγοί ή υπεύθυνοι νοικοκυριού” έχει αυξηθεί κατά 10 περίπου εκατοστιαίες μονάδες την τελευυταία τριετία.
Καθώς μόλις το 29,4% των εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του ΟΑΕΔ το Δεκέμβριο του 2012 λάμβανε κάποιου είδους επίδομα ανεργίας,εκτιμάται ότι η επιμήκυνση της περιόδου επιδότησης των ανέργων και κυρίως η διεύρυνση της ομάδας των δικαιούχων επιδότησης με άλλα άνεργα άτομα, όπως είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι που λόγω της κρίσης σταμάτησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αποτελούν μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
-Το 2013 αναμένεται ότι η ανεργία θα αυξηθεί περαιτέρω και η εκτίμηση των περισσότερων διεθνών οργανισμών είναι ότι η υποχώρηση της ανεργίας θα εμφανίσει χρονική υστέρηση σε σχέση με την εμφάνιση θετικών ρυθμών ανάπτυξης
-Ο στόχος ο οποίος τέθηκε στο Μνημόνιο που υιοθέτησε η Βουλή το Φεβρουάριο του 2012 με τον Ν. 4046 -για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15%- εκτιμάται, με βάση τους ανωτέρω υπολογισμούς, ότι θα υπερκαλυφθεί, καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία αναμένεται να φθάσει το 17,6%.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω στοιχεία,υπολογίζεται ότι οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων μέχρι στιγμής αφορούν τουλάχιστον το 19% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, ενώ οι μειώσεις μέσω κλαδικών συμβάσεων αφορούν το 20-25%.
Η διαδικασία της προς τα κάτω προσαρμογής των αποδοχών συνεχίζεται και το 2013, καθώς εφέτος λήγουν όσες κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις δεν έληξαν το 2012.
-Το 2012 εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 6,6%,ενώ η μείωση των μέσων πραγματικών αποδοχών έφθασε το 7,5% (οι αντίστοιχες μειώσεις το 2011 ήταν 1,7% και 4,7%). Η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, που περιλαμβάνει και τις εργοδοτικές εισφορές καθώς και τις δαπάνες για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 6,0%. Η μείωση των μέσων αποδοχών εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη στον επιχειρηματικό τομέα (-8,4% σε ονομαστικούς όρους, -9,3% σε πραγματικούς)
Υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε για τρίτο συνεχές έτος: κατά 8,0% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 12,1% στον επιχειρηματικό τομέα
-Η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013 (κατά 7,3% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8,0% στον επιχειρηματικό τομέα), ενώ το 2014, καθώς θα αρχίζει η ανάκαμψη της οικονομίας, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος ενδέχεται να αυξηθεί κατά 0,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 1,8% στον επιχειρηματικό τομέα (χωρίς να αποκλείεται μείωσή του, εάν η παραγωγικότητα αυξηθεί περισσότερο από ό,τι τώρα προβλέπεται).
Η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2010-2012 εκτιμάται στο 10,9% για το σύνολο της οικονομίας και στο 16,1% για τον επιχειρηματικό τομέα.
Ο στόχος ο οποίος τέθηκε στο Μνημόνιο που υιοθέτησε η Βουλή το Φεβρουάριο του 2012 με τον Ν. 4046 ―για μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος την τριετία 2012-2014 κατά 15% – εκτιμάται, με βάση τους ανωτέρω υπολογισμούς, ότι θα υπερκαλυφθεί,καθώς η σωρευτική μείωση στην εν λόγω τριετία αναμένεται να φθάσει το 17,6%.
Η επιστροφή καταθέσεων πρώτο σημάδι θετικής αποτίμησης των εξελίξεων
Για τον τραπεζικό κλάδο η Τράπεζα της Ελλάδος κάνει ιδιαίτερη μνεία στις ενέργειες της Πολιτείας, με τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν ομαλά μέσα από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και “βλέπει” το πρώτο σημάδι θετικής αποτίμησης των εξελίξεων στο τραπεζικό σύστημα, την η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, η ΤτΕ χαρακτηρίζει “επίτευγμα” το γεγονός ότι κατά την περίοδο των ακραίων συνθηκών ικανοποιήθηκε πλήρως και χωρίς τεχνικά προβλήματα η ζήτηση μετρητών εκ μέρους του κοινού. “Το 2012 το τραπεζικό σύστημα δέχθηκε αυξημένες πιέσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητά του. Παράλληλα, καταγράφηκε και περαιτέρω χειροτέρευση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών.Αξίζει ωστόσο να μνημονευθεί ότι, παρά αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες,οι ενέργειες της Πολιτείας και της Τράπεζας της Ελλάδος εξασφάλισαν ότι κανένας καταθέτης δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από τις αποταμιεύσεις του. Αποτελεί επίσης επίτευγμα το γεγονός ότι ικανοποιήθηκε πλήρως και χωρίς τεχνικά προβλήματα η ζήτηση μετρητών εκ μέρους του κοινού, μολονότι όχι μόνο ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης τραπεζογραμματίων δεν ήταν ομαλός, αλλά και παρατηρήθηκαν αλλεπάλληλες εξάρσεις εκροών χρηματικού”.
Για τα επιτόκια, στην έκθεση αναφέρεται ότι“σε αντίθεση με την έντονη άνοδο που παρουσίασαν από τα τέλη του 2009 μέχρι και το α’εξάμηνο του 2012, τα επιτόκια καταθέσεων σημείωσαν την περίοδο Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2012 μικρή υποχώρηση. Η σχεδόν τριετής ανοδική πορεία των επιτοκίων των καταθέσεων προθεσμίας αποδίδεται στην προσπάθεια των τραπεζών να συγκρατήσουν τη μεγάλη εκροή καταθέσεων λιανικής που παρατηρήθηκε διαρκούσης της κρίσης. Αντιστοίχως, η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το β’εξάμηνο του 2012 επέδρασε προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των ανοδικών πιέσεων στα επιτόκια”.
Περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων των ελληνικών εμπορικών τραπεζών σε όλες τις κατηγορίες δανείων που έχουν χορηγηθεί σε εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο δανείων ανήλθε σε 22,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2012 από 16,0% στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Εντονότερα αυξήθηκε ο λόγος των καταναλωτικών δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των καταναλωτικών δανείων,ο οποίος διαμορφώθηκε σε 36,3% το Σεπτέμβριο του 2012 από 28,8% το Δεκέμβριο του 2011.Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε επίσης στον αντίστοιχο λόγο τόσο για τα επιχειρηματικά (Σεπτέμβριος 2012: 21,0%,Δεκέμβριος 2011: 14,2%) όσο και για τα στεγαστικά δάνεια (Σεπτέμβριος 2012: 20,2%, Δεκέμβριος 2011: 14,9%).
capital.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...