Για έναν «μη βοηθητικό» διάλογο έκανε λόγο ο επίτροπος Όλι Ρεν, αναφερόμενος στην συζήτηση γύρω από το λάθος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον πολλαπλασιαστή λιτότητας επισημαίνοντας πως εγείρει τον κίνδυνο «διάβρωσης της εμπιστοσύνης που έχουμε επίπονα χτίσει» κατά τα τελευταία χρόνια.
Ο Όλι Ρεν στην επιστολή του προς το ECOFIN επισημαίνει πως οι πρόσφατες σχετικές μελέτες που έχουν διενεργηθεί έχουν «ιδιαίτερα περιορισμένη χρησιμότητα», επικαλούμενος μάλιστα το πρόσφατο άρθρο του επικεφαλής οικονομολόγου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, στην Καθημερινή της Κυριακής, στο οποίο ο κ. Μπλανσάρ αποσαφήνιζε ότι η σύνδεση του πολλαπλασιαστή με την υποδεέστερη του αναμενομένου απόδοση του ελληνικού προγράμματος συνιστά «θεμελιωδώς λανθασμένη αντίληψη» της ιστορίας και των μελετών του ΔΝΤ.
«Το 2009, το έλλειμμα είχε φτάσει στο 15,6% του ΑΕΠ και οι αγορές δεν ήταν πλέον διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τα υψηλά επίπεδα χρέους της Ελλάδας. Ήταν αυτή η κατάσταση που οδήγησε στο λανσάρισμα του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας τον άνοιξη του 2010», συνεχίζει ο κ. Ρεν, κρατώντας σταθερά το βλέμμα του στην Αθήνα, σημειώνοντας ωστόσο πως από το «περασμένο καλοκαίρι» έχουν επιτευχθεί «πάρα πολλά» από τη χώρα μας, με συνέπεια το ελληνικό πρόγραμμα να βρίσκεται πλέον «αποφασιστικά εντός δρόμου».
«Εναπόκειται πλέον στις ελληνικές Αρχές να βεβαιώσουν, μέσω αποφασιστικής υλοποίησης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, πως αυτή η εμπιστοσύνη εξακολουθεί να αυξάνεται»,συνεχίζει ο ευρωπαίος επίτροπος.
Η εν λόγω συζήτηση «δεν μας έχει προσφέρει καλύτερη οπτική», συμπληρώνει ο κ. Ρεν, τονίζοντας την ίδια στιγμή την θετική που έχουν η «αξιόπιστες πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής», όπως αποδεικνύεται από τα πρόσφατα παραδείγματα της Ιταλίας και του Βελγίου.
Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή του Ευρωπαίου επιτρόπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου