Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

- Η ζάχαρη και το αλάτι είναι απαραίτητα για τον οργανισμό;

Η ζάχαρη είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό γιατί αποτελεί τη βασική πηγή για την ενέργειά του – ειδικά ο εγκέφαλος και τα ερυθρά αιμοσφαίρια "καίνε" αποκλειστικά γλυκόζη.
Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από ζάχαρη σε στιγμές της ημέρας που χρειάζεται άμεση ενέργεια, όπως το πρωί, πριν τη γυμναστική, όταν υπάρχει κούραση, στρες ή όταν δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που τρώνε ένα καλό πρωινό αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο.

Ένας άνθρωπος καταναλώνει περίπου 40-60 κιλά ζάχαρη το χρόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, η ζάχαρη πρέπει να αποτελεί το 10% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως. Αν, δηλαδή, θεωρήσουμε ότι μια γυναίκα χρειάζεται γύρω στις 1600-1700 θερμίδες κάθε μέρα, πρέπει να καταναλώσει περίπου 160 γραμμάρια ζάχαρης ημερησίως (και μεγαλύτερη ποσότητα ένας άντρας). Γενικά, κάθε άνθρωπος δεν πρέπει να καταναλώνει καθημερινά πάνω από 10 κουταλάκια ζάχαρης (κάθε κουταλάκι αναλογεί περίπου σε 4 γραμμάρια).

Όσον αφορά το αλάτι, είναι κι αυτό απαραίτητο στη διατροφή μας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Παρόλο που καταναλώνουμε περίπου 6 κιλά ετησίως πρόσθετο αλάτι στις τροφές μας, η σύσταση για τον γενικό πληθυσμό είναι γύρω στα 6 γραμμάρια ημερησίως για τους ενήλικες (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού) όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας που να απαιτεί τον περιορισμό του. Πρέπει, βέβαια, να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τροφές που από μόνες τους περιέχουν το χλωριούχο νάτριο που χρειαζόμαστε καθημερινά (π.χ. κρέας), συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να προσθέτουμε αλάτι στο πιάτο μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...