Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ασφαλισμένοι πληρώνουν τις επισκέψεις σε συμβεβλημένους γιατρούς!

Το 26% δηλώνει ότι όλα άλλαξαν προς το χειρότερο και υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, τρεις στους πέντε αγνοούν την ύπαρξη του ΕΟΠΥΥ, ενώ το 64% των γιατρών αρνείται να συμβληθεί με τον φορέα

Αμοιβή για επίσκεψη παίρνουν από ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό γιατροί!

Ενας στους πέντε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (18%) δηλώνει ότι έχει πληρώσει τον τελευταίο μήνα, ο ίδιος ή μέλη της οικογένειάς του, σε γιατρό που έχει σύμβαση με το Ταμείο του. Δεν είναι τυχαίο ότι το 26% των ασφαλισμένων δηλώνει ότι ο ΕΟΠΥΥ άλλαξε προς το χειρότερο τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας που λαμβάνουν, εξαιτίας του κόστους επίσκεψης. Αγνοια για το σύστημα πληρωμής τους δηλώνουν και οι γιατροί!

Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο σε 850 κατοίκους της Αθήνας, για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας (ΙΣΑ).

Παρουσιάζοντας χθες τα ευρήματα, ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι ένας στους τρεις ασφαλισμένους θεωρεί ότι άλλαξαν όλα προς το χειρότερο, οι τρεις στους πέντε αγνοούν την ύπαρξη του φορέα, ενώ το 64% των γιατρών αρνείται να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ.

Ανέφερε, δε, ότι για να αντιμετωπιστούν τα τεχνικά προβλήματα, έπρεπε να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Συλλόγου για αναστολή λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι να λυθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα, τα εκατομμύρια των ασφαλισμένων υφίστανται τις συνέπειες. Εκτός από το κόστος της επίσκεψης, οι ασφαλισμένοι αναδεικνύουν, μέσω της έρευνας, τρία βασικά θέματα που οδηγούν σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών: Πρώτο, είναι το κόστος αγοράς φαρμάκων. Το 35% δηλώνει ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, το 29% ότι έμεινε ίδια και μόλις το 4% πως βελτιώθηκε.

Ψηλά στις αρνητικές τους επισημάνσεις είναι ο χρόνος αναμονής, μέχρι να κάνουν εξετάσεις σε νοσοκομεία του ΕΣΥ ή στα ιατρεία του ΙΚΑ. Ενας στους τρεις (33%) αναφέρει πως τα πράγματα έχουν χειροτερέψει, το 18% ότι δεν έχουν αλλάξει και μόλις το 4% ότι έχουν βελτιωθεί.

Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται και οι γιατροί. Επτά στους δέκα δηλώνουν λίγο ή καθόλου ευχαριστημένοι από το νέο σύστημα, ενώ το 22% εκτιμά ότι η κατάσταση βελτιώθηκε πολύ ή αρκετά.

newssalonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...