Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ο Μαυρογιαλούρος επιστρέφει δριμύτερος…

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί τον Γιώργο Παρτσαλάκη στην κλασική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, «Υπάρχει και φιλότιμο» που ανεβαίνει από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης. Χθες η παράσταση άνοιξε την αυλαία της στα Χανιά και την αναμένουμε στη Νέα Μάκρη στις 28 Ιουλίου και στη Νίκαια (29 Ιουλίου).

Πιο επίκαιρο από ποτέ, ακόμα κι αν έχει περάσει μισός αιώνας από τη συγγραφή του, το «Υπάρχει και Φιλότιμο» συγκαταλέγεται στα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα της ελληνικής δραματουργίας πολιτικής θεματολογίας, με το όνομα «Μαυρογιαλούρος» να αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς της σύγχρονης πολιτικής ορολογίας στην Ελλάδα.

Ο Ανδρέας Μαυρογιαλούρος είναι υπουργός μιας προδικτατορικής κυβέρνησης, αρμόδιος επί των δημοσίων έργων. Με αφορμή την πρόσφατη ανέγερση του νέου μαιευτηρίου στην εκλογική του περιφέρεια, πραγματοποιεί ένα ταξίδι προς τα εκεί στο οποίο τον συνοδεύει η κόρη του Αλίκη και ο οδηγός του.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, η Αλίκη επιμένει να οδηγήσει εκείνη το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα την πρόσκρουση του αυτοκινήτου σε ένα δένδρο, κοντά στο χωριό Άγρυλος.
Οι χωρικοί σπεύδουν να περιποιηθούν τους τραυματίες, χωρίς να γνωρίζουν την ταυτότητά τους και συνομιλούν μαζί τους σχετικά με τις ελλείψεις του χωριού σε υποδομές και υπηρεσίες. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις, ο υπουργός πληροφορείται για την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού, για τη διαφθορά που επικρατεί, αλλά και για την αντιπάθεια των κατοίκων προς το πρόσωπό του.

Ιδιαίτερα κλονίζεται όταν μαθαίνει ότι στενοί του συνεργάτες όπως ο Θεόδωρος Γκρουέζας εκμεταλλεύονται τη θέση τους για προσωπικό όφελος, μέσα από διεφθαρμένες συναλλαγές. Μετά από όλα αυτά, προσγειώνεται ανώμαλα και αποφασίζει να αλλάξει συμπεριφορά και να παραιτηθεί, διαπιστώνοντας πόσο μακριά βρίσκεται από τα προβλήματα του λαού στον οποίο μοίραζε αφειδώς υποσχέσεις. Όλα αυτά βέβαια, μέσα από ιδιαίτερα κωμικές καταστάσεις που θυμίζουν κατά πολύ τη σημερινή πραγματικότητα.

Η παράσταση θα κάνει πολλές στάσεις ανά την επικράτεια, ανάμεσα στις οποίες: Χανιά (8 έως 11/7), Ηράκλειο (15,16/7), Ρέθυμνο (17,18/7), Ζάκυνθος (22/7), Λευκάδα (24/7), Μεσολόγγι (26/7), Νέα Μάκρη (28/7), Νίκαια 29 Ιουλίου, Ξυλόκαστρο (31/7), Ιεράπετρα (4/8), Παπάγου (20,21/8), Πάτρα (22/8), Κατερίνη (25/8), Λάρισα (26/8), Κοζάνη (27/8), Καβάλα (29/8), Ηλιούπολη (4/9), Ραφήνα (6/9), Πειραιάς (9/9), 13/9 Βριλήσσια, 15/9 Πετρούπολη, Κορυδαλλός (16/9).

Σκηνοθεσία : Γιάννης Μπέζος. Σκηνικά, κοστούμια, φωτισμοί: Αντώνης Χαλκιάς. Βοηθός Σκηνοθέτη: Δάφνη Σταυροπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παρτσαλάκης, Τάκης Παπαματθαίου. Θανάσης Βισκαδουράκης, Τάσος Γιαννόπουλος, Ευγενία Δημητροπούλου, Μανώλης Σορμαϊνης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Νίκος Σκούλας, Αντιγόνη Νάκα, Ελένη Τσιμπρικίδου, Ηλίας Μιχαλογιάννης.
Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr, Bιβλιοπωλείο Ιανός.

clickatlife.gr via http://on-news.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...