Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ - Στο δίδυμο Gazprom-Sintez κλείνουν ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ - Aπαλείφθηκε η ρήτρα δραχμής...


Σε πλήρη επικράτηση των ρωσικών εταιρειών φαίνεται ότι οδεύουμε στον διαγωνισμό των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αν όλα πάνε καλά: Με μια νέα αλλαγή στους όρους του διαγωνισμού το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει την ...
πόρτα και στην έτερη ρωσική εταιρία, στη Sintez του Ρώσου μεγιστάνα Λ.Λεμπέντεφ (φωτό με το μούσι), για να αποκτήσει την ΔΕΣΦΑ, αφού για την ΔΕΠΑ έχει καταθέσει υποψηφιότητα η Gazprom (του Α.Μίλερ, φωτό βάση) η οποία έχει την πλήρη κρατική υποστήριξη.

Πλην όμως η Sintez έχει καταθέσει μακράν την καλύτερη προσφορά για το δίδυμο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, περίπου 1,9 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με την αλλαγή των όρων του διαγωνισμού επιτρέπεται σε όσους υποψήφιους αγοραστές το επιθυμούν και έχουν καταθέσει ενιαία προσφορά για τον ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ να επανέλθουν στην τελική φάση με χωριστές προσφορές για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ.

Σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν να δώσουν προσφορά και για το σύνολο.

Φυσικά αυτή η απόφαση ελευθερώνει τα χέρια των Ρώσων για να "χτυπήσουν" και τις δύο εταιρείες.

Η απόφαση αυτή του ΤΑΙΠΕΔ κοινοποιήθηκεήδη στους ενδιαφερόμενους, χωρίς ωστόσο να τους αποσταλεί το τελικό κείμενο της σύμβασης πώλησης (SPA). Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, δόθηκε και νέα παράταση για τις 29 Μαϊου, στην καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός μετρά τις περισσότερες παρατάσεις από κάθε άλλον του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη. Η αρχική προθεσμία έληγε στις 29 Απριλίου. Μετατέθηκε για τις 10 Μάιου, πήρε μια άτυπη παράταση για τις 20 Μαΐου και τώρα η ημερομηνία μετατίθεται για τις 29 Μαϊου.

Πάντως υπάρχει και μία κυβερνητική υπαναχώρηση: Η «ρήτρα δραχμής» που έχει ζητήσει η Gazprom, δηλαδή ρήτρα που να αλλάζει τους όρους στην περίπτωση που υπάρξει έξοδος της χώρας από το ευρώ, δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση.

Οι λόγοι είναι βασικά επικοινωνιακοί: «Πλήττει την όποια προσπάθεια καταβάλλουμε να αλλάξει η εικόνα της χώρας, η επιβολή ρήτρας νομίσματος θα λειτουργήσει ως προηγούμενο. Αν μπει στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ, είναι προφανές ότι θα μας ζητηθεί να τη βάλουμε και σε επόμενους διαγωνισμούς», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του Ταμείου.

Το γεγονός πάντως ότι παρέχεται πλέον η δυνατότητα στην Sintez να υποβάλλει χωριστή προσφορά για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ αξιολογείται από παρατηρητές ως ιδιαίτερης σημασίας.

Πρώτα απόλα, δίνεται η δυνατότητα να υπάρξει και ένας ακόμα παίκτης, όχι τόσο για τη ΔΕΠΑ, (όπου η πρωτοκαθεδρία της Gazprom είναι δεδομένη και δύσκολα θα έμπαινε «σφήνα» στις επιδιώξεις του Ρωσικού κράτους μια άλλη Ρωσική εταιρεία) όσο για τη ΔΕΣΦΑ.

Oι Ρώσοι χαρακτηρίζουν, πάντως unfair τις κινήσεις προσέγγισης του υπουργού Εξωτερικών Δ.Αβραμόπουλου με το Αζερμπαϊτζάν, όπου φαίνεται να πατρονάρει την υποψηφιότητα της SOCAR σε πολιτικό επίπεδο, πάντα (ουσιαστικά πρόκειται για την αμερικανο-τουρκική διάσταση στον διαγωνισμό) Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι μόλις πριν δύο ημέρες στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων IDEF 2013 που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα, υπεγράφη πρωτόκολλο για την προώθηση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν.

Καθώς το πρωτόκολλο υπεγράφη από τον επικεφαλής του τουρκικού υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar και τον υπουργό αμυντικής βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν Yavar Jamalov, είναι προφανές ότι η συνεργασία αφορά τον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, όπου ο δεύτερος ανακοίνωσε την προετοιμασία σχεδίων κοινής ανάπτυξης και παραγωγής οπλικών συστημάτων.

"Πως είναι δυνατον η κάποιοι Έλληνες υπουργοί να προωθούν συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν σε τέτοιο κρίσιμο τομέα" διερωτώνται στην Μόσχα...

Σε οποιαδήποτε περίπτωση η απόκτηση από τις ρωσικές εταιρείες των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ για μια σειρά λόγων που έχουν αναλυθεί επανειλημμένα από το defencenet.gr, θα είναι η πρώτη πραγματικά καλή είδηση από τον Μαΐο του 2010 που ο Γ.Παπανδρέου έσπρωξε την χώρα στα Μνημόνια...
Ο ΚΕΡΑΜΙΔΟΓΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...