Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Έρχεται η σειρά της Γερμανίας


Όποιος διάβασε τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη θα είδε ότι η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ είχε ανάπτυξη μόλις 0,1%. Ισχνή δηλαδή, γεγονός που δείχνει ότι αρχίζει να «σαπίζει» και η χώρα της Μέρκελ.

Μετά τη Γαλλία που είναι σε δεινή θέση και η Γερμανία είναι θέμα χρόνου να τη δούμε να μπαίνει σε κύκλο ύφεσης. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά και ένας… δικός της άνθρωπος, ο Μπαρόζο μιλώντας στην ημερίδα για την Ευρώπη την οποία διοργανώνει η Ραδιοφωνία Δυτικής Γερμανίας (WDR) στο Βερολίνο, ζήτησε από τη Γερμανία… μεταρρυθμίσεις. «Η Γερμανία δεν πρέπει να χαλαρώνει. Το χρέος είναι πολύ υψηλό. Επιπλέον, η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα στον τομέα των υπηρεσιών και να αναπροσαρμόσει τους μισθούς, ανάλογα με την αύξηση της παραγωγικότητας», δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.

Τι να σημαίνει άραγε αυτό; Ότι θα χαλαρώσει η πολιτική σε όλη την Ευρώπη ή ότι το Βερολίνο θα βάλει και τους Γερμανούς σε σκληρή λιτότητα; Αν γίνει το δεύτερο τότε θα δούμε πόσο θα αντέξει η γερμανική κοινωνία η οποία ήδη μαστίζεται από μεγάλες ανισότητες. Ο Μπαρόζο διαπίστωσε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται σε κράτη-μέλη, επανάλαβε όμως ότι «η κοινωνική κατάσταση αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Μπαρόζο αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από τα κράτη-μέλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής διαπίστωσε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα:
«Έχει σημειωθεί πρόοδος τόσο σε ό,τι αφορά την διόρθωση των οικονομικών ανισοτήτων μεταξύ των χωρών όσο και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας», δήλωσε.
Τόνισε ωστόσο ότι «δεν δικαιολογείται κανένα αίσθημα ικανοποίησης», όπως έδειξαν και οι δύσκολες διαπραγματεύσεις στην περίπτωση της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι ικανοποιητική, ενώ ειδικά το ποσοστό της ανεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Από την πλευρά της πάντως η Μέρκελ ήταν στον… κόσμο της.
«Η Γερμανία μπορεί να ευημερεί μακροπρόθεσμα μόνον εφόσον η Ευρώπη πηγαίνει καλά», επανέλαβε. Δήλωσε ακόμη βαθύτατα ανήσυχη για την άνοδο των ποσοστών ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, αλλά επανέλαβε ότι «η ανάπτυξη θα έλθει ως αποτέλεσμα λογικών μεταρρυθμίσεων και σταθερών προϋπολογισμών».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «όπως κάποιος από την Βάδη-Βυρτεμβέργη είναι διατεθειμένος να μετακομίσει στην Βαυαρία, έτσι θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι νέοι θα καλούνται εκεί όπου υπάρχει εργασία».

Αναφερόμενη πάντως στην γενικότερη κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία, η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι «το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε με ποιον ακριβώς τρόπο επιθυμούμε (να βελτιώσουμε) την ανταγωνιστικότητα», ενώ ιδιαίτερα για την περίπτωση της Γαλλίας, εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι ηγέτες θα συμφωνήσουν ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της γαλλικής κυβέρνησης είναι επαρκείς προκειμένου να της δοθεί παράταση για την μείωση του ελλείμματος.
Αμετανόητη δηλαδή, αλλά η κρίση της χτυπάει την πόρτα. Αυτό δε θα μπορέσει να το αποφύγει.

Spiegel: Η «μαμά Μέρκελ» παρέλυσε την πολιτική

Κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων που είναι καγκελάριος, η Άνγκελα Μέρκελ έχει νανουρίσει επιδέξια τους Γερμανούς, χρησιμοποιώντας πολιτικές που τους κάνει να αισθάνονται καλά, ώστε να στρέψουν την προσοχή τους από την πολιτική στην προσωπική άνεση. Αυτά και άλλα πολλά καταλογίζει στη γερμανίδα καγκελάριο ο Dirk Kurbjuweit σε άρθρο του στο Spiegel.

Όπως γράφει, τα οκτώ χρόνια στην εξουσία έχουν κάνει τη Μέρκελ να αναζητά μόνο την ηρεμία. «Ποια είναι όμως η κατάσταση της χώρας; Ο όρος που αναπτύχθηκε για να περιγράψει αυτή την περίοδο αναμονής είναι “Biedermeier”». Η πρώτη εποχή του «Biedermeier» ξεκίνησε με το Συνέδριο της Βιέννης το 1815 και τελείωσε το 1848, με τις ευρωπαϊκές επαναστάσεις. Σήμερα, η λέξη «Biedermeier» συνδέεται κυρίως με το στυλ των χαρακτηριστικών επίπλων της περιόδου, αλλά χρησιμοποιείται και για να εκφράσει ένα συγκεκριμένο ήσυχο, ληθαργικό είδος εσωτερικότητας, σημειώνει.

«Η Μέρκελ προέρχεται από μια συναινετική σχολή σκέψης. Ανατράφηκε στην κομμουνιστική Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, στην οποία η αντιπαράθεση και η πόλωσης θεωρούνταν αντιπαραγωγικά».

Η χώρα που έχει δημιουργήσει η Μέρκελ πρέπει να της θυμίζει ένα κομμάτι από το πρώτο σπίτι της, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, όπου το Biedermeier είχε πάρει τη μορφή μιας χώρας, γράφει ο Kurbjuweit. Η Μέρεκελ προσπαθεί να χτίσει ένα ήρεμο μέρος προστασίας για όλους μας και οι Γερμανοί δεν φαίνεται να αντιτίθενται σε αυτή την ιδέα, συνεχίζει. Εν μέρει αυτό γίνεται επειδή έχει καταφέρει να γλιτώσει την χώρα από την κρίση. «Τουλάχιστον η δημοκρατία είναι ζωντανή και καλά σε τοπικό επίπεδο.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, όμως, η Γερμανία της Μέρκελ κοιμάται, εν μέρει λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να παρουσιάσει νέες ιδέες και σχέδια». Και καταλήγει: «Η Γερμανία της Μέρκελ δεν έχει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη διαδικασία της δημιουργικής σύγκρουσης. Η χώρα παρασύρεται σε λήθαργο και δημοκρατικό μαρασμό, επειδή οι πολίτες της δεν έχουν ερεθίσματα για αμφισβήτηση. Στις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ βασίζεται επίσης στην ασύμμετρη αποστράτευση και αυτό είναι ένα σκάνδαλο. Ένας τρόπος για να περιγράψεις τη στρατηγική της θα ήταν: η διατήρηση της εξουσίας με την ασφυκτική επιβράδυνση των ψηφοφόρων. Και ένας άλλος: η δημιουργία μιας κοινωνίας Biedermeier με τις ευχάριστες πολιτικές της. Είμαστε πραγματικά σύμφωνοι με αυτό; Τελικά, θα ήταν τρομερό αν οι μελλοντικές γενιές συνέδεαν επίσης την εποχή μας κυρίως με έπιπλα».

spiegel.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...