Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Περεσκία ή πιροσκί (Ποντιακά τηγανητά πιτάκια)

Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 ml γάλα χλιαρό
250 ml νερό χλιαρό
100 ml σπορέλαιο
60 γρ. μαγιά μπύρας ή 2 φακελάκια ξερή
2 αυγά
2 κουταλάκια ζάχαρη κρυσταλλική
1,5 κουταλάκι αλάτι
σπορέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση
350 γρ. τυρί φέτα
100 γρ. γιαούρτι
πιπέρι

ή
4-5 πατάτες βρασμένες (300γρ. περίπου)
1 κρεμμύδι τριμμένο
2 κουταλιές μαιντανό ή άνηθο
1 κουταλάκι δυόσμο ή ρίγανη
50 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1/2 κουταλάκι πάπρικα (προεραιτικά)

Εκτέλεση Συνταγής

Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το γάλα, το νερό, τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά. Την αφήνουμε στην άκρη για λίγο να σταθεί μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το σπορέλαιο, τα αυγά (αφού τα έχουμε χτυπήσει με ένα πιρούνι), το αλάτι και το αλέυρι λίγο λίγο. Τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο νερό ή γάλα ή αντιθέτως προσθέτουμε αλεύρι αν η ζύμη έχει γίνει πολύ μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα περίπου. Μόλις έχει γίνει η ζύμη, κόβουμε μπαλάκια και το ανοίγουμε με τα χέρια λεπτό στρόγγυλο φύλλο στο μέγεθος ενός πιάτου του τσαγιού. Στη συνέχεια βάζουμε με ένα κουταλάκι γέμιση και κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Σε ένα βάθύ τηγάνι ρίχνουμε το σπορέλαιο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά (όχι να καεί). Τηγανίζουμε τα πιροσκί σε μέτρια φωτιά ώσπου να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Τα βγάζουμε και τα τ’αφήνουμε για λίγο πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα σερβίρουμε ζεστά.
Για τη γέμιση τυριού
Τρίβουμε το τυρί και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα για να γεμίσουμε τα πιροσκί μας.
Για τη γέμιση πατάτας
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις πατάτες και τις πατάμε με ένα πιρούνι για να πολτοποιηθούν. Ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε για να γίνουν ένα μείγμα με τις πατάτες. Μόλις ζεσταθεί όλο το μείγμα το κατεβάζουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμο να γεμίσουμε τα πιροσκί μας.
tips συνταγής
1) Στα πιροσκί μπορείτε να βάλετε και όποια άλλη γέμιση σας αρέσει. Μια πολύ ωραία πρόταση είναι με βραστά λουκανικάκια.
2) Με τη ζύμη από τα πιροσκί μπορούμε να φτιάξουμε και πισία. Γίνονται ακριβώς με την ίδια διαδικασία με την διαφορά ότι δεν έχουν γέμιση και τ’ανοίγουμε μεγαλύτερα φύλλα (στο μέγεθος του κανονικού πιάτου). Σερβίρονται χλιαρά και τα απολαμβάνετε είτε σκέτα είτε με ότι άλλο σας αρέσει (ζάχαρη, μαρμελάδα, μέλι, τυρί, αλλαντικά, γιαούρτι).
3) Το χλιαρό νερό να είναι τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλο μέσα χωρίς να καούμε,γιατί διαφορετικά καίγονται τα ένζυμα με αποτέλεσμα η ζύμη να μην διογκωθεί


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...