Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μεγαλώστε το δικό σας γρασίδι μόνοι, χωρίς να απαιτείται έδαφος!!

Είναι εξαιρετικά εύκολο και ναι, διαβάζετε σωστά, δεν απαιτείται καν έδαφος.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ΚΑΙ το έδαφος (θα σας ετοιμάσω άλλο άρθρο γι αυτό), αλλά εγώ πρόκειται να σας δείξω πώς μεγαλώνει χωρίς αυτό και μετά είναι έτοιμο να φυτευτεί πράσινο-πράσινο όπου θέλουμε ή να διακοσμήσει μικρές γωνιές του χώρου μας. Όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία έχει ανάγκη αυτό το κοντό χορτάρι είναι στους μικροσκοπικούς κόκκους σιταριού. Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι αλήθεια.
Χρόνος: Χρειάζεται περίπου 1-2 εβδομάδες για να μεγαλώσει

Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας:
1. Σπόροι σιταριού (πολύ φθηνοί, ειδικά αγοράσουμε χύμα)
2. Κόσκινο ή σουρωτήρι
3. Ένα βαζάκι γυάλινο
4. Λάστιχο (σαν αυτά που τυλίγουν τα τυριά αλλά πιο φαρδύ για να κλείνει  καλύτερα)
5. Νάιλον κάλτσες (κομμάτι αυτών)
6. Μικρό πλαστικό μπολ για να στραγγίζουμε το γυάλινο βάζο
Και για αργότερα:
1. Ένα πλαστικό καπάκι από κάποιο junk food ή επίσημα δίσκος βλάστησης, χωρίς τρύπες από κάτω!
2. Ένα αδιαφανές πλαστικό καπάκι ή μαύρη σακούλα σκουπιδιών για να καλύψουμε τον δίσκο μας
3. Ένα μπουκάλι ψεκασμού – προαιρετικό

Ας αρχίσουμε!
1. Βρέχουμε ξεπλένοντας καλά το σιτάρι μας και το τοποθετούμε στο γυάλινο βάζο. Δεν το γεμίζουμε. Μέχρι την μέση φτάνει! Θα “επεκταθεί” κατά τη διάρκεια των προσεχών ημερών.
Τοποθετούμε το κομμάτι από τη νάιλον κάλτσα και το λάστιχο στην κορυφή του βάζου και κλείνουμε. Αναποδογυρίζουμε λοξά το βάζο σε μια γωνία μέσα στο μπολ για να αφήσει οποιοδήποτε υπόλοιπο νερού υπάρχει.
Τώρα τοποθετούμε το μπολ σε ένα δροσερό & σκοτεινό μέρος. Τα ντουλάπια της κουζίνας είναι το ιδανικό σημείο. Προσπαθούμε να “ξεγελάσουμε” το σιτάρι ότι βρίσκεται υπόγεια. 
2. Μετά από 5-6 ώρες το βγάζουμε και ξαναγεμίζουμε μέχρι επάνω το βαζάκι με νερό….πολύ όμως…ας ξεχειλίσει (μέσα στον νεροχύτη..εννοείται μάνες!).
Βάζουμε πάλι το νάιλον και το λάστιχο και το ξαναβάζουμε να στραγγίσει σε σκοτεινό μέρος! Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στην μέρα, για περίπου 2 με 4 ημέρες. Μέχρι να αρχίσει να “σκάει” και να βγάζει ρίζα!
3. Προετοιμάζουμε το πλαστικό καπάκι ή τον δίσκο βλάστησης. Βρέχουμε χαρτί κουζίνας πολύ καλά και δεν το στραγγίζουμε! Το τοποθετούμε στον πάτο του καπακιού. Στη συνέχεια απλώνουμε τους σπόρους όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Ψεκάζουμε με νερό μέχρι να υγρανθούν αρκετά.
4. Τώρα, καλύπτουμε το καπάκι ή τον δίσκο με ένα σκούρο κάλυμμα.
Ενυδατώνουμε το δίσκο με νερό ή σπρέι σε μεγάλο βαθμό μία φορά την ημέρα,
φροντίζοντας να στραγγίσουμε κάθε περίσσεια ποσότητα νερού. Δεν θέλουμε να μουχλιάσει!
Αλλά συνεχίζουμε να κρατάμε καλυμμένο.
5. Όταν το χορτάρι έχει φτάσει 2-3 εκατοστά περίπου μετακινούμε τον δίσκο σε ένα ηλιόλουστο περβάζι παραθύρου π.χ. και συνεχίζουμε να ρίχνουμε νερό μία φορά την ημέρα (περισσότερο αν στεγνώνει γρήγορα).
Ένα καλό μέρος είναι το περβάζι του παραθύρου πάνω από το νεροχύτη της κουζίνας, έτσι ώστε να το βλέπουμε το πρωί και θυμόμαστε το νερό.
Και απλά το παρακολουθούμε να μεγαλώνει.
Από τη στιγμή που παίρνει το ωραίο και πολύ πράσινο χρώμα, συνεχίζουμε να του ρίχνουμε νερό μία φορά την ημέρα, αλλά δεν έγινε και τίποτα αν ξεχάσουμε μια μέρα. Το δύσκολο μέρος έχει ήδη γίνει.
Οι ρίζες μεγαλώνουν μαζί σαν ένα χαλί από ρίζες σιταριού.
Μπορούμε να κόψουμε κομμάτια και να τα βάλουμε όπου θέλουμε.
Ακόμα και μετά από “μεταμόσχευσή” του, αν συνεχίσουμε να ρίχνουμε νερό και το βάζουμε στον ήλιο, θα συνεχίσει να μεγαλώνει!


Φτιάξτε λίγο αν σας άρεσε η ιδέα, γιατί έρχονται υπέρoχες κατασκευές σε λίγες μέρες με τέτοιο γρασιδάκι για να φτιάξουμε πραγματάκια με τα παιδάκια μας!

http://www.eimaimama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...