Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Λεμονο-συμβουλές

Λεμονο-συμβουλές
Το λεμόνι είναι φρούτο με υπέροχο άρωμα και το χρησιμοποιώ σχεδόν παντού! Στο φαγητό, στα ποτά/κοκτέηλ αλλά και στο καθάρισμα.
Προσπαθώ να αντικαταστώ σιγά σιγά τα χημικά απορρυπαντικά και το λεμόνι (μαζί με άλλα που θα τα δούμε σιγά σιγά) με βοηθάει πολύ!

Χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για πάνω από 1000 χρόνια. Αναφορές λένε πως χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 10ο αιώνα μ.Χ. από τους Άραβες.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, αντι-βακτηριακή δράση και θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτικές και αντι-καρκινογόνες ιδιότητες. Ο χυμός του λεμονιού αποτελείται από περίπου 5% οξύ, το οποίο το καθιστά χρήσιμο για διάφορους σκοπούς οικιακής χρήσης. Τα λεμόνια ή/και ο χυμός τους είναι πολύ δημοφιλές σε φιλικές προς το περιβάλλον εφαρμογές καθαρισμού.

Πως όμως διαλέγουμε τα καλά λεμόνια και πως τα διατηρούμε φρέσκα όσο περισσότερο γίνεται;
Τα καλύτερα λεμόνια είναι εκείνα που έχουν απαλή γυαλιστερή επιφάνεια και είναι αρκετά βαριά για το μέγεθός τους. Επίσης το χρώμα τους θα πρέπει να είναι φωτεινό κίτρινο χωρίς πράσινα σημαδάκια.

Για να πάρετε τη μεγαλύτερη δυνατή ποσότητα από ένα λεμόνι, θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορείτε επίσης να το “κυλήσετε” πατώντας το με την παλάμη σας σε μια σκληρή επιφάνεια.
Αν θέλετε λίγη ποσότητα χυμού, μπορείτε να το τρυπήσετε με ένα πηρούνι και αφού στίψετε όσο χρειάζεστε βάλτε επάνω λίγο σελοτέιπ και ξαναβάλτε το στο ψυγείο.

Έξω από το ψυγείο διατηρούνται περίπου 1 εβδομάδα, ενώ εντός ψυγείου 2 με 3. Την φλούδα του (ή ξύσμα) μπορείτε να το έχετε στην κατάψυξη για μήνες.
Ας δούμε κάποιες ακόμη χρησιμότητες του λεμονιού, γιατί κάνει πολύ περισσότερα από μια λεμονάδα!
Να θυμάστε μόνο να τεστάρετε πρώτα σε δυσδιάκριτες περιοχές.

Αντί-μυρμηγκικό
Βάζοντας χυμό λεμονιού στις περιοχές που είδατε μυρμήγκια, τα απωθείτε και δεν επιστρέφουν.

Καθαριστικό παντός είδους
Με ίση ποσότητα νερού και χυμού λεμονιού σε ένα μπουκάλι ψεκαστήρα, μπορείτε να καθαρίσετε τις επιφάνειες της κουζίνας και του μπάνιου αλλά και τους τοίχους. Κάνει θαύματα με τα λίπη.

Αποσμητικό χώρου
Επίσης με ίση ποσότητα από χυμό λεμονιού και νερό σε ένα μπουκάλι ψεκαστήρα, θα δημιουργήσετε ένα υπέροχο – ΧΩΡΙΣ χημικά – αποσμητικό χώρου για το σπίτι σας.

Φούρνος μικροκυμάτων
Ζεστάνετε ένα μπολ με νερό και φέτες λεμονιού στο φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό. Στη συνέχεια σκουπίστε το φούρνο. Οι λεκέδες θα είναι ευκολότερο να αφαιρεθούν και οι παλιές μυρωδιές των τροφίμων θα έχουν εξαφανιστεί.

Ψυγείο
Αποθηκεύστε μισό λεμόνι στο ψυγείο σας και δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες οσμές.

Λεκάνη τουαλέτας
Ανακατέψτε μισό φλιτζάνι βόρακα (βόραξ- ένυδρο αλάτι του βορίου με νάτριο, εγώ το αγοράζω από γεωπόνο/φυτώριο) και ένα φλιτζάνι χυμό λεμονιού για ένα ισχυρό καθαριστικό τουαλέτας που θα αφήσει και “καθαρή” μυρωδιά. (να θυμάστε να φοράτε γάντια)

Άλατα
Με μισό λεμόνι τρίψτε τα άλλατα σε νεροχύτες, βρύσες, στρόφιγγες κ.ο.κ. Αλλά να ξεπλύνετε πολύ καλά μετά.
Πλυντήριο ρούχων
Για καλύτερα λευκά, προσθέστε μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού στο κύκλο του ξεβγάλματος.
Επίσης αν ρίξετε μέσα στον κάδο ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού θα βοηθήσει τα ρούχα σας να μυρίζουν πιο φρέσκα.

Πλυντήριο πιάτων
Ένα κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού στην θήκη του απορρυπαντικού, διαλύει πιο εύκολα τα λίπη.

Έπιπλα
2 μέρη ελαιόλαδο με 1 μέρος χυμό λεμονιού κάνουν ένα εξαιρετικό γυαλιστικό επίπλων!

Κοψίματα, τσιμπήματα και φαγούρα
Μια μικρή ποσότητα από χυμό λεμονιού σε μικρές πληγές μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει η αιμορραγία και να απολυμαίνουν την πληγή (θα τσούξει λίγο). Επίσης ανακουφίζει από τσιμπήματα κουνουπιών, μελισσών/σφηκών αλλά και εξανθήματα από τσουκνίδες κ.τ.λ.

Χέρια
Η μυρωδιά των ψαριών δεν φεύγει εύκολα από τα χέρια μας, ακόμα και μετά από τρίψιμο με σαπούνι. Τρίψτε τα χέρια σας με χυμό λεμονιού. Όχι μόνο θα εξουδετερώσει την οσμή αλλά τα χέρια σας θα μυρίζουν υπέροχα.
Φοβερό δεν συμφωνείτε; Όλες μας έχουμε την τάση να αγοράζουμε ισχυρά χημικά καθαριστικά (ιδιαίτερα προ παιδιών) ενώ η ίδια η φύση μας παρέχει σχεδόν τα πάντα!

http://www.eimaimama.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...