«ΟΧΙ». Αυτή η λέξη έγινε η καραμέλα των ημερών. Η άρνηση των Κυπρίων βουλευτών να εγκρίνουν το «κούρεμα» (φορολόγηση) όλων των καταθέσεων στο νησί προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Είναι αλήθεια πως οικονομολόγοι αλλά και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ομολόγησαν πως από ενδεχόμενη κατάρρευση της Κύπρου δεν κινδυνεύει το ευρώ, ποσοτικά τουλάχιστον. Αντιθέτως οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη εδράζονται στην σημειολογία του «όχι». Μέχρι στιγμής παρά την δυσαρέσκεια κανένα κράτος-μέλος δεν βρέθηκε να καταψηφίσει μία απόφαση του Eurogroup. Η Κύπρος το έκανε. Αν το κάνουν και άλλες χώρες έρχεται ντόμινο…
Η αλήθεια είναι πως θεωρώ τουλάχιστον αψυχολόγητη την απόφαση του Eurogroup. Προκαλείς πανικό σε μία ολόκληρη χώρα «χτυπώντας» τον μοναδικό τομέα στον οποίον στηρίζεται η οικονομία της. Το -προβληματικό πλέον- τραπεζικό σύστημα. Ούτε τουρισμός, ούτε παραγωγή, ούτε εξαγωγές, ούτε βιομηχανία. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είχε αναπτύξει σε αξιόλογο βαθμό η Κύπρος.
Εφόσον τα γνωρίζεις όλα αυτά με ποιο σκεπτικό κολλάς έναν λαό στον τοίχο; Εάν η Κύπρος ήταν γεμάτη με γερμανικές καταθέσεις θα είχε την ίδια αντιμετώπιση; Όχι φυσικά.Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών δείχνουν πως η λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ίσως είναι ένας μύθος. Φυσικά οι Ελλαδίτες δεν περιμέναμε την Κύπρο για να αποκωδικοποιήσουμε την συμπεριφορά των εταίρων μας.
Ωστόσο το «όχι» ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για Ελλαδίτες και Κύπριους πατριδέμπορους λαϊκιστές προκειμένου να εξυμνήσουν τον ηρωισμό των βουλευτών οι οποίοι ύψωσαν το ανάστημά τους στον «ιμπεριαλισμό» της Μέρκελ και των υπολοίπων κακών. Αλλά ξέχασα μόνο οι Ευρωπαίοι είναι οι ιμπεριαλιστές…
Φυσικά και δεν είναι κακό να πεις όχι στους Ευρωπαίους. Αυτή είναι η ουσία της διαπραγμάτευσης. Για να πεις όμως αυτό το όχι πρέπει να μπορείς να το στηρίξεις. Πώς; Με δικές σου πιέσεις. Με δικές σου αντιπροτάσεις. Τι από όλα αυτά είχε να επιδείξει η Κύπρος με το που είπε το «όχι»; Φάνηκε πως το λεγόμενο plan B ήταν ένα… προσχέδιο. Από την στιγμή μάλιστα που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είπαν πως η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση πρότεινε την φορολόγηση όλων των καταθέσεων για να μην πανικοβληθούν και οι Ρώσοι μεγαλοκαταθέτες, βλέπουμε πως εξ αρχής η Λευκωσία βάδιζε σε λάθος δρόμο.
Παρακινούμενοι από το θυμικό και τον πατριωτικό ενθουσιασμό οι βουλευτές είπαν «όχι» σε μία λάθος πρόταση -και καλά έκαναν- βασιζόμενοι πού αλλού; Στους Ρώσους.
Η Μόσχα θα στήριζε τα ορθόδοξα αδέρφια της όχι μόνο λόγω ιστορικών δεσμών αλλά και λόγω οικονομικών συμφερόντων. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να γίνεται όμως. Ο υπουργός Οικονομικών της Μεγαλονήσου, Μιχάλης Σαρρής, βρίσκεται στην Μόσχα και όπως ο ίδιος είπε, δεν πρόκειται να φύγει εάν δεν δει λευκό καπνό. Τι βλέπει μέχρι τώρα; Ομίχλη. Οι Ρώσοι και ο Πούτιν το τελευταίο που θέλουν να κάνουν είναι να σηκώσουν μπαϊράκι και να μπουν στο μάτι ολόκληρου του πλανήτη. Ναι τέτοια παιχνίδια παίζονται για χάριν του (μισού) νησιού της Αφροδίτης.
Μπορεί κάποιος να πει πως η Μόσχα θα έψαχνε απεγνωσμένα μία νέα έδρα ελέγχου της Ανατολικής Μεσογείου μετά τον εμφύλιο στην Συρία, κάτι τέτοιο όμως δεν γίνεται. Τι ζητούν άλλωστε τα ορθόδοξα αδέρφια μας; Εγγυήσεις καλής γειτονίας με τους Τούρκους, αυξημένες οικονομικές ελευθερίες και μία… στρατιωτική βάση.Παλλαϊκός ξεσηκωμός δεν γινόταν πριν μερικές δεκαετίες προκειμένου να διώξουμε από την Μεγαλόνησο τις βάσεις των Άγγλων;
Ελπίζω πραγματικά αυτές οι προτάσεις να μην εγκριθούν και να μην συζητηθούν καν από τους Κυπρίους. Άλλωστε ο πατριωτισμός δεν γνωρίζει περιορισμούς. Δεν γίνεται να αρνείσαι επαχθή πρόταση από την Ευρώπη και να δεχθείς ταπεινωτική πρόταση από την Ρωσία. Αυτό δεν θα είναι πατριωτισμός αλλά προδοσία.
Όλες αυτές οι εξελίξεις έχουν φέρει στην επιφάνεια αντιευρωπαϊκά συναισθήματα στους Κυπρίους. Παρακολουθώντας τα ρεπορτάζ βλέπεις απλό κόσμο να ζητά να φύγει από το ευρώ αν είναι να τους συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Για όσους δεν το έχουν δει η συνοχή της Ευρώπης κινδυνεύει. Η Κύπρος είναι άλλη μία ρωγμή στον αμφορέα της ΕΕ. Μένει τώρα να δούμε τις αντοχές του…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου