Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Το μυστικό του πίνακα του Ρέμπραντ

(Andrea Sartorius, J. Paul Getty Trust)
 
Ο «ηλικιωμένος άνδρας με στρατιωτική στολή» του Ρέμπραντ, είναι ένα πορτρέτο με πλούσια ιστορία. Η ιστορία αυτή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο, ύστερα από την αποκάλυψη του μυστικού που κρύβει εδώ και 380 χρόνια ο πίνακας.


Το μουσείο Getty στο Λος Άντζελες, που φιλοξενεί το πορτρέτο, αναφέρει πως: «η στρατιωτική στολή ίσως συμβολίζει τη δύναμη και τον πατριωτισμό των Ολλανδών κατά τη διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία από την Ισπανία. Αν και το βλέμμα του άνδρα είναι στραμμένο μπροστά, το κορμί του είναι γυρισμένο κατά τρία τέταρτα. Τα υγρά μάτια του που κοιτούν στο πλάι, δίνουν στην εικόνα μία αίσθηση αμεσότητας».
Ωστόσο, για αρκετές δεκαετίες το ενδιαφέρον των ιστορικών τέχνης και των επιστημόνων εξάπτει μία άλλη ιστορία, που είναι ενσωματωμένη στον πίνακα. 

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία ακτίνων Χ, οι ερευνητές εξέτασαν μία «παράξενη περιοχή μεγαλύτερης πυκνότητας» στο πορτρέτο, προκειμένου να δουν αν ο καλλιτέχνης είχε ζωγραφίσει ένα άλλο πορτρέτο στον καμβά, πριν το τελικό του έργο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Getty, το 1984 οι συντηρητές έργων είχαν ήδη ανακαλύψει ότι όντως υπάρχει κρυμμένη μία φιγούρα. 


Τι κρύβεται πίσω από τον «ηλικιωμένο άνδρα με στρατιωτική στολή» του Ρέμπραντ - αρχικές προσπάθειες (getty.edu) Ωστόσο, η δυσκολία στην αποκάλυψη του κρυμμένου πορτρέτου βρισκόταν στο γεγονός ότι ο Ρέμπραντ χρησιμοποίησε τον ίδιο τύπο χρώματος, με την ίδια χημική σύσταση, και στις δύο εκδοχές. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τώρα μία εξελιγμένη τεχνική ακτίνων Χ. 

Πλέον, όπως επισημαίνει το Smithsonian, νέες πειραματικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας έχουν τη δυνατότητα να δουν τι κρύβεται πίσω από το πορτρέτο. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις μεθόδους σε ένα πρότυπο που δημιούργησαν για τις ανάγκες του πειράματος, με θετικά αποτελέσματα. Το επόμενο βήμα είναι να χρησιμοποιήσουν τη νέα τεχνική και στον αυθεντικό πίνακα. 

 
http://www.enet.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...