Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Φορολογούνται οι 30 πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες ακινήτων; – Πόσο θα πληρώσουμε


Η διακομματική επιτροπή εισηγήθηκε οι 20 ή 30 πιο πλούσιοι ιδιοκτήτες ακινήτων να φορολογηθούν με πολύ υψηλό συντελεστή. Διχάζει η σχετική πρόταση, καθώς υπάρχει κίνδυνος το κράτος να χάσει έσοδα και όχι να κερδίσει.

Τελικά ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων μόνο ενιαίος δεν θα είναι. Από 0.1% έως 2% θα ποικίλλει βάσει της φορολογούμενης αξίας. Ακόμη, ενδέχεται να εφαρμοστεί και ειδικό κλιμάκιο για τους κατόχους ακινήτων που η συνολική τους αξία ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Με βάση αυτά, οι πιο πολλοί πολίτες θα καταβάλλουν φόρο από 40 έως 250 ευρώ για την περιουσία τους. Ωστόσο, εκείνοι που έχουν αρκετά ακίνητα – ή λίγα και καλά – στην κατοχή τους, θα πληρώνουν αρκετά περισσότερα, καθώς στόχος του υπουργείο είναι η συγκέντρωση 2.1 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ενιαίο Φόρο.
Αν κάποιος πολίτης έχει στην περιουσία του ακίνητα αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ και επιβληθεί φορολόγηση 2.5 ή 3%, θα κληθεί να πληρώνει 125.000 έως 150.000 ευρώ σε πέντε δόσεις σε ετήσια βάση. Ωστόσο, εκφράζοντια φόβοι πως σε αυτήν την περίπτωση οι κατέχοντες θα μεταβιβάσουν τις περιουσίες τους σε διάφορες εταιρίες, με κίνδυνο το κράτος να κινδυνεύει να χάσει ακόμα και μέρος των εσόδων που εισπράττει σήμερα.
Ακόμη, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι κτλ. Ωστόσο, το υπουργείο προβληματίζεται ιδιαίτερα για την επιβολή φορολόγησης σε τέτοιου είδους περιουσία, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτή δεν αποφέρει έσοδα στους φορολογούμενους. Οπότε, προσανατολίζεται στη δημιουργία άλλου ενός κλιμακίου που θα αφορά τις περιπτώσεις αυτές.
Οι περιουσίες που δεν ξεπερνούν τις 50.000 (ίσως και 60.000) ευρώ αντικειμενικής αξίας δεν θα φορολογούνται, όπως αναμένεται. Μάλλον αύριο θα καθοριστεί το ακριβές όριο του αφορολόγητου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...