Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Super Bowl 2013: Το αθλητικό γεγονός που έγινε «αργία» και ξετρελαίνει τους Αμερικανούς

Δεν έχει σημασία αν είσαι οπαδός του αμερικάνικου φουτμπολ. Δεν έχει σημασία αν ξέρεις τους κανονισμούς ή όχι. Και φυσικά δεν έχει καμιά σημασία αν δεν ζεις στις ΗΠΑ. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητα για να είσαι πωρωμένος με το Super Bowl. 

Ότι είναι για εμάς ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, είναι για τους Αμερικανούς το Super Bowl. Η συνάντηση των δύο κορυφαίων ομάδων του φούτμπολ κρατάει τα βλέμματα κολλημένα πάνω του και όχι άδικα. Άλλωστε μέσα στα 60 λεπτά που διαρκεί ο αγώνας, τα πάντα μπορούν να συμβούν – είναι το διάστημα που τα είδωλα μπορούν να αποκαθηλωθούν και οι άγνωστοι να γίνουν stars.

Για αυτό και περισσότεροι από 100 εκατομμύρια θεατές παρακολουθούν σαν μαγεμένοι τον μεγάλο τελικό του υπέρ-πρωταθλητή, τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας τραγουδάνε τον εθνικό ύμνο και διασκεδάζουν τους θεατές στο ημίχρονο, ενώ αν θέλεις να έχεις τηλεοπτική διαφήμιση κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, τότε θα πρέπει να βάλεις το χέρι σου πολύ βαθιά στη τσέπη. Σκέψου ότι μια εταιρία που θέλει να προβάλει ένα spot 30 δευτερολέπτων θα πρέπει να πληρώσει 3 εκατομμύρια ευρώ! Δηλαδή το δευτερόλεπτο κοστίζει 100.000 ευρώ. Ναι, όλα αυτά για έναν αγώνα…


Μια ιστορία που άλλαξε τους κανόνες

Και όμως παλιότερα τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ούτε μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε, ούτε τα γήπεδα γέμιζαν. Το 1960 μια ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να δημιουργήσει μια δεύτερη λίγκα, ώστε να κοντράρει το NFL. Μόνο που η AFL θύμιζε σε πολλά πράγματα Β’ κατηγορία – ναι, είχε παθιασμένους παίκτες αλλά όλοι ήξεραν πως δεν μπορούσαν να παίξουν στη μεγάλη κατηγορία. Για αυτό και όταν το 1966 αποφασίστηκε ένας μεγάλος τελικός ανάμεσα στις δύο λίγκες, κανείς δεν ενθουσιάστηκε: ήταν δεδομένο ότι η ομάδα που εκπροσωπούσε το NFL θα κέρδιζε.

Όμως το 1969 έγινε η έκπληξη. Οι Baltimore Colts, το απόλυτο φαβορί, γνώρισαν την ήττα από τους μικρούς New York Jets. Και τότε κατάλαβαν όλοι ότι σε ένα μεγάλο τελικό τα πάντα μπορούν να συμβούν. Τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Και μοιραία φτάσαμε στο σήμερα. Εκεί που ο κόσμος θεωρεί το Super Bowl ως τον κορυφαίο τελικό του πλανήτη. Εκεί που οι stars κάνουν ουρά για να τους δει ο κόσμος. Εκεί όπου φέτος, τη Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, οι Baltimore Ravens και οι San Francisco 49ers θα τα δώσουν όλα για την κούπα. Εκεί όπου η Αλίσια Κις και ηΜπιγιονσέ θα κλέψουν την pop παράσταση. Εκεί όπου μέσα σε 60 λεπτά θα «γεννηθεί» ο νέος Τιτάνας του Αμερικάνικου φουτμπόλ. Εκεί όπου όλα μπορούν να συμβούν…

koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...