Νέα πειράματα σε ανθρώπους, που έκαναν Έλληνες και ξένοι ερευνητές, έρχονται να ενισχύσουν την επίμαχη θεωρία ότι η μύτη μας χρησιμοποιεί και έναν κβαντοφυσικό μηχανισμό για την όσφρηση.
Φαίνεται πως η συγκεκριμένη αίσθηση δεν εξαρτάται μόνο από τα σχήματα των μορίων των ουσιών που μυρίζουμε στον αέρα, αλλά και από τις δονήσεις των μορίων. Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να διακρίνουν ανάμεσα στα διαφορετικά δονούμενα μόρια και αυτή η ικανότητα αποδίδεται σε κβαντικά φαινόμενα που συμβαίνουν στα βιολογικά συστήματα.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS ONE, σύμφωνα με το BBC, ήσαν οι Κλειώ Μανιάτη, Ευθύμιος Σκουλάκης και Λούκας Τούριν (που ήταν και ο υπεύθυνος) του Τμήματος Νευροβιολογίας του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» στη Βάρη Αττικής, οι Δημήτρης Γεωργανάκης, Μανώλης Βαμβακιάς και Νικήτας Ραγκούσης της εταιρίας Βιορύλ ΑΕ στις Αφίδνες και ο Σάιμον Γκέιν του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του University College του Λονδίνου.
Η εν λόγω θεωρία (περί δονητικής- κβαντικής διάστασης στην όσφρηση), που πρώτος προώθησε το 1996 ο Λούκα Τούριν, δεν έχει ακόμα κερδίσει την καθολική παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας, καθώς η κυρίαρχη αντίληψη παραμένει πως η αίσθηση της όσφρησης εξαρτάται αποκλειστικά από το σχήμα των μορίων που γίνονται αντιληπτά με βιοχημικό τρόπο από τους σχετικούς μοριακούς υποδοχείς της μύτης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου