Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Η μητρότητα κάνει καλό στην υγεία

Παρά την ταλαιπωρία του τοκετού, τις ευθύνες, την κούραση ή κάποιες στιγμές ψυχικής εξάντλησης που προκαλεί, όλες οι νέες έρευνες διαβεβαιώνουν πως η μητρότητα βελτιώνει την υγεία της γυναίκας.
Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Η εγκυμοσύνη ασκεί προστατευτική επίδραση εναντίον του καρκίνου του μαστού.
Μάλιστα, όσο πιο νέα γίνεται μια γυναίκα μητέρα, τόσο το καλύτερο για την υγεία του στήθους της, ενώ όσο πιο πολλά παιδιά αποκτά, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία απέναντι στον καρκίνο του μαστού. Αυτό συμβαίνει επειδή εκτίθεται συχνότερα στα ευεργετικά για το στήθος οιστρογόνα, που εκκρίνονται κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

 Επιπλέον, και ο θηλασμός δρα προστατευτικά για το γυναικείο στήθος. Θεωρείται ότι οι γυναίκες που θηλάζουν έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού. Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο πιο πολύ θηλάζει η γυναίκα (π.χ. 6 μήνες), τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη για την προστασία του στήθους της.

Βοηθά στην υποχώρηση της ενδομητρίωσης
Η εγκυμοσύνη θεωρείται ότι καταπραΰνει την ενδομητρίωση ή κάνει τη νόσο ακόμα και να υποχωρήσει, χάρη στις ορμόνες (οιστρογόνα και προγεστερόνη) που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δρουν κατασταλτικά στα στοιχεία της ενδομητρίωσης, με αποτέλεσμα να ατροφούν.

Επιδρά θετικά στην υγεία των οστών
Παρά την παλαιότερη και διαδεδομένη άποψη ότι το έμβρυο αποστερεί το ασβέστιο από τα οστά της μητέρας του, προκειμένου να αναπτυχθεί, η αλήθεια είναι ότι η εγκυμοσύνη δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το σκελετό της γυναίκας. 
Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες που αναφέρουν ότι η εγκυμοσύνη έχει θετική επίδραση όσον αφορά την οστική πυκνότητα στον οργανισμό, καθώς και ότι προφυλάσσει από τον κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο (από τα πιο χαρακτηριστικά οστεοπορωτικά κατάγματα) έως και κατά 44%. Εικάζεται ότι οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, αλλά και για περίπου ένα χρόνο μετά τον τοκετό, προφυλάσσουν τα οστά της γυναίκας από τις απώλειες ασβεστίου.

Βελτιώνει την πνευματική υγεία
Η απόκτηση ενός παιδιού ανανεώνει τον εγκέφαλο μιας γυναίκας, βελτιώνει την πνευματική της υγεία και την ευστροφία της και μπορεί μακροπρόθεσμα να προστατεύει από τις εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στο Τμήμα Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ στη Βιρτζίνια. Μπορεί στη διάρκεια της εγκυμοσύνης να λιγοστεύουν οι πνευματικές δυνάμεις μιας γυναίκας, όμως μετά τον τοκετό αναπληρώνονται, εφοδιάζοντας έτσι τη μητέρα για τις μεγάλες απαιτήσεις της ανατροφής ενός παιδιού, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Παράλληλα, η μνήμη και οι δυνατότητες εκμάθησης βελτιώνονται από το γεγονός ότι ο εγκέφαλος υποβάλλεται στις ορμόνες της εγκυμοσύνης, όπως η προγεστερόνη.

Συμβάλλει στη μακροζωία
Οι γυναίκες που έχουν παιδιά, φαίνεται ότι ζουν περισσότερα χρόνια από τις άτεκνες. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ μάς πληροφορεί ότι οι γυναίκες που απέκτησαν παιδί μετά τα 40, είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. 
Εκτιμάται ότι η εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία αποτελεί απόδειξη της βιολογικής «νεότητας» του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Σε παρόμοια συμπεράσματα οδηγήθηκαν και επιδημιολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, οι οποίοι παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που γέννησαν μετά τα 45 τους το τελευταίο παιδί της οικογένειας, ζούσαν περισσότερο από εκείνες που το γέννησαν σε νεαρότερη ηλικία.

Εξελίσσει ψυχολογικά τη γυναίκα
Η ψυχική υγεία της γυναίκας ευεργετείται πολύ από τη μητρότητα, εφόσον η ίδια επιθυμεί να γίνει μητέρα. Η έλευση του παιδιού είναι η ολοκλήρωσή της. Αυτό που ονομάζουμε «διαιώνιση του είδους» γίνεται πράξη, και έτσι η γυναίκα ολοκληρώνεται ψυχολογικά, συναισθηματικά και ως προσωπικότητα. 

 Το μεγάλωμα ενός παιδιού και οι αλλαγές που επιφέρει στη ζωή της, συναισθηματικές και πρακτικές, συνεπάγονται για αυτή μια ψυχολογική εξέλιξη, η οποία οδηγεί στην προσωπική βελτίωση αλλά και στη βελτίωση της επικοινωνίας με το σύντροφό της και τους γύρω της. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Canadian Medical Association Journal», η μητρότητα ενισχύει την αυτοπεποίθηση της γυναίκας και προστατεύει σημαντικά από την εκδήλωση τάσεων αυτοκτονίας.

Με τη συνεργασία της Μαρίας Τουλιάτου (ψυχολόγος) και του Βασίλη Παπαδημητρίου (Μαιευτήρας - γυναικολόγος).

http://www.imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...