Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Νέα καυτή πατάτα για Βενιζέλο-κυβέρνηση

Γκρίζες ζώνες στη συμφωνία με τη Siemens που είχε συνάψει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν υπουργός Οικονομικών

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

Σε διαρκή πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση η περίοδος της θητείας Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν είναι μόνο η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, που αναμένεται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να αφήσει τραύματα στο κυβερνητικό σχήμα. Επεται η συμφωνία που ο κ. Βενιζέλος είχε συνάψει με τη Siemens στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού που ο ίδιος είχε κάνει για να νομοθετήσει στη συνέχεια ως υπουργός Οικονομικών ο Φ. Σαχινίδης και να υπογράψει τελικά ο νυν τσάρος Γ. Στουρνάρας.

Η υλοποίηση της συμφωνίας αυτής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, καθώς διαπιστώνεται τώρα ότι υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες και η πιο σημαντική, η υπόσχεση της γερμανικής εταιρείας για νέα επένδυση στην Ελλάδα ύψους 60 εκατ. ευρώ, που έως σήμερα δεν έχει καν δρομολογηθεί.

Από τα στοιχεία που η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της προκύπτει πως η γερμανική εταιρεία στη συμφωνία εμφανίζει ως νέα μια επένδυση που προγραμμάτιζε ούτως ή άλλως από το 2009 σε συνεργασία με την Bosch και αφορούσε τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου τους από την περιοχή του Ρέντη στη Μαγούλα Αττικής.

Η ειδική παρουσίαση της επένδυσης του 2009 είχε γίνει με ειδικό δελτίο της BSH τον Οκτώβριο του 2011. Δύο μήνες αργότερα όμως, το σχέδιο «πάγωσε» και το προσύμφωνο της εταιρείας για την αγορά γης στη Μαγούλα ακυρώθηκε.

Το ακυρωμένο σχέδιο ήταν συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ και προέβλεπε τη δημιουργία 700 θέσεων εργασίας, όπως ακριβώς και το νέο σχέδιο που υπήρχε στη συμφωνία.

Μόνο που για τη νέα επένδυση η ελληνική κυβέρνηση δεν φρόντισε να αποσπάσει ρητή δέσμευση από τη γερμανική εταιρεία ει μη μόνο τη γενικόλογη αναφορά ότι «η Siemens θα εξετάσει την πραγματοποίηση επενδύσεων διαφόρων τύπων και μορφών στην Ελλάδα. Μια τέτοια επένδυση η οποία εξετάζεται περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα, για ένα έργο αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στην απασχόληση άνω των 700 ατόμων».

Την καυτή πατάτα έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος μάλιστα στη Βουλή είχε υποστηρίξει τη συμφωνία Βενιζέλου, υπογραμμίζοντας με έμφαση την επένδυση κατασκευής νέου εργοστασίου και τις νέες θέσεις εργασίας. Ηταν 13 Σεπτεμβρίου του 2012, αλλά το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε και το Κοινοβούλιο δεν κύρωσε τη νέα συμφωνία.

Το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι αν η συμφωνία ισχύει και σε ποιο μέρος, αφού στο κείμενο που έχει εγκρίνει η Siemens αναφέρεται ρητά ότι «η συμφωνία πρέπει να παρουσιαστεί στη Βουλή προς εξέταση και κύρωση εντός 45 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση θεωρείται άκυρη και ανίσχυρη και τυχόν εκπληρωθείσες παροχές θα επιστραφούν».

Σημειώνεται ότι η υπογραφή της συμφωνίας είχε γίνει στις 29 Φεβρουαρίου και στις 2 Μαρτίου του 2012.

Το ιστορικό

Το προσχέδιο της συμφωνίας της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο είχε καταρτιστεί στα τέλη του 2011 στην Αθήνα, στη συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας Πίτερ Σόλμσεν με τον Ε. Βενιζέλο. Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει στις αρχές του χρόνου από τον τότε υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Ωστόσο στο υπουργικό συμβούλιο είχαν διατυπωθεί επιφυλάξεις έως και αντιρρήσεις, αρχικά από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη και εν συνεχεία από τον διάδοχό του Μιλ. Παπαϊωάννου.

Αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών ο Ε. Βενιζέλος τον Ιούνιο του 2011 άρχισε νέο κύκλο επαφών και, όπως έγινε γνωστό, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Αυγούστου, πήρε το πράσινο φως της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, με το σκεπτικό ότι τόσο η επιλογή της επιβολής διοικητικού προστίμου όσο και εκείνη της υποβολής αγωγών κατά της γερμανικής εταιρείας θα ήταν χρονοβόρες και αμφιβόλου αποτελέσματος.

Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με τη γερμανική, γεγονός που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά στις 7 Οκτωβρίου του 2011 από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο ο κ. Ρέσλερ δήλωσε ότι συζητήθηκαν «και οι εκκρεμείς υποθέσεις που υπάρχουν μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων και του ελληνικού κράτους».

«Ευγνώμων»

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «είναι παρά πολύ ευγνώμων που ο υπουργός ανέλαβε ο ίδιος να δώσει λύση εδώ. Τις επόμενες μέρες, είπε, θα έχουμε αποφάσεις και θετικά αποτελέσματα».

Στις 11 Νοεμβρίου 2011 την πρωθυπουργία αναλαμβάνει ο Λουκάς Παπαδήμος. Στις 24 Νοεμβρίου 2011 το νέο υπουργικό συμβούλιο εξουσιοδοτεί και πάλι τον Ε. Βενιζέλο ως υπουργό Οικονομικών να επιλύσει τις διαφορές με τη Siemens με μια συμβιβαστική λύση σε συνεργασία με τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Υποδομών ώστε να τερματιστεί σύντομα η εκκρεμότητα με τα έργα σηματοδότησης (μετρό, φανάρια κ.λπ.).

Η συμφωνία ολοκληρώνεται στις αρχές του 2012 και εγκρίνεται από το Δ.Σ. της Siemens AG στις 29 Φεβρουαρίου και από το Δ.Σ. της Siemens Hellas στις 2 Μαρτίου 2012. Η συμφωνία περιελήφθη σε σχέδιο νόμου που υπέβαλε στη Βουλή ο διάδοχος του κ. Βενιζέλου, Φ. Σαχινίδης, δίχως να αλλάξει ούτε ένα «και». Το ψήφισαν οι 164 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Πηγή : efsyn
Αναγνώστης : Kiriakos Tsipouras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...