Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η καμπάνια του ευρώ στην Κύπρο

Βρυξέλλες: Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης τίθενται τα κονδύλια που διέθεσε η Κοινότητα προς την Κύπρο, για την ενημερωτική επικοινωνιακή εκστρατεία μετάβασης από την κυπριακή λίρα στο ευρώ, στο πλαίσιο συμφωνίας που καταρτίστηκε στις 5 Μαΐου 2006. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του «Φ» στις Βρυξέλλες, Παύλος Ξανθούλης, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο για πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου, ο οποίος θα περιλαμβάνει συνεντεύξεις με το αρμόδιο προσωπικό αλλά και έλεγχο τιμολογίων, αποδείξεων και τραπεζικών καταστάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Κομισιόν απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, διά της οποίας επισημαίνει ότι «ο στόχος του ελέγχου είναι να εξετασθεί η ορθή υλοποίηση όλων των συμφωνιών επιχορήγησης…», κάτι που «θα περιλαμβάνει τις οικονομικές καταστάσεις που υποβάλλονται σε σχέση με τον υπολογισμό των επιχορηγήσεων».

Πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε στον «Φ» ότι «σε αυτό το στάδιο, η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ελέγχου ρουτίνας», εκφράζοντας τη θέση ότι η Κομισιόν επέλεξε να πραγματοποιήσει έλεγχο στην Κύπρο, καθώς ουδέποτε στο παρελθόν είχε διεξαχθεί ανάλογος έλεγχος στο νησί. 

Η ίδια πάντως πηγή απέφυγε να απαντήσει εάν υπήρξε υπόνοια ή αμφισβήτηση του τρόπου με τον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία διέθεσε τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία χορηγήθηκαν από την Ε.Ε. για την καμπάνια μετάβασης στο ευρώ. 

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες του «Φ», φέρουν την έναρξη του ελέγχου να σχετίζεται με υποψίες για τη διαχείριση των κονδυλίων, που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα με την επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, ο έλεγχος της Κομισιόν αναμένεται να διαρκέσει δύο μέρες. Η Κομισιόν πρότεινε ως ημερομηνία έναρξης του ελέγχου την 15η Οκτωβρίου, αλλά όπως πληροφορούμαστε, η κυπριακή πλευρά ζήτησε να παραπεμφθεί η ημερομηνία ελέγχου σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...