Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ - ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Η εκπομπή με τη συμβολή ιστορικών κι ερευνητών παρουσιάζει τα δύο δάνεια του 1824 και 1825 και πως η Ελλάδα ενώ χρεώθηκε 2.800.000 λίρες, έλαβε μόνο 600.000.

Συμφώνα με τους ειδικούς οι Έλληνες έπεσαν θύματα άκρατης κερδοσκοπίας από τους βρετανούς τραπεζίτες, οι οποίοι όμως πήραν το ρίσκο να χρηματοδοτήσουν μια επανάσταση η οποία θα μπορούσε και να αποτύχει.

Με το πρώτο δάνειο ξεκινάει στον τόπο η συναλλαγή κρατικών αξιωματούχων με μίζες και προμήθειες, ενώ αναμφίβολα αποτέλεσε μία από τις αιτίες των δύο εμφυλίων πολέμων κατά τη διάρκεια της επανάστασης, όταν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες διχαστήκαν και για τη διαχείριση των χρημάτων.

Με το δεύτερο δάνειο του 1825 η οικονομική υποδούλωση στους ξένους ολοκληρώνεται ενώ ακόμη δεν έχει ελευθερωθεί η χώρα και δεν έχει δημιουργηθεί το σύγχρονο ελληνικό κράτος.

Συγχρόνως τα βρετανικά και αμερικανικά ναυπηγεία για άλλη μια φορά βρήκαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την άγνοια του ελληνικού λαού προς όφελός τους. Έτσι, οι Έλληνες ενώ έχουν παραγγείλει και πληρώσει έξι ατμοκίνητα πλοία, παραλαμβάνουν μόνο τρία, από τα οποία μόνο το ένα πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τα αμερικανικά ναυπηγεία, η εκμετάλλευση ήταν χειρότερη. Ενώ υπήρχε συμφωνία και πληρώθηκαν οχτώ φρεγάτες, οι Έλληνες τελικά παρέλαβαν μία. Αυτή είναι η υπόθεση που θα μείνει στην ιστορία ως το «σκάνδαλο του Λονδίνου».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...