Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Καρτέλ στα τρόφιμα ερευνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Πέντε υποθέσεις από την αγορά των τροφίμων με την ένδειξη «καρτέλ» ερευνά η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για τις οποίες οι ενδείξεις συγκεντρώθηκαν από την γενική γραμματεία Εμπορίου και την Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
 Η μία απ΄αυτές τις υποθέσεις αφορά σε επιχειρηματικό σύνδεσμο κι όπως είπαν τα στελέχη του υπουργείου πρόκειται για «καθαρή περίπτωση καρτέλ» - έγινε μάλιστα έφοδος στα γραφεία του συνδέσμου όπου και βρέθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία που πιστοποιούν την κατηγορία.

Ολες αυτές οι υποθέσεις διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού πραγματοποιεί περαιτέρω έρευνα προκειμένου να διαμορφωθούν οι σχετικές εισηγήσεις και να «πάρουν τον δρόμο» για την ολομέλεια.

Οπως εξήγησαν τα συγκεκριμένα στελέχη οι σχετικές ενδείξεις προέκυψαν μετά από παρακολούθηση των τελικών τιμών των προϊόντων αυτών των εταιρειών από τις υπηρεσίες του υπουργείου μέσω του Παρατηρητηρίου Τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι εναρμονισμένες διακυμάνσεις των τιμών έχουν παρατηρηθεί μεταξύ των άλλων στους κλάδους των πουλερικών, των απορρυπαντικών, των δημητριακών, και των ειδών προσωπικής υγιεινής.

Παράλληλα το υπουγείο Ανάπτυξης προσανατολίζεται στην πλήρη κατάργηση των τιμοκαταλόγων χονδρικής πώλησης, που ως τώρα οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να υποβάλουν στο υπουργείο. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά η προαναφερόμενη υποχρεώση δημιουργεί «πλαφόν» στις τιμές και επισήμαναν ότι οι τιμοκατάλογοι δεν περιλαμβάνουν τις πραγματικές τιμές, καθώς πάνω στις ονομαστικές τιμές χονδρικής πέφτουν οι παροχές, εκτώσεις και προσφορές.

Εν τω μεταξύ,όπωςείχε γράψει «Το Βήμα» στο πλαίσιο των ελέγχων των ενδοομιλικών συναλλαγών η εταιρία PHILIPS πρόκειται να τιμωρηθεί με πρόστιμο 930.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σωκράτης Ξυνίδης, λέγοντας ότι «σήμερα ή αύριο υπογράφεται η σχετική απόφαση». Σύμφωνα με τον κ. Ξυνίδη η εταιρία τιμωρείται επειδή υπέβαλλε εκπρόθεσμα στοιχεία και διότι δεν απέστειλε τα απαιτούμενα παραστατικά που της ζητήθηκαν.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...