Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Οδοιπορικό στις "πληγές" της Αθήνας

Εκατόν εβδομήντα επιχειρήσεις επλήγησαν από τα χθεσινά επεισόδια σύμφωνα με την καταγραφή που έκαναν ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Τα συνεργεία του ΕΒΕΑ κατέγραψαν τις καταστροφές στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και ειδικότερα στις οδούς Αμαλίας, Φιλελλήνων, Μητροπόλεως, Ερμού, Καρ. Σερβίας, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Σόλωνος, Πατησίων, στην Ομόνοια και το Μοναστηράκι.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΕΒΕΑ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος, κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους, ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και οι ζημιές αφορούν τόσο καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού τους όσο και κλοπές εμπορευμάτων.

Βομβαρδισμένο τοπίο είναι γι' άλλη μία φορά το κέντρο της Αθήνας. Καμένα κτίρια, σπασμένες βιτρίνες, λεηλατημένα καταστήματα, ξηλωμένα μάρμαρα και πεζοδρόμια, αποτεφρωμένοι κάδοι, και η μυρωδιά των δακρυγόνων και του καπνού να παραμένει «ριζωμένη» στο κέντρο της πόλης.

Η εικόνα της επόμενης μέρας πονάει. Η καθημερινότητα προσπαθεί μέσα στα αποκαΐδια και την απόγνωση να βρει και πάλι τους ρυθμούς της, αφού λίγες ώρες εκτροπής και μία μικρή ομάδα των «γνωστών - αγνώστων» κατάφεραν να «μουτζουρώσουν» την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών, που αντιδρούσαν στην ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης.

Με το πρώτο φως της ημέρας συνεργεία του δήμου Αθηναίων, πεζή και με μηχανήματα, επιδόθηκαν σε καθαρισμούς, προκειμένου να ανοίξουν την κυκλοφορία των δρόμων για τους οδηγούς, που θα επιχειρούσαν να φτάσουν στους τόπους δουλειάς. Κι όσοι καταστηματάρχες δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως στις περιουσίες τους για να αποτρέψουν ό,τι ήταν δυνατό, βρέθηκαν από νωρίς στον τόπο της καταστροφής να μετρούν αποκαΐδια και υπολείμματα εμπορευμάτων.

Χωρίς προηγούμενο είναι οι καταστροφές σε ιστορικά κτίρια και επιχειρήσεις που «στήθηκαν» με κόπο και κρατούνται με δυσκολία ανοικτές από τους ιδιοκτήτες τους. Τώρα βλέπουν με απελπισία την καταστροφή και προσπαθούν να δουν αν θα μπορέσουν να τα ξαναλειτουργήσουν «πράγμα δύσκολο», όπως δηλώνουν οι ίδιοι στο ΑΜΠΕ.

Οι βάνδαλοι έσπαζαν, έκαναν πλιάτσικο, πυροδοτούσαν κι έπειτα εμπόδιζαν την πυροσβεστική και τις αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν.

Η απόγνωση, η οργή και η αγανάκτηση είναι τα συναισθήματα τόσο των καταστηματαρχών όσο και των κατοίκων του κέντρου της Αθήνας, οι οποίοι κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο καταστροφής, «ανάλογο με εκείνο του Δεκέμβρη του 2008».

«Είμαστε στο έλεος του Θεού. Οι καταστηματάρχες του κέντρου τελειώσαμε μετά τα χθεσινά επεισόδια», λέει στο ΑΜΠΕ ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών στην Ακαδημίας, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από βόμβες μολότοφ. «Καταστράφηκε όλο το εμπόρευμα, οι γυψοσανίδες, τα κλιματιστικά, τα μηχανήματα, οι τζαμαρίες» λέει και προσθέτει: «Για εμάς δεν υπάρχει πλέον μέλλον, δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε».

Στη Χαριλάου Τρικούπη η πυροσβεστική χρειάστηκε περισσότερες από δέκα ώρες για να σβήσει τη φωτιά που εκδηλώθηκε στον πρώτο και τον τρίτο όροφο εμπορικού κέντρου. «Έσπασαν τα καταστήματα, έκλεψαν εμπορεύματα και στη συνέχεια το έκαψαν» λένε στο ΑΜΠΕ καταστηματάρχες, οι οποίοι καταγγέλλουν την απουσία των αστυνομικών δυνάμεων και κάνουν λόγο για ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Η 60χρονη Μαρία Σταθοπούλου, κάτοικος Αθηνών από το 1978, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το μέλλον. «Η Αθήνα είναι πλέον είναι μία πολύ επικίνδυνη πόλη» λέει και συμπληρώνει: «Αν δεν πάρει σοβαρά μέτρα η πολιτεία, πολύ σύντομα θα είναι μία πεθαμένη πόλη».


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...