.. και τι κάνει άραγε τα δεδομένα που κρατάει το Facebook για εσάς; Γιατί μην φαντάζεστε πως τα κρατάει στην αποθήκη του έτσι για πλάκα ή μην φαντάζεστε καν, πως δεν τα κρατάει.
Ο Max Schrems ένας 24χρονος φοιτητής της Νομικής από την Βιέννη, σχολαστικός ερευνητής εγγράφων, τώρα κάθεται πάνω σε ένα όγκο 1.200 σελίδων, που αποτελεί τον φάκελο των προσωπικών του δεδομένων στο Facebook ! Τεράστιος όγκος, φαινομενικά ασήμαντων δεδομένων. Δείτε τους server τους.
Εξασφάλισε αυτά τα έγγραφα, που αποτελούν προσωπικά του δεδομένα, χρησιμοποιώντας μια Ευρωπαϊκή Οδηγία, που απαιτεί από Νομικά Πρόσωπα (εταιρίες) που κατέχουν στοιχεία για ιδιώτες να τα παραδίδουν σε αυτούς, όταν τους ζητηθεί.
Αφού ο κος Schrems έκανε μια αίτηση, το Facebook του έστειλε ένα CD με τα προσωπικά του στοιχεία στο Facebook. Κατόπιν αυτού κατέθεσε 22 μηνύσεις, εναντίον του Facebook και στην Ιρλανδική αρχή “Data Protection Commissioner”. Αυτό το έκανε γιατί σύμφωνα με το Facebook, οι Ευρωπαίοι χρήστες υπάγονται στο Ιρλανδικό υποκατάστημα του. Οι μηνύσεις τις οποίες ο κος Schrems άρχισε να καταθέτει από τον Αύγουστο, αφορούν τις παρακάτω παρανομίες, τις οποίες διαπράττει το Facebook. Για περισσότερες λεπτομέρειες ψάξτε στο Identity Weblog του Kim Cameron ΕΔΩ
Δείτε μια περίληψη του τι κρατάει το Facebook ακόμη κι αν εσείς τα έχετε σβήσει-διαγράψει.
*Pokes: Παραμένουν ακόμη και εάν ένας χρήστης τα αφαιρέσει.
* Shadow Profiles: (Σκιώδη Προφίλ) Το Facebook συλλέγει τα στοιχεία ανθρώπων χωρίς να το γνωρίζουν και τα χρησιμοποιεί για να υποκαθιστά υπάρχοντα προφίλ και να δημιουργεί προφίλ μη-χρηστών !
*Tags: Χρησιμοποιούνται χωρίς την συγκατάθεση του ενδιαφερομένου. Οι χρήστες πρέπει μόνοι τους να «untag» τον εαυτό τους.
* Synchronizing: Το Facebook συλλέγει προσωπικά δεδομένα data π.χ. μέσω π.χ. της εφαρμογής του iPhone και τα χρησιμοποιεί χωρίς την συγκατάθεση των χρηστών.
* Deleted Postings: Διαγραμμένα σχόλια. Όλα τα σχόλια τα οποία τα οποία είχε διαγράψει ο ο κος Schrems ήταν μέσα στα στοιχεία που πήρε ! Δηλαδή τα πάντα παραμένουν για πάντα !
* Postings on other Users’ Pages: Ποσταρίσματα στα προφίλ άλλων χρηστών. Οι χρήστες δεν μπορούν να δουν τις ρυθμίσεις κάτω από τις οποίες διανέμονται ΚΑΙ ΠΟΥ ???
* Messages: Τα μηνύματα, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων Chat, αποθηκεύονται στο Facebook ακόμη και αφού ο χρήστης τα σβήσει. Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρη η απ ευθείας επικοινωνία στο Facebook ΠΟΤΕ δεν σβήνεται.
* Foto : Οι φωτογραφίες σας στο Facebook μένουν ακόμη κι αν τις έχετε διαγράψει ή ακόμη κι αν έχετε φύγει από το Facebook. Δηλ. ακόμη κι όταν έχετε διαγράψει τον λογαριασμό σας.
Επίσης άλλο ένα περίεργο, είναι, το ότι, αν αποφασίσετε, να διαγράψετε ΤΕΛΕΙΩΣ το λογαριασμό σας στο Facebook, Δεν θα βρείτε πουθενά οδηγίες που και πως να το κάνετε, παρά μόνο αν ψάξετε ΠΟΛΥ. Αλλά ΠΟΛΥ.
Αυτός είναι ο σύνδεσμος: http://www.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account
αν αποφασίσετε να διαγράψετε τον λογαριασμό σας οριστικά και αμετάκλητα. Ακόμη και τότε όμως τα δεδομένα σας παραμένουν στους φίλους σας, στα παιχνίδια σας, στις εφαρμογές σας και σε όλες τις αλληλεπιδράσεις που είχατε κάνει, ή που έκαναν οι φίλοι σας εν αγνοία σας. …και φυσικά παραμένουν και στον Γούγλη.
Για να μπορεί να επαίρεται ο κ.κ. ο Eric Schmidt, «Εάν κοιτάξω αρκετά καλά 14 φωτογραφίες σας, τα μηνύματα σας, την τοποθεσία σας, και χρησιμοποιήσω Τεχνητή Ευφυΐα, μπορώ να προβλέψω που θα πάτε, τι θα κάνετε ΠΡΙΝ το κάνετε.» και «Οι Άνθρωποι Δεν Είναι Έτοιμοι για την Τεχνολογική Επανάσταση»«People Aren’t Ready for the Technology Revolution». © Marshall Kirkpatrick / August 4, 2010. Διάβασε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ
«Υπάρχουν 5 exabytes πληροφοριών που δημιουργήθηκαν από την αρχή του πολιτισμού μέχρι το 2003, αλλά αυτή η ποσότητα πληροφοριών παράγεται σήμερα κάθε δυο μέρες, και ο ρυθμός αυξάνεται … ο Κόσμος δεν είναι έτοιμος για την τεχνολογική επανάσταση που πρόκειται να του συμβεί».
Τα νέα των νομικών δραστηριοτήτων του Schrems προκάλεσαν παγκόσμια θύελλα. Οι χρήστες του Reddit πάθανε αμόκ, ακολουθώντας τις οδηγίες, που δίνει, Πως θα πάρετε τα στοιχεία σας από το Facebook !
1. Πηγαίνετε στην σελίδα :
2. Βάλτε τις προσωπικές σας πληροφορίες.
3. Αναφερθείτε στον παρακάτω νόμο : Section 4 DPA + Art. 12 Directive 95/46/EG
4. Πατήστε το Send
Το Facebook αμέσως σας στέλνει ένα email, λέγοντας σας ότι δεν μπορεί να στείλει τα στοιχεία, που του ζητάτε, πριν περάσει μια περίοδος 40 ημερών. Γιατί άραγε; Αν επιμείνετε θα πάρετε τα στοιχεία που ζητάτε. Είναι υποχρεωμένοι με βάση τον προαναφερόμενο νόμο να το κάνουν. Μόνο στην Ευρώπη ισχύει αυτός ο νόμος. Γιατί άραγε;
Θυμηθείτε πως ο Mark Zuckerberg στις αρχικές μέρες του Facebook αποκαλούσε τους χρήστες βλάκες που τον εμπιστεύονταν και κατέθεταν, με τόση ευκολία, τα προσωπικά τους δεδομένα ! Λέτε οι διάφορες υπηρεσίες, μυστικές και μη να άφησαν ανεκμετάλλευτο τέτοιο λαυράκι; Ας είναι καλά ο κος Schrems και η αγάπη του για την εργασία του.
Ένα είστε στο Facebook και θέλετε να είστε ενημερωμένοι για τα ζητήματα ασφαλείας και παρεμφερή θέματα μπείτε στην σελίδα Sophos άνθρωποι, μοιράζονται τις εμπειρίες τους, πάνω στα τελευταία θέματα ασφαλείας που μας αφορούν όλους !!!
Επιπλέον να γνωρίζετε πως το Facebook, είναι ένα ακόμη μέσο δικτύωσης και χρήσιμο, απαραίτητο και αναγκαίο ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ λόγους.
miastala και TechGear
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου