Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Την Παρασκευή η κηδεία του Θόδωρου Αγγελόπουλου

Στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής θα κηδευτεί από το Α΄ Νεκροταφείο ο μεγάλος έλληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος κατέληξε το βράδυ της Τρίτης στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο.
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Γιάννης Ροτζιώκος διέταξε ένορκη διοικητική εξέταση ώστε να διευκρινιστεί αν υπήρξε καθυστέρηση του ασθενοφόρου που παρέλαβε τον βαριά τραυματισμένο Αγγελόπουλο. Έρευνα για τις συνθήκες του δυστυχήματος διενεργεί η Τροχαία Κορυδαλλού.

Ο 77χρονος δημιουργός βρισκόταν στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας για τα γυρίσματα του τελευταίου μέρους της τριλογίας του με τίτλο «Η άλλη θάλασσα».

Ενώ επιχειρούσε να διασχίσει τον δρόμο, λίγο πριν από τις 7 το απόγευμα της Τρίτης, παρασύρθηκε από μοτοσικλέτα που οδηγούσε ειδικός φρουρός ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας.

Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Φαλήρου με συντριπτικά κατάγματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και εσωτερική αιμορραγία και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, αλλά δυστυχώς λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εξέπνευσε.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, από την εταιρεία παραγωγής της ταινίας είχε υποβληθεί αίτημα για λήψη μέτρων στην περιφερειακή οδό Δραπετσώνας, για τη διευκόλυνση των γυρισμάτων.

Για το λόγο αυτό, η Τροχαία είχε διακόψει το ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά, στο πρώτο τούνελ της οδού, τοποθετώντας κώνους και προειδοποιητικά φαναράκια, ενώ στο σημείο υπήρχε και περιπολικό.

Ωστόσο, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο 77χρονος σκηνοθέτης, μαζί με ένα μέλος του συνεργείου, διέσχισε το δρόμο στο αντίθετο ρεύμα προς Κερατσίνι, προκειμένου να εξετάσει κάποια χαμόσπιτα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τα γυρίσματα της ταινίας.

Τη μοιραία εκείνη στιγμή, έπεσε πάνω του η μοτοσικλέτα, την οποία οδηγούσε ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας και επέβαινε μία κοπέλα.


Το ασθενοφόρο έφθασε μετά από 45 λεπτά

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος μεταφέρθηκε με δική του βούληση στο νοσοκομείο "Μετροπόλιταν"», ενώ σύμφωνα με τον κ. Ροτζιώκο, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο απλώς πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες στον σκηνοθέτη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες συνεργατών του, στο σημείο έφθασε ασθενοφόρο έπειτα από 45 λεπτά.

Μέλη της ομάδας του κινηματογραφικού του συνεργείου ανέφεραν ότι χρειάστηκε να γίνει τηλεφώνημα στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να παρέμβει για την ταχεία έλευση του ασθενοφόρου.

Στην αρχή πάντως - και σύμφωνα με τους ίδιους αυτόπτες μάρτυρες - ο Αγγελόπουλος, αν και είχε υποστεί σοκ από το χτύπημα, διατηρούσε τις αισθήσεις του και μπορούσε να ανταλλάξει μερικές φράσεις με τα μέλη του συνεργείου.

Ο ειδικός φρουρός που οδηγούσε την μοτοσικλέτα τραυματίστηκε και ο ίδιος και διακομίστηκε στο Αττικό Νοσοκομείο. Μετά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν έφυγε για το σπίτι του.

Βραβείο και συμπόσιο

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του σπουδαίου έλληνα δημιουργού, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθιερώνουν Διεθνές Βραβείο «Θόδωρος Αγγελόπουλος», το οποίο θα απονέμεται κάθε Νοέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Παράλληλα, την πραγματοποίηση διεθνούς συμποσίου και αφιερώματος στο έργο του κορυφαίου έλληνα σκηνοθέτη ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Ιωάννης Μάνος.

«Λίγες μέρες πριν επιβεβαιώσαμε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο το περιεχόμενο της εκδήλωσης που το Μέγαρο του είχε προτείνει για να τιμήσει το σήμερα και το αύριο του έργου του.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θα συνομιλούσε στις 31 Μαΐου με τον Βιμ Βέντερς για την παγκόσμια οικονομική και πολιτιστική κρίση, για τις τέχνες και τον κινηματογράφο ενώ θα παρουσιάζαμε και την ταινία του το "Βλέμμα του Οδυσσέα"», είπε ο κ. Μάνος τονίζοντας ότι «η εκδήλωση αυτή θα γίνει. Θα οργανώσουμε ένα διεθνές συμπόσιο στη μνήμη του και θα παρουσιάσουμε ταινίες του. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει προσωπικότητες αυτής της πνευματικής και καλλιτεχνικής εμβέλειας».

Ποιος ήταν ο Θόδωρος Αγγελόπουλος

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο πιο γνωστός έλληνας κινηματογραφιστής στο εξωτερικό, γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 στην Αθήνα όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Το 1961 μετέβη στη Γαλλία όπου σπούδασε φιλοσοφία και κινηματογραφική τέχνη. Από το 1964, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε αρχικά με την κριτική και αργότερα με την σκηνοθεσία.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ήταν η «Αναπαράσταση» (1970) που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και σε ξένα φεστιβάλ.

Τη δεκαετία του 1970 σκηνοθέτησε μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του: τις «Μέρες του ‘36» (1972), τον πολυβραβευμένο «Θίασο» (1974) και τους «Κυνηγούς» (1977). Ο «Μεγαλέξαντρος» το 1980 απέσπασε το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία.

Ακολούθησαν το «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), ο «Μελισσοκόμος» (1986), το «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988) και το «Μετέωρο βήμα του Πελαργού» (1991), όλες πολυβραβευμένες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1995 «Το βλέμμα του Οδυσσέα» κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 1998, το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες κέρδισε η «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα».

Το 2004 παρουσίασε το πρώτο μέρος της τριλογίας που ετοίμαζε, το «Λιβάδι που δακρύζει».

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

1968 "Εκπομπή" μικρού μήκους
1970 "Αναπαράσταση"
Βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ του Hyeres (1971),
Βραβείο Georges Sadoul (1971)
1972 "Μέρες του '36 "
Βραβείο FIPRESCI Βερολίνο 1973
1975 "Ο Θίασος"
Βραβείο FIPRESCI, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1975,
Βραβείο Interfilm Βερολίνο "Forum" 1975,
Βραβείο καλύτερης ταινίας της χρονιάς, British Film Institute 1976,
Βραβείο Καλύτερης ταινίας στον κόσμο για τη δεκαετία 1970-80, Ένωση Κριτικών
Ιταλίας,
Μία από τις καλύτερες ταινίες της ιστορίας του κινηματογράφου, FIPRESCI,
Καλύτερη ταινία της χρονιάς, Grand Prix για τις τέχνες, Ιαπωνία,
Βραβείο Golden Age, Βρυξέλλες 1976
1977 " Οι κυνηγοί"
Βραβείο καλύτερης ταινίας Golden Hugo, Σικάγο 1978
1980 "Μεγαλέξανδρος"
Βραβείο Χρυσό Λιοντάρι και FIPRESCI, Βενετία 1980
1981 "Ένα χωριό, ένας χωριάτης" ντοκιμαντέρ
1983 "Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη" τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ
1984 "Ταξίδι στα Κύθηρα"
1986 "Ο μελισσοκόμος"
1988 "Toπίο στην ομίχλη"
1991 "Το μετέωρο βήμα του πελαργού"
Cinema Lumiere, Μπολόνια (Ιταλία), Μάρτιος - Απρίλιος 2002,
Φεστιβάλ Σίδνεϊ (Αυστραλία), Ιούνιος 2003
1995 " Το βλέμμα του Οδυσσέα"
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995
FIPRESCI Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών, Διεθνές Φεστιβάλ Καννών 1995,
Felix των Κριτικών ταινίας της χρονιάς, 1995
1998 " Μια αιωνιότητα και μια μέρα"
Χρυσός Φοίνικας στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών, 1998
2004 "Το λιβάδι που δακρύζει"
2008 "Η σκόνη του χρόνου"

Ακολουθούν αποσπάσματα απο χαρακτηριστικές ταινίες του

«Θίασος»






TA NEA On-line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...