Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ποιος είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία στο Σύνταγμα

Ποιος είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία στο Σύνταγμα

Αν πιάσει κάποιος την ιστορία της οικογένειας του πατέρα του από τα τέλη του 18ου αιώνα, θα βρει τους προπαππούδες του με καταγωγή από την Τραπεζούντα και την Αργυρούπολη να εγκαθίστανται στη βόρεια Αρμενία, στο Αλαβερντί, για να δουλέψουν στα μεταλλεία. Λέγεται ότι ο βασιλιάς της Γεωργίας Ηρακλής Β΄ έδωσε πολλά προνόμια στους αρχιμεταλλουργούς του Πόντου προκειμένου να μετακινηθούν στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Θα έπρεπε να λέγομαι Σαρμαζανίδης», έλεγε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που μάς παραχώρησε ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής και βουλευτής του κυβερνώντος Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Είναι ο άνθρωπος που θα έρθει στην Αθήνα καλεσμένος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας προκειμένου να μιλήσει στην επετειακή εκδήλωση του Συντάγματος για τη Γενοκτονία των Ποντίων.
Σαρμαζάνοφ: Είμαι 100% Έλληνας και 100% Αρμένιος. Έχω πολύ μεγάλη καρδιά! Και κάνω ό,τι μπορώ για να φέρω κοντά τους δύο λαούς.
Κυρίως όμως ο Σαρμαζάνοφ είναι ο άνθρωπος που μαζί με ιστορικούς και τουρκολόγους δούλευε επί μια τετραετία το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή της Αρμενίας και αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Ασσυρίων. «Θεωρώ προσωπικό ζήτημα να προωθήσω την αναγνώριση της Γενοκτονίας και των Ελλήνων και των Αρμενίων. Είναι η προσωπική μου συνεισφορά στη φιλία των δύο λαών», εξηγούσε παρουσιάζοντας το προσχέδιο του νομοσχεδίου αποκλειστικά στο pontos-news.gr.
Κι ενώ ο αντιπρόεδρος της αρμενικής Βουλής τη 19η Μαΐου θα βρίσκεται στην Ελλάδα (για μια ακόμα επίσκεψη), πίσω στο Ερεβάν βουλευτές, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αρμενία και μέλη της ελληνικής παροικίας θα τιμήσουν και εκείνοι τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων στο μνημείο που υπάρχει για να θυμίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, και θα τηρήσουν ενός λεπτού σιγή.



pontosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...