Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΛΗΨΗ, ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ, ΕΚΤΡΩΣΗ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το προφυλακτικό, το αντισυλληπτικό χάπι, το χάπι της επόμενης ημέρας και την έκτρωση.

 Προφυλακτικό
Το προφυλακτικό αποτελεί τον μοναδικό σοβαρό τρόπο πρόληψης από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο, η χρήση του δεν προστατεύει 100% από τη μετάδοση αυτών των νοσημάτων, καθώς μπορεί να υπάρξει κάποιο κατασκευαστικό πρόβλημα το οποίο δεν είναι ορατό ή ακόμα και η πιθανότητα το προφυλακτικό να σπάσει ή και να φύγει.

Τα προφυλακτικά πρέπει να αγοράζονται από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ και όχι από τα περίπτερα όπου υπάρχει η πιθανότητα να εκτίθενται στον ήλιο και να μην είναι σωστά διατηρημένα. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή αποθήκευσή τους και δεν πρέπει να φυλάσσονται στη πίσω τσέπη του παντελονιού ή στο πορτοφόλι γιατί είναι επικίνδυνο να χαλάσουν ή ακόμα και να τρυπήσουν. Οι ουσίες από τις οποίες φτιάχνονται τα προφυλακτικά είναι κυρίως το λάτεξ, το οποίο όμως είναι ευαίσθητο στα λιπαντικά που έχουν ως βάση το λάδι, για αυτό κι όταν χρησιμοποιούνται προφυλακτικά λάτεξ καλό είναι να χρησιμοποιούνται -εφόσον πρέπει- λιπαντικά με βάση το νερό.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η χρήση του προφυλακτικού. Αρχικά, η συσκευασία που περιέχει το προφυλακτικό πρέπει να ανοιχθεί σωστά και με ασφάλεια, δηλαδή χωρίς την χρήση αιχμηρών αντικειμένων (π.χ. ψαλίδι, μαχαίρι, κόπτης, ακόμα και τα δόντια μας), αλλά από τις εγκοπές που υπάρχουν στη συσκευασία. Η τοποθέτηση του προφυλακτικού γίνεται όταν το πέος είναι σε πλήρη στύση και στην έναρξη της συνουσίας, πιάνοντας τη θηλή που υπάρχει πάνω στο προφυλακτικό και τοποθετώντας το στη βάλανο αφού έχουμε τραβήξει πρώτα το δέρμα που καλύπτει τη βάλανο (εφόσον ο άνδρας δεν έχει κάνει περιτομή). Στη συνέχεια το ξετυλίγουμε ώστε να καλύψει όλο το πέος. Το προφυλακτικό πρέπει να αφαιρείται αφού τελειώσει η σεξουαλική πράξη και εφόσον το πέος είναι ακόμα σε στύση. Αφού βγάλουμε το προφυλακτικό, το τυλίγουμε σε χαρτί και το πετάμε στα σκουπίδια και ποτέ στην τουαλέτα ή σε κάποιο δημόσιο χώρο προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των σεξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων.

Πρακτικές όπως η χρήση δυο προφυλακτικών για μεγαλύτερη προστασία χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς όχι μόνο λανθασμένες αλλά και "ριψοκίνδυνες" καθώς η τριβή μπορεί να κάνει τα προφυλακτικά να σπάσουν πολύ πιο εύκολα. Επίσης, δικαιολογίες όπως ότι ένας άνδρας είναι αλλεργικός στο λάτεξ δεν ευσταθούν καθώς υπάρχουν προφυλακτικά που είναι κατασκευασμένα και από άλλες ουσίες. Τέλος, πεποιθήσεις όπως ότι η χρήση προφυλακτικού μειώνει την απόλαυση στη συνουσία, δεν έχουν καμία δόση αληθείας και πάντα θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε ερωτικός σύντροφος είναι ένας εν δυνάμει φορέας κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδομένου ιού.

Αντισύλληψη
Η σωστή αντισύλληψη για κάθε γυναίκα έχει άμεση σχέση με την ηλικία αλλά και με την οικογενειακή της κατάσταση. Για παράδειγμα, μια νέα κοπέλα η οποία δεν έχει γεννήσει ή δεν έχει υποβληθεί σε καμία διακοπή κύησης καλό είναι να μη βάλει ενδομητρικό σπείραμα. Μια παντρεμένη γυναίκα όμως που έχει κάνει παιδιά, μπορεί να κάνει χρήση αυτής της μεθόδου αντισύλληψης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιο αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, οι νεώτερες μορφές των οποίων δεν προκαλούν τις παρενέργειες για τις οποίες είχαν κατηγορηθεί τα παλαιότερα σκευάσματα. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες είναι ότι τα αντισυλληπτικά χάπια δεν προστατεύουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας δεν αποτελεί μέθοδο αντισύλληψης αλλά μια φαρμακευτική έκτρωση. Ο τρόπος δράσης του χαπιού είναι διπλός, αφενός μετατοπίζει τις γόνιμες μέρες της γυναίκες λίγες μέρες αργότερα (περίπου 5 μέρες) και αφετέρου υφίσταται μια μετατροπή του περιβάλλοντος μέσα στη μήτρα έτσι ώστε να παρεμποδιστεί η εμφύτευση. Αν το χάπι της επόμενης μέρας ληφθεί μέσα στο πρώτο 24ώρο έχει αποτελεσματικότητα που φθάνει το 97%- 98%, στο δεύτερο 24ωρο γύρω στο 85% και στο τρίτο 24ωρο ακόμα λιγότερο.

Το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από γυναίκες όλων των ηλικιών, όμως η χρήση του πρέπει να γίνεται μόνο από όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη και σίγουρα μετά από τη συμβουλή του γυναικολόγου, ο οποίος θα διαπιστώσει αν η γυναίκα ήταν στις γόνιμες μέρες κι όντως χρειάζεται να πάρει το χάπι. Ουσιαστικές παρενέργειες δεν υπάρχουν, ωστόσο μετά τη χορήγηση του μπορεί να εμφανιστεί - περίπου σε ένα ποσοστό 20% - πόνος στο στομάχι, τάση για έμετο, ναυτία ή ακόμα και πονοκέφαλος. Στην περίπτωση που το χάπι αποτύχει να διακόψει την κύηση, είναι απόλυτα αποδεδειγμένο ότι δεν μπορεί να προκαλέσει καμία βλάβη στο έμβρυο.

Έκτρωση

Στην Ελλάδα έχει μειωθεί ο αριθμός των εκτρώσεων καθώς η αντισύλληψη έχει μπει στη ζωή των νέων ανθρώπων. Σήμερα οι διακοπές κυήσεων γίνονται με πάρα πολύ ασφαλή τρόπο, σε οργανωμένα μαιευτήρια και κλινικές και οι επιπλοκές που κάποτε υπήρχαν (λοιμώξεις, αιμορραγίες) έχουν εξαλειφθεί τελείως. Μέχρι τις πρώτες 12 εβδομάδες η διακοπή κύησης είναι νόμιμη, ωστόσο μετά τις 12 και μέχρι τις 24 εβδομάδες, ο νόμος ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει ιατρική ένδειξη για τη διακοπή της κύησης.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η έκτρωση είναι μια κρίσιμη εμπειρία για το ζευγάρι και κυρίως για τη γυναίκα, για την οποία η απώλεια υπάρχει σε μεγαλύτερο βαθμό. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που οι ψυχολόγοι ονομάζουν παραγνωρισμένο θρήνο, καθώς πολλές φορές δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη γυναίκα ή ακόμη και για το ζευγάρι να μιλήσει για την απώλεια που τους συνέβη. Για αυτό τον λόγο, καλό είναι μετά την έκτρωση το ζευγάρι να μιλήσει για τα συναισθήματα που του προκάλεσε αυτή η εμπειρία ή να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.



ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ mou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...