Στους δέκα μήνες της τρικομματικής κυβέρνησης κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, κάποια δυστυχώς παραμένουν ίδια και άλλα πρέπει να αλλάξουν άμεσα για να προχωρήσει η χώρα μπροστά.
Μετά τις εξελίξεις της Κύπρου το σκηνικό στην Ελλάδα παρουσιάζεται εντελώς αμφίρροπο. Στη δημοσκόπηση της GPO που παρουσίασε χθες το Mega το ντέρμπι μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ καλά κρατεί. Καταγράφεται ισοπαλία στην πρόθεση ψήφου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 20.3% ενώ τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά αποδοχής. 7.5% και 5% αντίστοιχα. Σταθερά τρίτο κόμμα οι Έλληνες επιλέγουν την Χρυσή Αυγή με μια μικρή πτώση των ποσοστών της κατα μία μονάδα. Τα ενδιαφέροντα στοιχεία όμως είναι αλλού. Στα πιο επίκαιρα θέματα. Όπως στη συζήτηση περι παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη και το ευρώ, που οι πολίτες ψηφίζουν 60% υπέρ της παραμονής στο ευρώ και η ουσία: Πάση θυσία. Αρνητικά για πάση θυσία παραμονή της χώρας στο ευρώ απαντά σχεδόν το 40%. Είναι αλήθεια ότι η συζήτηση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ευρωζώνη, μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, είναι αρκετά επίκαιρη.
Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για νόμισμα που δεν είναι φετίχ και αν λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την τελευταία δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη μπορούμε να κατανοήσουμε ότι η στάση της Κουμουνδούρου για το θέμα του ευρώ “παίζει” ακόμη. Κάτι μεταξύ Λαφαζάνη και Σταθάκη και κάπου στη μέση ο Παπαδημούλης. Παράλληλα το 75% υποστηρίζει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του μνημονίου με παραμονή στο ευρώ είναι ανέφικτη και το αποκορύφωμα είναι η αρνητική άποψη των πολιτών για το άν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει. 73.7% λένε όχι. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν πείθει ο ΣΥΡΙΖΑ; Διότι χρειάζεται δουλειά ακόμη. Είναι δύσκολη η μετάβαση απο το 4.5% στο 27% αλλά όταν διεκδικείς την εξουσία και τη διακυβέρνηση της χώρας δεν αρκεί να φαίνεσαι έτοιμος, πρέπει και να είσαι.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ας πούμε, πρέπει να είναι ξεκάθαρη και κρυστάλλινη σε όλους. Δεν χωρούν “ναι μεν αλλά” τώρα. Το ευρώ ήταν το βασικό θέμα στην προεκλογική αντιπαράθεση και παραμένει όσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκαθαρίζουν ποια είναι ακριβώς η θέση τους.
Όσο για τις εξελίξεις της Κύπρου οι Έλληνες πολίτες εκτιμούν κατά 51% ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική λύση εκτός της συμφωνίας ενώ το 70% υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει κάτι για να βοηθήσει τους Κυπρίους αν και σχεδόν οι μισοί κρίνουν αρνητικά τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό. 63% κρίνουν αρνητικά τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στις κυπριακές εξελίξεις και 58% των πολιτών διαφωνούν με τη συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Γιατί άραγε; Αφού συμφωνούν για το χρέος θα συμφωνούν λογικά και για τους μετανάστες, για την ασφάλεια και τους αεροψεκασμούς! Πρόκειται περι βιαστικών κινήσεων που κρύβουν μια προχειρότητα των κομμάτων.
90% των πολιτών θεωρούν ότι η απόφαση του Eurogroup μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες ενώ περίπου το 62% κρίνει αρνητικά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης και εκτιμούν ότι δεν θα πετύχει τους στόχους της. Παράλληλα όμως θεωρούν (53%) ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της και (70%) εμφανίζονται αρνητικοί στο ενδεχόμενο εκλογών.
Το σκηνικό λοιπόν όπως καταγράφεται στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι λίγο “περίεργο” αλλά παράλληλα αποτυπώνει και τις άποψεις της ελληνικής κοινωνίας. Έτσι όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να πάρει τις αποφάσεις της για την απομάκρυνση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων αλλά και για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και όσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλάει για χώρα “που έχει πέσει στα βράχια” κάτι δεν πάει καλά και σίγουρα δεν θα πάει και καλύτερα.
Αρκεί να θυμηθούμε τις δηλώσεις περι Τιτανικού και άλλων τέτοιων καταστροφολογιών που έφθασαν την ελληνική οικονομία στα όρια της και στη σημερινή κατάσταση.
Του Γιάννη Κολοκυθά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου