Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Αυτοί δεν ήξεραν την Μάχη του Μαραθώνα – Θα σώσουν την Ελλάδα;

Όταν ο άνθρωπος αποκόβεται από τη ρίζα του παύει να είναι δέντρο, γίνεται κισσός. Αυτό είμαστε οι Έλληνες. Δεν ξέρουμε από πού ερχόμαστε αλλά και ούτε ποιοι είμαστε.

Οι καιροί είναι δύσκολοι. Οι 50άρηδες είναι κυριολεκτικά σαστισμένοι καθώς έχουν αλλάξει μέσα σε λίγα μόλις χρόνια όλα όσα ήξεραν για την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια.
Οι νέοι, και αυτοί σαστισμένοι, αλλά όχι και τόσο. Περισσότερο οργισμένοι που δεν έχουν δουλειά και επαναστατημένοι. Όχι όμως επαναστάτες. Για να γίνεις επαναστάτης πρέπει να έχεις βαθειά γνώση για τι πράγμα αγωνίζεσαι.

Περιμένουμε από την νέα γενιά να ανοικοδομήσει την σμπαραλιασμένη τούτη χώρα. Θα το μπορέσει; Δύσκολο μου φαίνεται. Αυτή η γενιά ή που θα σώσει κυριολεκτικά την χώρα ή που θα την εξαφανίσει.
«Εμείς διαβάσαμε για να περάσουμε στο Πανεπιστήμιο. Κοπιάσαμε και δεν πληρώσαμε». Είναι ίσως το βασικό επιχείρημα πολλών φοιτητών που εναντιώνονται στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Άσχετα από την ιδεολογική πλευρά που αντιμετωπίζει κανείς το θέμα αυτό, αναγνωρίζει την συλλογιστική πορεία ως σωστή. Ήθελα να ήξερα όμως, τι διάβασαν για να απολαύσουν την δωρεάν αυτή Παιδεία;

Με έκπληξη [sic] διαβάσαμε την Πέμπτη πως μετά από ερώτηση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, Δονάτου Παπαγιάννη, στο αμφιθέατρο της σχολής, κανείς φοιτητής δεν γνώριζε τίποτα για την Μάχη του Μαραθώνα. Τίποτα όμως. Άκρα του τάφου σιωπή στην αίθουσα. Εκτός από μία φωτεινή εξαίρεση. Της Συλβάνας. Μίας Αλβανίδας φοιτήτριας η οποία περιέγραψε την Μάχη με μεγάλη ακρίβεια.

Θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε με το ίδιο χαμόγελο βλακείας όπως κάνουμε κάθε εθνική εορτή όπου οι ρεπόρτερς βγαίνουν στον δρόμο και ρωτούν νεαρούς και αυτοί δεν ξέρουν την… τύφλα τους; Όχι το πράγμα είναι επικίνδυνο.

Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δεξιές πατριδοκαπηλίες. Ούτε με άρνηση στην Ιστορία λόγω ιδεολογίας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την πραγματική έννοια της λέξης «ξεφτίλα».

Δεν έχει καμμία σημασία ποιος απάντησε στην ερώτηση του καθηγητή. Είτε ήταν Έλληνας είτε αλλοδαπός, είναι το ίδιο πράγμα και αυτό διότι το ποσοστό του 1/50 είναι πραγματικά εξευτελιστικό για μία ερώτηση η οποία εντάσσεται στην διδακτέα ύλη της Τετάρτης (νομίζω…) Δημοτικού.

Τι μας δείχνει το γεγονός αυτό; Μπλα, μπλα, φταίει η Παιδεία, οι δάσκαλοι, το υπουργείο Παιδείας, φταίει και ο ΣΥΡΙΖΑ… Κανείς από τους παραπάνω δεν φέρει ευθύνη. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ενηλίκους. Δεν περιμένουν τον καθηγητή τους να τους πει τι πρέπει να διαβάσουν. Εάν δεν ξέρουν τι έγινε στην Μάχη του Μαραθώνα, ένα παγκόσμιο γεγονός, αναρωτιέμαι αν έχουν γνώση και άλλων πολύ πιο πρόσφατων γεγονότων που άλλαξαν τον ρου της Ιστορίας. Είμαι σίγουρος πως οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να μπερδέψουν τον Α’ με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Την πτώση του Τείχους του Βερολίνου με τον Μάη του 68’ και την Γαλλική Επανάσταση με την Αραβική Άνοιξη…

Αντιθέτως οι απαντήσεις σχετικά με την νέα τάση στις γόβες και τις φούστες, τα ρεκόρ του Μέσι και το ποιο κλαμπ κάνει πάρτυ την Πέμπτη θα έπεφταν με καταιγιστικό ρυθμό. Πόσω μάλλον για τις εξελίξεις στις φοιτητικές παρατάξεις. Εκεί είμαστε άριστοι..

Δεν μπορούμε να ρίχνουμε την ευθύνη πάντοτε στους άλλους. Ακόμη κι αν η Παιδεία φταίει που ανάγκασε τους μαθητές να παπαγαλίζουν προκειμένου να περάσουν σε μία σχολή, υπάρχουν ορισμένες βασικές γνώσεις οι οποίες δεν μπορούν να λείπουν από έναν καταρτισμένο άνθρωπο ο οποίος μόλις πάρει πτυχίο θέλει να ονομάζεται «επιστήμων».

Ελλάδα μου, καλό κουράγιο.

Γιώργος Μιχαηλίδης
koolnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...