Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Άκης Τσοχατζόπουλος: Από τον ΠΑΟΚ στο ΠΑΣΟΚ και από την χλιδή στον Κορυδαλλό


Η απόφαση για την καταδίκη του  Άκη Τσοχατζόπουλου αποτελεί μια τομή στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, καθώς ο πρώην υπουργός ήταν ο πρώτος πολιτικός της Μεταπολίτευσης που βρέθηκε υπόλογος για παρανομίες και απόκρυψη εισοδημάτων. Πώς όμως βρέθηκε ο παρολίγον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέσα στις φυλακές του Κορυδαλλού;

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1939 στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του υπήρξε καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟΚ στη θέση «3» από το 1953 ως το 1954. Σε ηλικία 19 ετών, αμέσως μετά τις γυμνασιακές του σπουδές μετανάστευσε στη Γερμανία με στόχο να εργαστεί και να σπουδάσει. Από το Πολυτεχνείο του Μονάχου πήρε δύο πτυχία, αυτό του πολιτικού μηχανικού το 1964 και τρία χρόνια αργότερα του μηχανικού οικονομίας και διοίκησης.
Τα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Ιταλία. Η βάση του ήταν στη Γερμανία, όπου έζησε συνολικά 16 χρόνια, από το 1959 έως το 1975 οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.
Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα ενταχθεί στο ΠΑΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, απόφαση που θα του στερήσει την επιστροφή στην Ελλάδα αφού η Χούντα του αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια.
Γρήγορα, ο Άκης ανεβαίνει στην ιεραρχία του ΠΑΚ και κερδίζει την εμπιστοσύνη του Παπανδρέου. Έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα γίνεται υπεύθυνος του ΠΑΚ Δυτικής Ευρώπης. Μετά την πτώση της δικτατορίας, θα επιστρέψει θριαμβευτικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου και θα «εξαργυρώσει» την αντίσταση στη Χούντα μετά τις εκλογές του 1981Μαζί με τον Γεώργιο Γεννηματά και τον Κώστα Λαλιώτη, αναδεικνύονται σε αρχηγική τριάδα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.  Ωστόσο ο  Άκης δεν αμφισβήτησε ποτέ τον Παπανδρέου. Ήταν απολύτως αφοσιωμένος στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Με τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου ο Άκης Τσοχατζόπουλος θα διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος στις ιστορικές εκλογές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Παρά το γεγονός ότι θεωρείτο φαβορί, τελικά την πρωθυπουργία πήρε ο Κώστας Σημίτης ο οποίος όμως φρόντισε να τακτοποιήσει κατάλληλα τον Άκη και την μερίδα του ΠΑΣΟΚ που αυτός εξέφραζε.
Συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τον πρώτο σχηματισμό της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μέχρι το τέλος της κυβέρνησης Σημίτη το 2004, ενώ διετέλεσε υπουργός και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.
Παρά το γεγονός ότι ηττήθηκε από τον Σημίτη θα επιχειρήσει ανεπιτυχώς να τον ανατρέψει στο Συνέδριο του κόμματος τον Ιούνιο του 1996. Από εκεί και μετά ο Άκης Τσοχατζόπουλος εγκαθίσταται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου σταδιακά το όνομά του θα συνδεθεί με αδιαφανείς προμήθειες στρατιωτικού υλικού. Μέσα σε λίγα χρόνια ο Άκης Τσοχατζόπουλος που « πήγαινε στο υπουργείο με το ζιβάγκο» θα βρεθεί με μια ακίνητη περιουσία την οποία δύσκολα θα δικαιολογήσει.
Πριν τις εκλογές του 2004, ο «ωραίος Μπρούμελ» όπως ήταν το παρατσούκλι του θα παντρευτεί για δεύτερη φορά, την κατά 35 χρόνια μικρότερη του Βίκυ Σταμάτη. Την τελετή θα ακολουθήσει μια δεξίωση στο Four Seasons του Παρισιού που προκάλεσε την ελληνική κοινή γνώμη και έγινε σημείο αναφοράς τγια αυτό που ορίζεται ως πολιτική διαπλοκή και παράνομος πλουτισμός.
Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι να συλληφθεί ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του ζούσαν μια ακριβή ζωή σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητη. Η αγορά της νεοκλασικής μονοκατοικίας στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, απέναντι από την Ακρόπολη αποτέλεσε και το κερασάκι που αποκάλυψε την τούρτα, αφού κίνησε τις διαδικασίες για την ποινική δίωξή του κ. Τσοχατζόπουλου.  Η αγορά του ακινήτου έγινε όπως αποδείχθηκε μέσω μιας off shore εταιρείας που λέγεται ότι ανήκει στον Άκη ενώ οι διωκτικές αρχές εντόπισαν «κενά» στο Πόθεν Έσχες του άλλωτε ισχυρού άνδρα του ΠΑΣΟΚ.
Η σύλληψη του καθώς και αυτή της γυναίκας του σφράγισαν με εμβληματικό τρόπο το τέλος της ασύδωτης πολιτικής τάξης που είναι υπεράνω νόμου ενώ μετά την πρώτη καταδίκη του σε οκταετή κάθειρξη και τη δήμευση του νεοκλασικού μένει να δούμε τι θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη για τις μεγάλες υποθέσεις που αφορούν τους εξοπλισμούς και τις μίζες. Αν κρίνουμε από την μεγάλη αυστηρότητα που επέδειξε το Εφετείο στην πρώτη απόφαση, τότε το μέλλον για τον πρώην υπουργό διαγράφεται ζοφερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...