Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

120 καλλιτέχνες ζωγραφίζουν τον Καβάφη!

Ελάχιστες ημέρες μάς χωρίζουν από την 21η Μαρτίου και τις εκδηλώσεις με τις οποίες θα εορταστεί ο ποιητικός λόγος. Φέτος οι εκδηλώσεις είναι λιγότερες από άλλες χρονιές και πολλές από αυτές είναι αφιερωμένες στον Κωνσταντίνο Καβάφη, λόγω του επετειακού Ετους.
Η ανάδειξη της 21ης Μαρτίου σε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης έχει ελληνική καταγωγή. Το 1997 ο ποιητής Μιχαήλ Μήτρας είχε προτείνει την καθιέρωση του εορτασμού στην Εταιρεία Συγγραφέων κι έναν χρόνο μετά γιορτάστηκε η πρώτη Ημέρα Ποίησης.
 
 Το 1999, ο Βασίλης Βασιλικός μετέφερε την ιδέα στην Ουνέσκο, ως πρέσβης της Ελλάδας, και η ημέρα της εαρινής ισημερίας ανακηρύχθηκε σε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά, με καθιερωμένο τον θεσμό, ο εορτασμός της ποίησης συμπίπτει με τον εορτασμό του πιο αναγνωρισμένου ελληνικού ποιητικού ονόματος στον κόσμο, του Κωνσταντίνου Καβάφη, για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του (29 Απριλίου 1963) και 80 από τον θάνατό του (29 Απριλίου 1933). Ωστόσο, παρότι διανύουμε τον τρίτο μήνα του Ετους, κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πώς θα εορταστεί η επέτειος.

Ζωγραφίζουν τον Καβάφη
Οργανωτική Επιτροπή, με πρόεδρο τον Νάσο Βαγενά, ακόμη δεν έχει αποφασίσει σχετικά. Από τη μία περιμένει να υποβληθούν περισσότερες και πρωτότυπες προτάσεις, μετά από την ανοιχτή πρόσκληση που έχει κάνει. Υπάρχει βέβαια κι ένα πρόγραμμα που είχε καταρτίσει το ΕΚΕΒΙ. Από την άλλη δεν γνωρίζει εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού σε τι κόστος μπορεί να κινηθεί. Πάντως στις σκέψεις της υπάρχει η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου.
Διεθνές συνέδριο, με ομιλητές τρανταχτά ονόματα από έδρες Νεοελληνικών Σπουδών ξένων Πανεπιστημίων, όπου διδάσκεται ο Καβάφης, προγραμματίζει και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το οποίο έχει οριστεί ως ένας από κεντρικούς φορείς για τον εορτασμό του Ετους Καβάφη.
Ζωγραφίζουν τον Καβάφη
Το Κέντρο Δελφών, το οποίο απέκτησε τελικά διευθυντή, τον βυζαντινολόγο καθηγητή Αθανάσιο Μαρκόπουλο, προχωρά με πιο γοργούς ρυθμούς στην προετοιμασία των εκδηλώσεων.
Ανάμεσά τους και δύο πρωτότυπες εκθέσεις, σε Δελφούς το καλοκαίρι και σε Αθήνα το φθινόπωρο, με έργα Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την προσωπικότητα και το έργο του Αλεξανδρινού. Θα πάρουν μέρος κοντά στους 120 καλλιτέχνες (Φασιανός, Τσόκλης, Παύλος, Ψυχοπαίδης, Δασκαλάκης, Σόρογκας, Σακαγιάν, Χάρος, Μακρουλάκης κ.ά.). Ισως η έκπληξη έρθει από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, κατόχου πλέον του ανεκτίμητου Αρχείου Καβάφη, που αναμένεται να ανακοινώσει σειρά δράσεων.

Επιστρέφοντας στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανήμερα, ώρα 7.30 μ.μ., στο Public του Συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Καβάφης & Εμείς», με εισήγηση του ποιητή Αντώνη Φωστιέρη, αποσπάσματα ταινιών και μελοποιημένα ποιήματα.
Επίσης, στις 7 μ.μ., στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης, θα προβληθούν τέσσερα ντοκιμαντέρ της Μαίρης Κουτσούρη για τους Καβάφη, Σικελιανό, Βάρναλη και Εμπειρίκο, τα οποία θα προβάλλονται και καθημερινά, από 19 έως 24 Μαρτίου, 6-10 μ.μ. «Διαβάζοντας και τραγουδώντας Καβάφη» θα γιορτάσει και το περιοδικό Εντευκτήριο στη Θεσσαλονίκη (Δεσπεραί 9, 8.30 μ.μ.), με αναγνώσεις των Ντίνου Χριστιανόπουλου, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, Θωμά Κοροβίνη, Τίτου Πατρίκιου, Γιώργου Χρονά κ.ά.

Αφιερώματα
Αλλες εκδηλώσεις: Απονομή Βραβείου Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή της Εταιρείας Συγγραφέων στη μνήμη του Γιάννη Βαρβέρη στη Βάγια Κάλφα (Θέατρο Εξαρχείων, 20 Μαρτίου, 7.30 μ.μ.). Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στον Τάσο Λειβαδίτη, με απαγγελίες από τους Γιώργο Μπλάνα και Κώστα Καναβούρη, στο πλαίσιο της έκθεσης φωτογραφίας του Βασίλη Μαθιουδάκη, «Η Αθήνα στους δρόμους της κρίσης», (Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», 21 Μαρτίου, 7.30 μ.μ.).
 
ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...