Ηταν τέλη του 2007 όταν ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος έχοντας εισπράξει περίπου 400 εκατ. ευρώ από την πώληση της Vivartia αποχωρούσε από την προεδρία της εταιρείας. Και από βιομήχανος γινόταν… «άνεργος»-εισοδηματίας. Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την είσοδό του και πάλι στη βιομηχανία.
To βράδυ της 11ης Οκτωβρίου 2007 ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος αποχώρησε από τη θέση του προέδρου της Vivartia και έκτοτε η δραστηριότητά του περιορίστηκε στη θέση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ικανοποιώντας πλέον την πολιτική του φιλοδοξία. Εχοντας αποκτήσει - όχι μόνο από την πώληση της Vivartia - πολύ περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, ήταν πλέον ένας απλός εισοδηματίας. Και δεν ήταν λίγα τα σχόλια που ακούστηκαν για το νέο επιχειρηματικό του status.
Το «κούρεμα»
Αν και η αποχώρησή του από τη Vivartia σήμαινε και το τέλος της βιομηχανικής του δραστηριότητας, ωστόσο η τεράστια ρευστότητα κεφαλαίων που διέθετε - πούλησε με το αστρονομικό ποσό των 25 ευρώ την κάθε μετοχή στη MIG του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου – προοιωνιζόταν και το επόμενο επιχειρηματικό του βήμα.
Σύντομα βρήκε νέο πεδίο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στο «στρατηγείο» του, στο Μαρούσι, συγκέντρωσε τους «πιστούς» του, που τον ακολούθησαν από την παλαιά εταιρεία, αλλά και νέα στελέχη, όπως τον κ. Γιώργο Παπουτσή - προερχόμενο από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, από τον τομέα Διαχείρισης Διαθεσίμων -, τα οποία έθεσε επικεφαλής του επενδυτικού κεφαλαίου (fund) που δημιούργησε με την επωνυμία Damma Holdings. Αυτό είναι πλέον το νέο επιχειρηματικό του άρμα. Κατ’ αρχήν στάθηκε άτυχος. Λίγους μήνες αργότερα ξέσπασε η πρωτοφανής διεθνής οικονομική κρίση, η οποία έχει σαρώσει εκτός των άλλων την ελληνική αγορά. Και ο ίδιος κατέγραψε απώλειες με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, όπου είχε τοποθετήσει μέρος των διαθεσίμων του. Η κρίση όμως για όσους διαθέτουν κεφάλαια δημιουργεί και ευκαιρίες. Σε αυτή τη φάση βρίσκεται τώρα ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Από το 2008, που δημιούργησε το fund, ως και σήμερα, εμφανώς ο κ. Δασκαλόπουλος δεν αξιοποίησε τις οικονομικές δυνατότητες που έχει. Πιθανόν να επένδυσε περισσότερα χρήματα για τον εμπλουτισμό της περίφημης συλλογής έργων μοντέρνας τέχνης ή της κάβας κρασιών που διαθέτει παρά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η Ελαΐς
Ως πριν από λίγες ημέρες η μόνη γνωστή επενδυτική τοποθέτηση της Damma Holdings ήταν η απόκτηση ποσοστού περίπου 5% στην εταιρεία φυτικών καλλυντικών Κορρές. Επίσης είχε γίνει γνωστό πως όταν πριν από μερικά χρόνια ο όμιλος Unilever είχε αποφασίσει να πουλήσει την Ελαΐς - η πρόθεση πώλησης έχει ανασταλεί εδώ και καιρό - το fund του κ. Δασκαλόπουλου είχε εμπλακεί σε συζητήσεις, και μάλιστα προχωρημένες, για την απόκτησή της. Τελικώς οι συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν διότι τα δύο μέρη δεν τα βρήκαν στο τίμημα.
Εκτοτε η Damma Holdings δεν ξανακούστηκε στην αγορά - αν και ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι αφανώς έχει κάνει επενδυτικές τοποθετήσεις στον κλάδο της νέας τεχνολογίας, η πληροφορία όμως ως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ως πριν από λίγες ημέρες.
Την περασμένη Τετάρτη ανακοινώθηκε πως το fund του κ. Δασκαλόπουλου απέκτησε ποσοστό ισχυρής μειοψηφίας σε μια παλιά - και ελληνική πλέον - ζυθοποιία, την Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. Πρόκειται για το παλιό εργοστάσιο της γερμανικής ζυθοποιίας Lowenbrau, η οποία ανήκει στην οικογένεια Συριανού.
Πρόκειται για την πρώτη σημαντική - έστω και περιορισμένης κλίμακας - επενδυτική κίνηση στην ελληνική αγορά του προέδρου του ΣΕΒ. Απέκτησε το 33,9% της ζυθοποιίας. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για μια επένδυση της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ σε μια μικρού μεγέθους βιομηχανική επιχείρηση. Οπως λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν, «στόχος του είναι να επενδύσει σε μια νέα επιχειρηματικότητα, η οποία έχει προοπτική». Και ίσως αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι, όπως επισημαίνει η εταιρεία του κ. Αθανασίου Συριανού, στρατηγικό της όραμα έχει «τη συγκέντρωση ελληνικών brandnames από τον ευρύτερο κλάδο του ζύθου, των αναψυκτικών και του εμφιαλωμένου νερού σε ένα κοινό μετοχικό σχήμα και με στόχο τη διακριτή παρουσία του στην ελληνική και στις ξένες αγορές».
Ο στόχος
Με απλά λόγια πρόκειται για τη μεταφορά σε μικρότερη κλίμακα και στον ευρύτερο κλάδο των ποτών του μοντέλου με βάση το οποίο o κ. Δασκαλόπουλος δημιούργησε τη Vivartia στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας μαζί με τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Αν τελικώς αυτός είναι ο στρατηγικός του στόχος θα φανεί το επόμενο διάστημα. Λέγεται μάλιστα ότι τους επόμενους μήνες ο πρόεδρος του ΣΕΒ θα κάνει γνωστές τις επενδυτικές του προτεραιότητες. Ετσι κι αλλιώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια περίοδο που οι επενδύσεις και η ανάπτυξη αποτελούν κεντρικό ζητούμενο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Οι συζητήσεις με έλληνες και ξένους επιχειρηματίες και πολυεθνικούς ομίλους από την πλευρά της κυβέρνησης βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της. Ως εκ τούτου οι επενδυτικές επιλογές του κ. Δασκαλόπουλου θα βρεθούν σε μια πολιτικά γόνιμη συγκυρία.
Στην προκειμένη περίπτωση ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι ο κλάδος της επένδυσης είναι η ζυθοποιία, στον οποίο αλλάζουν τα δεδομένα. Αν και δεν αμφισβητείται η «ηγεμονία» της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, όμως η «αποκάλυψη» των τελευταίων χρόνων είναι η Ολυμπιακή Ζυθοποιία με την μπίρα Fix, της οποία το μερίδιο υπερβαίνει το 10% - ενώ ικανοποιητικές είναι και οι επιδόσεις της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης με τη Βεργίνα. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι με την κεφαλαιακή ενίσχυση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης, έστω και αν η αγορά συρρικνώνεται.
Η Lowenbrau, η βαρελίσια μπίρα, τα αναψυκτικά και το τσάι
Οι πωλήσεις της ΕΖΑ πλησίασαν τα €13 εκατ. το 2013 και σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της
Η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης (ΕΖΑ) άρχισε τη δραστηριότητά της το 1989 ως θυγατρική της γερμανικής ζυθοποιίας Lowenbrau. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 πούλησε το εργοστάσιο, το οποίο απέκτησε ο κ. Αθανάσιος Συριανός. Η ΕΖΑ διακινεί στην ελληνική αγορά τα σήματα Blue Island, Berlin, Pils, Arcobrau, Augustijn, Gulden Draak και Weiss και έχει σημαντική παρουσία στην κατηγορία της βαρελίσιας μπίρας, ενώ παράγει και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.
Στη διάρκεια του 2011 οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 10,7 εκατ. ευρώ έναντι 12,3 εκατ. το 2010, ενώ πέρυσι εκτιμάται ότι πλησίασαν τα 13 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της το 2011 ήταν 6,13 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της ανερχόταν σε 9,9 εκατ. ευρώ.
Τα επόμενα χρόνια η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις προκειμένου να μειώσει το κόστος παραγωγής και να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της ενώ με τα νέα κεφάλαια πρόκειται να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στις αγορές των αναψυκτικών, του τσαγιού και του νερού.
Ετσι την περασμένη Τετάρτη σε έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,5 εκατ. ευρώ με παραίτηση του δικαιώματος συμμετοχής των παλαιών μετόχων και απευθείας κάλυψη του ποσού της αύξησης από την Damma Holdings SA. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και δεδομένου ότι πούλησαν μετοχές και μέλη της οικογένειας Συριανού, 66,1% έχει ο κ. Συριανός και 33,9% η Damma Holdings, η οποία θα συμμετέχει με δύο μέλη στο νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας και θα έχει βαρύνουσα συμμετοχή σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις της. Σύμβουλος της Damma Holdings SA στην ολοκλήρωση της συναλλαγής είναι η Core Capital Partners AE.
Το ΒΗΜΑ via koolnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου