Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Η αβάσταχτη γοητεία της καμπαρντίνας

Από την πρώτη γραμμή του πολέμου στους ώμους των σταρ του Χόλιγουντ και από εκεί στη ντουλάπα σου. Ανακαλύπτουμε την ιστορία, τα μυστικά και 12 σχέδια για κάθε budget του πιο εμβληματικού ρούχου της αντρικής γκαρνταρόμπας.
Ιστορική παρουσία στο πεδίο της μάχης, ερωμένη των αστέρων του παλιού καλού Χόλιγουντ, άνετη, πρακτική και με απαράμιλλο σοφιστικέ στιλ.
 
Τι άλλο μπορεί να ζητήσει κανείς από ένα ρούχο; Η στήλη αυτή προσπαθεί να μην κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις και να είναι μετριοπαθής ως προς εκείνα που θεωρεί απολύτως απαραίτητα για την αντρική γκαρνταρόμπα. Αν όμως υπάρχει ένα ρούχο που μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι δίχως ενδοιασμό, αυτό είναι η καμπαρντίνα.

Η γέννηση ενός θρύλου

Kαμπαρντίνα, όπως gabardine. Πήρε το όνομα, δηλαδή, της ευρεσιτεχνίας που κατοχύρωσε το 1914 ο οίκος Burberry, μια εταιρία ένδυσης που τότε ήταν ήδη 58 χρόνων. Από το 1856 κιόλας ο Thomas Burberry αναζητούσε τρόπο να φτιάξει ένα ευκολοφόρετο πανωφόρι με πυκνή ύφανση και αδιαβροχοποιημένο, ώστε να αντέχει τις κακουχίες και τις υγρές καιρικές συνθήκες. 
 
Humphrey Bogart

Παράλληλα, σε κάποιο άλλο ατελιέ στη Regent Street, εκείνο της εταιρίας Aquascutum (που σε ελεύθερη μετάφραση από τα λατινικά σημαίνει υδρ-ασπίδα), ο ιδιοκτήτης της δοκίμαζε τεχνικές ώστε να δημιουργήσει το πρώτο αδιάβροχο μάλλινο ύφασμα, με επάλειψη με υδροφοβικές ουσίες, όπως σαπούνια από άργιλο και παραφίνη, παραδίδοντας και εκείνος στον κόσμο τη δική του εκδοχή του αδιάβροχου πανωφοριού. Και έτσι, από αυτές τις δύο εταιρίες ένδυσης που διεκδικούν την πατρότητά της, γεννήθηκε η καμπαρντίνα, το ρούχα που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς της μόδας, να γεννήσει style icons και να παραμείνει για πάντα πολύ ψηλά στη λίστα με τα πιο διαχρονικά ρούχα όλων των εποχών. 

O Cary Grant στον οίκο Aquascutum
Αρχικά, βέβαια, η καμπαρντίνα δεν προοριζόταν να ζήσει μια glamorous ζωή μέσα στις πασαρέλες και στο Χόλιγουντ. Τα σχέδια της Aquascutum πολέμησαν πλάι στους Βρετανούς στρατιώτες στον Κριμαϊκό πόλεμο ενώ ο Burberry προσάρμοσε την πατέντα του στις στρατιωτικές ανάγκες έπειτα από παραγγελία του υπουργείου πολέμου της Αγγλίας. Το trench coat (το αγγλικό όνομά της καμπαρντίνας) βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του πολέμου και συνδέθηκε άρρηκτα με το militaire στιλ.  
Alain Delon

Στο δρόμο προς τη δόξα

Κι έπειτα, ήρθε η δόξα. Από την πρώτη κιόλας δεκαετία της ευρείας κυκλοφορίας της στην αγορά, τα χρυσά 40’s, η καμπαρντίνα αγαπήθηκε όσο ελάχιστα ρούχα πριν από αυτή. Όχι όμως χωρίς ανιδιοτελές μάρκετινγκ από τα πιο περιζήτητα ονόματα του σινεμά: η καμπαρντίνα του Humphrey Bogart θα περάσει στην αθανασία όπως και η ταινία Casablanca στην οποία την φορούσε, ο Cary Grant θα την επιλέξει ως αναπόσπαστο μέρος του γεμάτου κύρους στιλ του, ο Peter Sellers θα μεταμορφωθεί σε επιθεωρητής Clouseau με την βοήθεια αυτού του «ντετεκτιβικού» ρούχου. 

Peter Sellers
Έπειτα η καμπαρντίνα θα σχεδιαστεί και στο χαρτί από τις ταλαντούχες πένες των δημιουργών του Dick Tracy, του Tin Tin και φυσικά του αστυνόμου Σαΐνη, ο οποίος μάλιστα την χρησιμοποιεί για να πετάει και να κρύβει εφευρέσεις μέσα της. Μέσα από εκείνες τις εμφανίσεις ορόσημο του Χόλιγουντ αλλά και το αξέχαστο στιλ των Frank Sinatra, Marcello Mastroianni, Alain Delon και Steve McQueen, η καμπαρντίνα άφησε ένα ενδυματολογικό σημάδι ανεξίτηλο. Τόσο που, όσα χρόνια και αν έχουν περάσει, δεν λέει να ξεθωριάσει. 

Steve McQueen

Στιλ χωρίς κανόνες

Το καλό με τους κανόνες για το πως να φορέσεις την καμπαρντίνα είναι πως δεν υπάρχουν κανόνες. Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο gentleman’s item, οπότε και ταιριάζει περίφημα πάνω από κοστούμια και γραβάτες, αλλά από την άλλη είναι το πλέον κατάλληλο πανωφόρι για να προσδώσει tailored χαρακτήρα ακόμη και στα πιο συμβατικά καθημερινά ρούχα, όπως τζιν, t-shirt και πουλόβερ.
Ας μην φλυαρούμε, λοιπόν, για ένα ζήτημα που δεν υφίσταται. Η καμπαρντίνα ταιριάζει πάνω από οτιδήποτε και το μόνο απαραίτητο στοιχείο που πρέπει να διαθέτει εκείνος που τη φοράει είναι η αυτοπεποίθηση.

Άνεση, προστασία, πολυμορφικότητα 

Η καμπαρντίνα φτιάχτηκε σαν ασπίδα για τον κακό καιρό, οπότε ιδανικά οφείλει να είναι από βαρύ αδιαβροχοποιημένο ύφασμα για να μπορεί να επιτελεί σωστά το ρόλο της. Οι πιο οικονομικές εκδοχές της πλέον είναι απλά βαμβακερές και όχι αδιάβροχες, και παρότι εξακολουθούν να διατηρούν το γνώριμο στιλ της δεν προστατεύουν το ίδιο καλά από τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα. Τι σημασία έχει όμως όταν είναι τόσο κατάλληλες για τις φθινοπωρινές λιακάδες ή για να υποδεχθούν τις πρώτες μέρες της άνοιξης;
 
Όσον αφορά τα σχέδια, η κλασική γραμμή της καμπαρντίνας είναι με διπλή σειρά κουμπιών, επωμίδες και ζώνη. Όσο απλοποιούνται αυτά τα στοιχεία, δηλαδή η σειρά κουμπιών γίνεται μονή, οι επωμίδες και η ζώνη φεύγουν, η καμπαρντίνα γίνεται μεν πιο εύκολη στους συνδυασμούς, αλλά χάνει κάτι από τον χαρακτήρα της. 
 
Το standard μήκος της είναι το knee length, μέχρι το γόνατο και όσο κονταίνει γίνεται και πιο casual. Στην αγορά υπάρχει μια ευρύτατη ποικιλία σε μήκη, γραμμές και χρώματα, πέραν της κλασικής μπεζ και των ουδέτερων μαύρων και μπλε. Διάλεξε εκείνη που ταιριάζει στο δικό σου ύφος, lifestyle και budget.

Καμπαρντίνες για κάθε budget

Έως €100

 
 


Από €100 - €250

 
 
 


Από €250 έως €500

 

 

 

Πάνω από €500

 
 

http://www.oneman.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...