Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Καρδινάλιος Πίτερ Τάρκσον: Θα ήθελα να είμαι ο πρώτος μαύρος Πάπας-Έχει έρθει η ώρα


«Θεού θέλοντος », ο Γκανέζος Καρδινάλιος Πίτερ Τάρκσον δεν αποκλείει τον εαυτό του από την κούρσα της διαδοχής. Κι όπως επισημαίνει σε συνέντευξή στο Αssociated Press, οι συνθήκες έχουν ωριμάσει για έναν Πάπα από τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι νεαρές Εκκλησίες της Αφρικής και της Ασίας, σημειώνει, είναι πλέον αρκετά στέρεες. Διαθέτουν «ώριμους κληρικούς και ιεράρχες που είναι ικανοί να ασκήσουν εξουσία σε έναν παγκόσμιο θεσμό του μεγέθους της Καθολικής Εκκλησίας.

Την ίδια άποψη είχε εκφράσει σε ανύποπτο χρόνο και ο απερχόμενος Πάπας. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ως καρδινάλιος το 2004, έναν χρόνο πριν από την εκλογή του, είχε υποστηρίξει κι αυτός με τη σειρά του ότι είχε έρθει η ώρα για έναν μαύρο Πάπα. Εάν οι περίπου 115 καρδινάλιοι που θα συμμετάσχουν στο κονκλάβιο συμμεριστούν αυτή τη θέση στην ψηφοφορία για τον νέο Ποντίφικα, ο γκανέζος συνάδελφός τους θα είναι ένα από τα φαβορί για τον παπικό θρόνο. 
Στη δική του συνέντευξη, ο Πίτερ Τάρκσον τόνισε ότι η Εκκλησία στον Τρίτο Κόσμο δεν χρειάζεται έναν δικό της Πάπα για να προοδεύσει. Αντιθέτως, η Καθολική Εκκλησία οφείλει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχει απέναντί της. «Το να είσαι Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Εκκλησίας, η οποία έχει πληγεί μετά το σκάνδαλο παιδεραστίας που απομάκρυνε χιλιάδες πιστούς» σημειώνει. «Οι ιερείς μας πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των πιστών. Σε ένα πράγμα δεν πρέπει να συμβιβαστούμε: στο θέμα της αξιοπιστίας μας» προσθέτει.
Ο 67χρονος Πίτερ Τάρκσον είναι ένας από τους αγαπημένους καρδινάλιους του Βενέδικτου ΙΣΤ’ αλλά και των γραφείων στοιχημάτων. Το πρακτορείο Ουίλιαμ Χιλ δίνει απόδοση 3 προς 1 στη νίκη του, ενώ ακολουθεί ο Καναδός Μαρκ Ουελέ με 7 προς 2. Αυτοί δεν είναι, όμως, οι μόνοι αριθμοί που ευνοούν τον γκανέζο υποψήφιο.
Την περίοδο 1978-2007, ο αριθμός των Καθολικών στην Αφρική αυξήθηκε από 55 σε 146 εκατομμύρια. Στη Λατινική Αμερική κατοικεί το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού των Καθολικών την ίδια ώρα που οι καθολικές κοινότητες στην Ευρώπη εμφανίζουν σοβαρές διαρροές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...