Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Η μάχη της πέμπτης θέσης


Στην ουρά της βαθμολογίας, μετά την προηγούμενη αγωνιστική, η κατάσταση κάπως ξεκαθάρισε. Πλέον η μάχη της παραμονής αφορά κυρίως τη Βέροια, τον Άρη και τον Πλατανιά.
Η Κέρκυρα μάλλον μας εγκατέλειψε (καθώς έχει αυτό που λέμε «μαθηματικές ελπίδες»), ενώ οι ομάδες που έχουν από 25 βαθμούς και πάνω κρατούν την τύχη στα χέρια τους: αν ο ΟΦΗ κι ο Πανιώνιος π.χ. (που έχουν δύσκολο πρόγραμμα) κάνουν βαθμό ή βαθμούς αυτή την αγωνιστική, δύσκολα θα μπλέξουν.

Το νέο ερώτημα είναι ποιος θα πάρει την 5η θέση, αυτή που οδηγεί στα πλέι οφ. Υπολόγιζα στο τέλος του πρώτου γύρου ότι με τη φόρα που είχαν πάρει όλοι ο πέμπτος θα χρειαζόταν 42 με 45 βαθμούς. Τελικά νομίζω ότι μπορεί να αρκούν και λιγότεροι, πράγμα που σημαίνει ότι ΠΑΟΚ, Αστέρας και Ατρόμητος τη συμμετοχή την έχουν κλειδώσει αρκεί να μην κάνουν τίποτα τρέλες.

«Καίγονται»
Ο Παράσχος είπε ότι η 5η θέση είναι μια μάχη μεταξύ ΠΑΣ Γιάννινα και Λεβαδειακού. Δεν το είπε τυχαία. Ο Λεβαδειακός έχει κάποια στραβοπατήματα τελευταία. Για να καταφέρει να επιστρέψει και να κρατήσει την πέμπτη θέση, πρέπει να κάνει βαθμούς εκτός έδρας και αυτό δεν είναι πολύ απλό, γιατί έχει αντιπάλους που κινδυνεύουν. Ίσως στην Κέρκυρα κερδίσει, αλλά δεν θα είναι εύκολο να κάνει βαθμούς με ομάδες όπως η Βέροια, ο Άρης κι ο Πλατανιάς. Όλους πρέπει να τους επισκεφτεί. Το καλό για την ομάδα του Παράσχου είναι ότι έχει βγάλει ήδη τα ματς με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Αλλά με αυτά έχει ξεμπλέξει κι ο ΠΑΣ.

Φαβορί
Ο ΠΑΣ μοιάζει αυτή τη στιγμή το μεγάλο φαβορί. Σκοράρει δύσκολα μεν και κάνει συχνά λάθος στο καθοριστικό ματς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να χτίσει το μεγάλο σερί που θα τον απομακρύνει καθοριστικά. Παρά τα πολύ καλά παιχνίδια του, ο ΠΑΣ δεν κέρδισε τον Παναθηναϊκό και έχασε από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ χωρίς να είναι χειρότερος! Το καλό για τον ΠΑΣ είναι ότι παίζει εξαιρετικά στις αντεπιθέσεις και μπορεί να βρει βαθμούς στα ματς εκτός έδρας: κέρδισε στη Νέα Σμύρνη, πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να κάνει αποτέλεσμα και στην Ξάνθη, αλλά και στην Κρήτη με τον ΟΦΗ. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μικρή βαθμολογική διαφορά από τους υπόλοιπους, επισημαίνω ότι η πιθανή είσοδός του στα πλέι οφ θα ‘ρθει αν αξιοποιήσει την έδρα του. Στους «Ζωσιμάδες» θα παίξει σήμερα με τον Πανθρακικό και στη συνέχεια με ΑΕΚ, Κέρκυρα, Αστέρα Τρίπολης, Βέροια και Άρη. Το πρόγραμμά του είναι σούπερ, όχι όμως και οι εμφανίσεις στα εντός έδρας παιχνίδια του.

Όνειρα
Οι εντός έδρας δυσκολίες του ΠΑΣ, που έχει 3 ισοπαλίες και 3 ήττες στους «Ζωσιμάδες» και το μικρό ντεφορμάρισμα του Λεβαδειακού επιτρέπουν σε κάποιους άλλους να κάνουν όνειρα. Η Ξάνθη διεκδικεί τη θέση χωρίς να το λέει. Ο Ουζουνίδης στοχεύει σε μια άνετη σωτηρία και λέει ότι υπολογισμούς για έξοδο στην Ευρώπη δεν κάνει, αλλά αν δεν χάσει αύριο από τον Ολυμπιακό, μετά και τη νίκη με τον ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ, η ομάδα του θα αποκτήσει δυναμική. Μην ξεχνάμε ότι έχει τον ΠΑΣ στην έδρα της και πριν από αυτό το ματς θα παίξει στη Λιβαδειά, πράγμα που για τον Ουζουνίδη δεν είναι πρόβλημα, αφού η Ξάνθη παίζει καλύτερα εκτός έδρας. Ελπίδες έχει ακόμα και ο Παναθηναϊκός, παρά τα στραβοπατήματα. Οι «πράσινοι» έχουν ουσιαστικά 28 βαθμούς, καθώς τους έχουν αφαιρεθεί 2. Αν τους είχαν αυτούς τους 2, θα ήταν όλα ευκολότερα, αλλά τώρα υπολείπονται 4 βαθμών του ΠΑΣ και πρέπει κάπου να τους βρουν. Κανονικά δεν θα τους ήταν δύσκολο καθώς στο ΟΑΚΑ έχουν εύκολα ματς: με ΟΦΗ, Κέρκυρα, Πλατανιά, Βέροια και Πανιώνιο. Οι «πράσινοι» απαγορεύεται πλέον να χάσουν βαθμούς, αλλά αυτό είναι εύκολο μόνο να το λέει κανείς. Μέχρι τώρα ο Παναθηναϊκός λύσεις απέναντι σε κλειστές άμυνες δεν έχει βρει.

Μακριά ακόμη
Και η ΑΕΚ; Η ΑΕΚ ζει το όνειρό της, αλλά από τα πλέι οφ είναι ακόμα μακριά. Ας κερδίσει σήμερα τον ΠΑΟΚ, και θα το δούμε αν γίνεται προσεχώς…

Από τον Αντώνη Καρπετόπουλο,

koolnews


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...