Ερευνητές μπόρεσαν και δημιούργησαν σε συνθήκες εργαστηρίου νεκρά «ζόμπι» κύτταρα , τα οποία αποδίδουν τόσο καλά όσο και τα ζωντανά.
Βιολόγοι μπόρεσαν και ανέπτυξαν μία καινούργια τεχνική με την οποία τα κύτταρα των θηλαστικών επικαλύπτονται από διοξείδιο του πυριτίου και σχηματίζουν τέλεια αντίγραφα των ζωντανών κυττάρων.
Τα αντίγραφα κύτταρα είναι πιο ανθεκτικά στις υψηλότερες πιέσεις και θερμοκρασίες συγκριτικά με το ανθρώπινο δέρμα. Μάλιστα, επιτελούν πολλές λειτουργίες με καλύτερο τρόπο από τα ζωντανά κύτταρα. Με το πυριτικό οξύ η οργανική ύλη εντός του κυττάρου «βαλσαμώνεται» και έτσι γίνεται πιο ανθεκτικό, καθώς το οξύ σχηματίζει μία διαπερατή μεμβράνη που λειτουργεί σαν πανοπλία για το κύτταρο. Έτσι, το κύτταρο προφυλάσσεται και δρα αφοσιωμένο μπορώντας να λειτουργήσει και σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες της κανονικής.
Θερμαίνοντας το διοξείδιο του πυριτίου σε τετρακόσιους βαθμούς Κελσίου, η πρωτεΐνη του κυττάρου εξατμίζεται, αλλά το εναπομείναν διοξείδιο χρησιμεύει ως αντίγραφο του νεκρού κυττάρου.
Το σπουδαίο αυτό εύρημα μπορεί να χρησιμεύσει βιομηχανικά στην επαναχρησιμοποίηση ορυκτών, στη δημιουργία αισθητήρων και στην απολύμανση. Ενώνει χημεία και βιολογία με σκοπό να δημιουργήσει μορφές κυττάρων που όχι μόνο μοιάζουν με τις προηγούμενές τους, αλλά μπορούν να αναπτύξουν καλύτερες δυνατότητες. Κι εκεί θα επικεντρωθεί η έρευνα στο επόμενο χρονικό διάστημα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου