Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Το σωστό και το λάθος

Στη διακυβέρνηση της χώρας γίνονται πολλά σωστά και πολλά λάθη. Μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει στα πολλά λάθη.

Του Γιάννη Κολοκυθά
Τώρα σαν να έχει γείρει κάπως η ζυγαριά υπέρ των σωστών. Σωστών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας και όχι τόσο για το παρόν. Κυρίως αφορούν στην αλλαγή τακτικών και πρακτικών του παρελθόντος.
Τα λάθη βέβαια είναι πιο εύκολο να τα καταλάβεις, με γυμνό μάτι τα καταλαβαίνεις.
Μια λάθος απόφαση ας πούμε ήταν η μεγάλη συζήτηση για τα σενάρια του νέου φόρου ακινήτων που ευτυχώς έκλεισε προσωρινά χθες μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Πώς έκλεισε;
Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για επιβολή νέου φόρου στα ακίνητα αλλά συμπλήρωσε ταυτόχρονα και το κυνικό «ότι παίρναμε, θα παίρνουμε».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πιο επιφυλακτικός, απέρριψε τα διάφορα σενάρια και υποστήριξε ότι πρέπει στην κυβέρνηση να είναι πιο δίκαιοι για να πληρώνουν πολλοί και αναλογικά.
Να υπενθυμίσουμε απλώς ότι ο νέος φόρος προοριζόταν για να αντικαταστήσει το «προσωρινό» χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ, του οποίου «εφευρέτης» ήταν ο κ. Βενιζέλος.
Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για ελάφρυνση. Το ακούσαμε και αυτό…
Νέος φόρος στα ακίνητα. Αυτή κι αν ήταν μια λάθος απόφαση που ευτυχώς είχε καλή εξέλιξη. Προς το παρόν βέβαια. Ας περιμένουμε για τις τελικές αποφάσεις. Στην Ελλάδα τα προσωρινά μπορεί να γίνουν πολύ εύκολα και μόνιμα.
Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε χθες να «δώσει» και κάποια πράγματα στους αγρότες. Καθιέρωση, από τον Ιούλιο νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, αύξηση επιστροφής φόρου, επιστροφή ΦΠΑ, ρυθμίσεις δανείων στην Αγροτική Τράπεζα και ρυθμίσεις στις συντάξεις αγροτών.
Γιατί όλα αυτά; Για να μην κλείσουν τους δρόμους. Τις εθνικές οδούς. Μόνο γι’ αυτό; Δεν θέλουμε να σκεφτούμε εν έτει 2013, ότι κάποιοι σκέφτονται την αντίδραση των πολιτών στις κάλπες.
Λάθος απόφαση; Ναι, είναι λάθος. Όχι φυσικά για τον κλάδο των αγροτών. Αυτοί ζήτησαν και πήραν. Δίκαια ή άδικα αιτήματα οι αγρότες θα κριθούν από τους «συναδέλφους» τους. Αυτούς που δεν ζητούν κάθε χρόνο κάτι από κάθε κυβέρνηση. Θα κριθούν από τους μη συνδικαλιστές αγρότες. Αυτούς που δεν είναι μέλη κομμάτων δηλαδή.
Είναι λάθος απόφαση όμως, γιατί όταν η κυβέρνηση αποφασίζει να δώσει κάτι σε μια ομάδα του πληθυσμού, τότε γιατί να μην έχουν τις ανάλογες αξιώσεις και άλλες επαγγελματικές ομάδες της χώρας;
Γιατί οι αγρότες και όχι εμείς θα πουν; Και θα έχουν απόλυτο δίκιο.
Και το καλύτερο. Οι αγρότες το σκέφτονται ακόμη. Θα μελετήσουν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Βρίσκονται σε άλλη εποχή δηλαδή και μάλλον σε άλλη χώρα…
Στην αξιωματική αντιπολίτευση η άνοδος των ποσοστών σε εκλογές και δημοσκοπήσεις άλλαξαν και άλλα πράγματα. Σοβάρεψαν κάπως. Ήρθαν περισσότερα προβλήματα και περισσότερες φωνές.
Χθες μετά από πολλές ακραίες δηλώσεις στελεχών και πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός κόμματος, ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να κάνει και αυτός το «κομμάτι» του και να προκαλέσει με μια δήλωσή του στα social media. Πρόκειται για τον κ. Νάσο Θεοδωρίδη που χαρακτήρισε τις νησίδες των Ιμίων ως Καρντάκ και τις απέδιδε στην Τουρκία!
Βέβαια για πρώτη φορά, είδαμε τον κ. Τσίπρα να αντιδρά σωστά.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την αποπομπή του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε κάτι που έπρεπε να το έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις. Σε δηλώσεις για λιντσαρίσματα πολιτικών, για αναρχικούς βουλευτές, για επιστροφή στη δραχμή κτλ.
Κάλλιο αργά παρά πότε όμως. Η αλλαγή μιας λάθους τακτικής είναι αποδεκτή. Σωστή η απόφαση λοιπόν του κ. Τσίπρα.
Θα ακολουθήσει και αυτός λοιπόν σκληρή γραμμή εντός κόμματος;
Ίσως χρειαστεί.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κάνουν και σωστά και λάθη. Η εποχή όμως δεν συγχωρεί πια τα πολλά λάθη. Και ο αγώνας είναι σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...