Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Παρακάλια για πορτοκάλια; Η ξεφτίλα στους πολιτικούς


Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα. Φάτε την στην μάπα τώρα, που λέει και ο λαός. Ο λαός που πεινάει και αυτό φαίνεται. Ο υπερήφανος αυτός λαός που εκλέγει ηγέτες για να τον φορολογούν όταν έχει παιδί, την ώρα που η Ελλάδα γερνάει και πεθαίνει.

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης
Είναι πραγματικά μία εθνική ήττα, μία ταπείνωση, να βλέπεις Έλληνες να συνωστίζονται, να ποδοπατούνται και εν τέλει να τραυματίζονται για μία σακούλα με λαχανικά. Οι εικόνες από την μοιρασιά αγροτικών προϊόντων στην πλατεία Βάθης την Τετάρτη, δεν συγκίνησαν μόνο εμάς. Έκαναν και τον γύρο του κόσμου. Ο βρετανικός Guardian επέλεξε ένα από τα στιγμιότυπα ως φωτογραφία ημέρας για την ηλεκτρονική του ιστοσελίδα.
Βλέποντας τα ρεπορτάζ άκουσα ανθρώπους να λένε πως ολόκληρες οικογένειες ζουν από ένα και μόνο επίδομα ανεργίας. Και όμως, υπάρχουν άνθρωποι, και Έλληνες μάλιστα, που μόλις τους λες πως το ΑΕΠ της Ελλάδας μειώθηκε κατά 20% σε λίγα χρόνια, σου λένε πως είναι κάτι καλό γιατί ερχόμαστε πάλι στις δυνατότητές μας.
Αυτές είναι οι δυνατότητες δηλαδή του Έλληνα;  Να παρακαλά για πορτοκάλια; Το σοκ είναι μεγάλο. Ξαφνικά δεν καταλάβαμε από πού μας ήρθε. Οι Έλληνες της δεκαετίας του ’40 λιμοκτονούσαν υπερήφανοι. Είχαν πατήσει κάτω τους Ιταλούς φασίστες και είχαν αντισταθεί στον παλαβό Χίτλερ. Σήμερα, πεινούν σαστισμένοι και ταπεινωμένοι. Τι προτιμούμε από τα δύο; Τίποτα φυσικά!
Ήθελα να ήξερα αυτοί εκεί στην Ευρώπη που βλέπουν αυτές τις εικόνες, δεν συγκινούνται; Ή αρκούνται σε κάθε προεκλογική εκστρατεία που κάνουν να παίρνουν το μέρος της Ελλάδας, όπως έκανε ο Φρανσουά Ολάντ και κάνει τώρα ο Πέερ Στάινμπρουκ; Μετά από λίγο καιρό θα γυρίσει και ο Γερμανός να μας πει, όπως μας είπε προχθές ο Γάλλος, πως μας «επέτρεψαν» να μείνουμε στην Ευρωζώνη. Ευχαριστούμε.
Το θέμα όμως δεν είναι αυτοί. Το θέμα είναι οι δικοί μας ταγοί, πώς διαχειρίζονται αυτήν την κατάσταση. Ορισμένοι είπαν πως οι εικόνες αυτές ξεφτιλίζουν τους ανθρώπους αυτούς. Όχι η ξεφτίλα γυρνάει στους ποιτικούς που έφεραν τους πολίτες της χώρας τους σε αυτήν την κατάσταση.
Και να πεις πως βλέπεις φως στο τούνελ; Πρωτογενές πλεόνασμα ακούς, αλλά η αγοραστική δύναμη μειώνεται ολοένα και περισσότερο. Όμως εντάξει, θα φτιάξουν τα πράγματα. Άλλωστε το ακούσαμε επιτέλους. «Αυτά θα είναι και τα τελευταία μέτρα»…
Α! και κάτι τελευταίο που μου ήρθε κατά νου: Ο Πλάτων στην Πολιτεία είναι αυτός που είχε πει κάποτε πως οι μόνοι που θα έπρεπε να έχουν το προνόμιο του ψεύδους είναι οι ηγέτες της πολιτείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...