Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Έβαζαν χέρι στο δημόσιο χρήμα για να παίρνουν πολυτελή τζιπ και πούρα των 5.000 ευρώ


Σοκ και δέος προκαλεί η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας απίστευτες περιπτώσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος για το 2010, την πρώτη δηλαδή χρονιά του Μνημονίου.


Δεν πρόκειται για αμελητέα ποσά αλλά για περιπτώσεις που κυριολεκτικά προκαλούν το λαϊκό αίσθημα. Η ετήσια έκθεση 1.180 σελίδων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που παρέδωσε ο πρόεδρός του, Ιωάννης Καραβοκύρης στον πρόεδρο της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, σύμφωνα με το Έθνος, περιγράφει περιπτώσεις όπως παράνομες προμήθειες και απευθείας αναθέσεις, παράνομες προσλήψεις και αμοιβές, υπέρογκα ποσά για δώρα, κινητά ακόμα και πούρα…
Ακολουθούν μερικές μόνο από τις προκλητικές ιστορίες
  1. Η προσπάθεια τριών δήμων στη Βόρεια Ελλάδα να αγοράσουν τζιπ 4Χ4 για τις μετακινήσεις τεχνικών υπηρεσιών τους, ενώ δεν προβλέπεται στο νόμο (συνολική δαπάνη 79.700 ευρώ).
  2. Μη νόμιμη κατάτμηση έργων ασφαλτόστρωσης (1,6 εκατ. ευρώ) σε τουριστικό νησί των Κυκλάδων για να αποφευχθεί ο προσυμβατικός έλεγχος του ΕΣ, παράνομη ανάθεση άλλου αντίστοιχου έργου σε υπεργολάβο κατά 100%, απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για κατασκευή χλοοτάπητα δημοτικού γηπέδου στα Δωδεκάνησα (205.000) χωρίς να συντρέχει επείγουσα ανάγκη, κ.λπ.
  3. Έργα συντήρησης κοιμητηρίων σε οικισμούς της Βόρειας Ελλάδος (δαπάνη 7.000 ευρώ) που συμφωνήθηκε να γίνουν σε ένα μήνα, παραδόθηκαν σε 3 μέρες.
  4. Επιδοτήσεις για αγορά κατοικιών σε προβληματικές περιοχές, μολονότι οι σύζυγοι διέθεταν άλλη κατοικία επαρκή για τη διαβίωσή τους.
  5. Έξοδα κηδείας 36.700 για τ. δήμαρχο Γλυφάδας που κατά το ΕΣ υπερβαίνουν το προσιτών μέτρο. Έξοδα κηδείας 5.400 για τ. πρόεδρο τοπικού συμβουλίου στη Β. Ελλάδα χωρίς να προβλέπεται από το νόμο. Εκτός λειτουργικών αναγκών εγκρίθηκε δαπάνη 4.500 για φιλοτέχνηση πορτρέτου αποθανόντος τ. δημάρχου και υπουργού για την αίθουσα του δήμου Πειραιά.
  6. Μισθώσεις ΚΤΕΛ (δαπάνες 8.200 ευρώ) από δύο δήμους για να μεταβούν οι κάτοικοι στην Αθήνα για διαμαρτυρία κατά τις συνένωσης δήμων (σχέδιο Καλλικράτης).
  7. Προμήθεια πούρων 5.300 για εξυπηρέτηση αναγκών δημοσίων σχέσεων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  8. Αποζημιώσεις 3.900 για μη λήψη άδειας 123 δημοτικών υπαλλήλων που την πήραν κανονικά καθώς και αποζημίωση για υπερωρίες υπαλλήλου που στο μεταξύ είχε συνταξιοδοτηθεί και ασφαλώς δεν είχαν γίνει!
  9. Αποζημιώσεις για τήρηση πρακτικών του δημοτικού συμβουλίου σε δήμο της Βόρεια Ελλάδας, ενώ το μήνα εκείνο δεν είχαν γίνει συνεδριάσεις.
Περιπτώσεις που «σοκάρουν»
  1. Περιφερειακό ΤΕΙ ξόδεψε 23.100 ευρώ για κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας.
  2. Για την εκπομπή «Κυριακή στο Χωριό» ξοδεύτηκαν 22.400 ευρώ για γεύματα σε χωριά της Βορείου Ελλάδας.
  3. Εδωσαν αποζημίωση για υπερωρίες σε υπάλληλο που, όμως, είχε… συνταξιοδοτηθεί.
  4. Δόθηκαν αποζημιώσεις για τήρηση πρακτικών σε δημοτικό συμβούλιο αλλά εκείνο το μήνα δεν έγιναν συνεδριάσεις.
  5. Ξοδεύτηκαν 36.700 ευρώ για κηδεία τέως δημάρχου αλλά και 5.400 ευρώ για κηδεία τέως προέδρου τοπικού συμβουλίου.
  6. Μίσθωσαν με 8.200 ευρώ λεωφορεία ΚΤΕΛ δύο δήμοι για να μεταβούν στην Αθήνα κάτοικοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...