Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Τελεσίγραφο από την Τρόικα: Απολύστε 25.000 υπαλλήλους αν θέλετε τη δόση του Μαρτίου


Mε άγριες διαθέσεις καταφτάνει στην Αθήνα η Τρόικα η οποία θα θέσει επι τάπητος τη διαθεσιμότητα αλλά και τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων  τις οποίες πρέπει άμεσα να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση.
Μάλιστα, μέχρι το Μάρτιο ζητάει την απόλυση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλιώς δεν θα εγκριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η καθυστέρηση που επιδεικνύεται στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων εδώ και μία τριετία εκνευρίζει τους απαιτητικούς πιστωτές. Mάλιστα αγριότερη όλων καταφθάνει η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία περιμένει να μάθει άμεσα πόσοι και ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014.
Ακόμη, στην Επιτροπή θεωρούν ανεπαρκείς τις πληροφορίες που δίνει η κυβέρνηση σχετικά με τα οργανογράμματα της αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα. Σύντομα θα πρέπει να αποσταλούν στις Βρυξέλλες αναθεωρημένα οργανογράμματα τα οποία θα είναι πιο κοντά στα στάνταρ που θέτουν οι πιστωτές.
Από τους 25.000 δημοσίους υπαλλήλους, που για ένα χρόνο θα αμείβονται με το 75% του μισθού τους, ελάχιστοι θα επαναπροσληφθούν ή θα μετατεθούν. Ακόμα κι ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε να αναπληρώσουν συναδέλφους τους που θα έχουν συνταξιοδοτηθεί καθίσταται αμφίβολος.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο «τρέχει και δεν φτάνει» μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πιστεύει πως μεγάλο μέρος των 25.000 δημοσίων υπαλλήλων θα μετατεθεί σε νέες θέσεις πριν από τη λήξη της περιόδου διαθεσιμότητάς του. Ωστόσο, εκφράζει και τους φόβους του για οριστική απόλυση πολλών εξ αυτών.
Τα επιτελεία στοχεύουν να γεμίσουν τη λίστα των 25.000 αυτών δημοσίων υπαλλήλων με επίορκους και μη αποδοτικούς υπαλλήλους που δεν διακρίνονται για την τυπικότητά τους. Μεσοπρόθεσμα πάντως, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να απαριθμεί 150.000 λιγότερους απασχολούμενους σε αυτό. Και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συμβεί μόνο με τους προς συνταξιοδότηση και τους εν διαθεσιμότητι.
Οι προβλέψεις δείχνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αν και ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετα σε μία τέτοια εξέλιξη, καθώς θεωρούν πως δεν γίνεται το ίδιο το κράτος να μεγαλώσει κι άλλο την ανεργία. Η Νέα Δημοκρατία πάντως, ισχυρίζεται πως δεν γίνεται να πλήττεται τόσο πολύ από τις απολύσεις ο ιδιωτικός τομέας και στο δημόσιο να μην απολύεται κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...