«Στη δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975, από την 17 Νοέμβρη, δύο από τους δράστες ήταν, τότε, ηλικίας 18 και 20 χρονών.
Τα περισσότερα από τα μέλη της οργάνωσης αυτής άρχισαν να συμμετέχουν σε αιματηρές επιθέσεις σε ηλικία 20 έως 23 ετών, οπότε δεν πρέπει να ξεγελά το γεγονός ότι συνελήφθησαν σε μεγάλη ηλικία. Ετσι, δεν μας εκπλήσσει που εντοπίζονται ως μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» νεαροί ηλικίας 20 έως 22 ετών. Πρόκειται δυστυχώς για μία παλιά τακτική των στρατολόγων των ένοπλων οργανώσεων που αναζητούν ενόπλους σε μικρή ηλικία ώστε να παίρνουν ρίσκα και να έχουν την νεανική άγνοια κινδύνου». Σε αυτήν την επισήμανση προχώρησε μιλώντας προς «Το Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που παρακολουθεί και αναλύει τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο του «αντάρτικου πόλης» και γνωρίζει τις διαδικασίες στρατολόγησης νέων μελών σε ένοπλες οργανώσεις.
Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος
Οπως αναφέρει «πριν μιλήσουμε για το τάχα νέο φαινόμενο των “μωρών της τρομοκρατίας”, πρέπει να θυμηθούμε τι συνέβαινε τις προηγούμενες δεκαετίες. Όταν άρχισε να δημιουργείται η 17Ν και ο ΕΛΑ, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 18 έως 22 ετών. Οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός (έχουν γεννηθεί το 1962) εντάχθηκαν στην ομάδα κρούσης της 17Ν σε ηλικία περίπου 20 ετών. Ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν μόλις 22 χρονών όταν συμμετείχε -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- στην απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού λοχία Ρόμπερτ Τσαντ, τον Απρίλιο του 1984 στον Αγιο Δημήτριο Αττικής. Λίγους μήνες αργότερα συμμετείχε στην ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Κάτω Πετράλωνα και στην δολοφονία του αστυφύλακα Χρήστου Μάτη. Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους από τους κατηγορουμένους για την 17Νοέμβρη όπως τον Δημήτρη Κουφοντίνα, τον Πάτροκλο Τσελέντη, τον Κώστα Καρατσώλη, τον Θωμά Σερίφη κι άλλους οι οποίοι σε ηλικία μέχρι 23 έως 24 ετών είχαν αναπτύξει πλήρη ένοπλη δράση. Ο δημιουργός της οργάνωσης “Αντικρατική Πάλη” Χρήστος Τσουτσουβής, που σκοτώθηκε το 1985 σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς, συμμετείχε το 1977 στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στου Ρέντη _εκεί που σκοτώθηκε ο Χρήστος Κασσίμης_ σε ηλικία μόλις 24 ετών. Και υπάρχουν πολλά ακόμη παραδείγματα…».
Σύμφωνα με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ «τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει ένα διαρκές, μεθοδικό σύστημα προσέγγισης, στρατολόγησης, εκπαίδευσης, εξοπλισμού ατόμων ηλικίας 17 έως 23 ετών από εξωκοινοβουλευτικούς ή αντεξουσιαστικούς χώρους. Μπορεί να έχουμε πέντε γενιές αντάρτικου πόλης όμως οι στρατολόγοι ξέρουμε ότι συνολικά δεν είναι περισσότεροι από 10-15 άτομα. Αυτή την περίοδο είναι μέλη παλαιότερων ένοπλων οργανώσεων που έδρασαν την δεκαετία του ’90 αλλά και άτομα που συμμετείχαν σε ποινικές δραστηριότητες. Υπάρχουν όμως και 2-3 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που εποπτεύουν το εγχώριο αντάρτικο. Ξέρουν να εντοπίζουν και να στοχεύουν πρόθυμους νεαρούς για το ”ένοπλο βήμα”, πώς να τους προσεγγίζουν και πώς να τους εντάσσουν σταδιακά σε οργανώσεις αντάρτικου πόλης. Οι άνθρωποι αυτοί εφαρμόζουν τους συνωμοτικούς κανόνες, δίνουν τις κατευθυντήριες εντολές στους νεοσύλλεκτους του αντάρτικου πόλης ενώ φροντίζουν για την χρηματοδότησή τους. Όμως, ενώ διαθέτουμε σημαντικά στοιχεία για την ταυτότητα και τον ρόλο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουμε τη συμμετοχή τους. Παρότι έχουν εξαρθρωθεί πολλές ένοπλες οργανώσεις, ποτέ, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί για ρόλο στρατολόγου ή για “ηθική αυτουργία” σε τέτοιου είδους ενέργειες …».
Τέλος, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ μιλούν για «τεράστιες ευθύνες που έχουν αυτοί που κατευθύνουν τις εγχώριες οργανώσεις αφού, πλέον, στέλνουν μαζικά νεαρούς αντεξουσιαστές σε ένοπλες επιθέσεις και ληστείες. Κι αυτό χωρίς να εξασφαλίζεται η στεγανοποίηση των οργανώσεων, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Ετσι εύκολα οι νεαροί – “αναλώσιμοι” ένοπλοι αγωνιστές, πέφτουν διαρκώς στα χέρια της αστυνομίας και αντιμετωπίζουν πολυετείς καταδίκες. Οι στρατολόγοι βρίσκουν νέες ομάδες ένοπλης δράσης, μία κίνηση που υποθηκεύει το μέλλον και τις ζωές δεκάδων νεαρών ατόμων».
tovima.gr via koolnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου