Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

«Πήρα το cd και αντέγραψα 20 ονόματα»

Εγώ εκτύπωσα τα ονόματα από το CD της λίστας Λαγκάρντ, είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος συνεργάτης του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και μετακλητός υπάλληλος στο γραφείο του πρώην υπουργού Οικονομικών, που κατέθεσε σήμερα στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη.
 
Τα στοιχεία του συγκεκριμένου υπαλλήλου δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί. Δεν έχω καμία σχέση με την αλλοίωση, είπε στους εισαγγελείς ο συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου, παραδεχόμενος με τον τρόπο αυτό ότι υπήρξε παρέμβαση ανθρώπινου χεριού το οποίο διέγραψε από την αρχική λίστα τα ονόματα της Ελένης Παπακωνσταντίνου, του Συμεών Σικιαρίδη και του Ανδρέα Ρωσσώνη.

Πήρα το CD. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου ζήτησε αρχικά να ανοίξω το CD και να του πω τα ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά, όπως και έκανα. Μετά μου έδωσε εντολή να εκτυπώσω τα 10 ονόματα των ανθρώπων με τις μεγαλύτερες καταθέσεις. Μετά έδωσα στον κ. Παπακωνσταντίνου το CD και τις φωτοτυπίες, κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο μετακλητός υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών.

Από την κατάθεση του συνεργάτη του κ. Παπακωνσταντίνου προκύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε στα χέρια του το αυθεντικό CD. Το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι αν ο συνεργάτης του κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών για την ύπαρξη των ονομάτων των συγγενών του, τα οποία σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές υπήρχαν στο αρχικό cd που παρέδωσε το Παρίσι το 2010. Κι αυτό διότι από τον τύπο του ηλεκτρονικού αρχείου, είναι προφανές ότι για να επιλεγούν τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, θα έπρεπε προηγουμένως να έχουν ανοίξει ένας - ένας οι κωδικοί των πολιτών που είχαν καταγεγραμμένους λογαριασμούς στην συγκεκριμένη τράπεζακαι περιλαμβάνονταν στο πρωτότυπο cd που υπήρχε στα χέρια των γαλλικών αρχών. 

Διαψεύδουν τα περί κόντρας με τον προϊστάμενό τους Πεπόνης - Μουζακίτης
Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που τους ήθελαν να βρίσκονται σε κόντρα και σύγκρουση με τον προϊστάμενό τους, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, προχώρησαν σήμερα οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση της χαμένης λίστας Λαγκάρντ. 

Την ίδια ώρα, φαίνεται πως δεν μπαίνει τελικά στην έρευνα για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αν και αρμόδιο στέλεχος της εν λόγω υπηρεσίας διαβεβαίωσε σήμερα τον κ. Παντελή ότι μπορεί να βρει την άκρη του νήματος στην υπόθεση της αντιγραφής και αλλοίωσης του USB στικ, υπό προϋποθέσεις, όμως, όπως φέρεται να είπε.

Πρόκειται για τον κ. Δημήτρη Γεωργατζή, ο οποίος φέρεται να ανέφερε μάλιστα στον κ. Παντελή πως το έγγραφο που υπάρχει στη δικογραφία και λέγεται πως αναφέρει ως ημερομηνία αντιγραφής του αρχείου την 8η Ιουλίου του 2011 (το διάστημα δηλαδή που επικεφαλής του ΣΔΟΕ ήταν ο κ. Ιωάννης Διώτης) δεν μπορεί να έχει καμία αποδεικτική αξία. Και αυτό γιατί μπορεί να γίνουν πολλά σε τέτοιο αρχείο με την ημερομηνία και την ώρα που αυτό δημιουργήθηκε. 

Ωστόσο, όπως εξηγούσαν εισαγγελικές πηγές, σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αναμιχθεί στην έρευνα η Υπηρεσία Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για πολλούς λόγους. Ο πρώτος είναι η ασφυκτική προθεσμία που θέτει ο νόμος για το κλείσιμο της δικογραφίας από τη στιγμή που η Βουλή θα πει το «ναι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν δηλαδή η Βουλή προχωρήσει σε Προανακριτική, οι εισαγγελείς θα πρέπει να κλείσουν αμέσως τη δικογραφία και να τη στείλουν στη Βουλή. Αν, όμως, έχουν δώσει το USB στη Δίωξη για έρευνα, δεν θα μπορούν να κλείσουν τη δικογραφία διότι δεν προλαβαίνουν. 

Και αυτό γιατί, όπως λένε, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρειάζεται 8 με 9 ημέρες. Αλλωστε, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι και η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, εφόσον τελικά συσταθεί, μπορεί να διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ως έχει εκ του νόμου δικαίωμα. Μάλιστα, εισαγγελικές πηγές τόνιζαν ότι υπάρχει και ειδικό λογισμικό στο ΣΔΟΕ που μπορεί να ανακτήσει πληροφορίες από ένα τέτοιο αρχείο που παραποιήθηκε. 

Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν σε αυτή τη φάση των ερευνών το USB στικ πέρναγε στα χέρια της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για έρευνα, τότε πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της λίστας και έχουν κληθεί από τους δύο εισαγγελείς με την ιδιότητα του υπόπτου θα μπορούσαν να προβάλουν σειρά ενστάσεων για παρέμβαση στο επίμαχο αποδεικτικό αρχείο. 

«Αψογη και αγαστή η συνεργασία μας»
Εν τω μεταξύ, οι δυο οικονομικοί εισαγγελείς συναντήθηκαν σήμερα με τον κ. Παντελή στον Αρειο Πάγο και αμέσως μετά τη συνάντησή τους προχώρησαν σε κατηγορηματική διάψευση των όσων λέγονται περί κόντρας με τον προϊστάμενό τους. «Τα αναγραφόμενα περί συγκρούσεως μεταξύ μας είναι μυθεύματα και αποκυήματα φαντασίας», ανέφερε ο κ. Πεπόνης και πρόσθεσε: η πραγματικότητα αποτυπώθηκε γραπτώς και αρμοδίως και όφειλαν όσοι δημοσιοποίησαν τα ανυπόστατα που δημοσιοποίησαν να πληροφορηθούν την πραγματικότητα. 

Και σε νομικό επίπεδο είναι αδιανόητο να υπάρχει τέτοια σύγκρουση. Τέτοια σύγκρουση δεν θα μπορούσε να υπάρχει ούτε μεταξύ πρωτοετών φοιτητών της Νομικής. Η συνεργασία μας είναι άψογη και αγαστή. Διαψεύδουμε τα δημοσιεύματα περί δήθεν συγκρούσεως». Σε ερώτηση, πάντως, για τον αν θα μπει στην έρευνα το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ο κ. Πεπόνης απάντησε: «Τέτοια θέματα είναι υπηρεσιακά και δεν προαναγγέλλονται. Θα τα κρίνει όλα αυτά ο κ. Παντελής». 
Υπενθυμίζεται ότι αφορμή για τα δημοσιεύματα περί κόντρας αποτέλεσε η παραγγελία του κ. Παντελή προς τους δυο εισαγγελείς να στείλουν το USB αρχείο στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για έρευνα. Οι δυο εισαγγελείς δεν το έστειλαν γνωστοποιώντας στον προϊστάμενό τους πως αυτό έχει ελεγχθεί από ειδικούς του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Ο φάκελος «Greece»
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιβόητο USB στικ, που έχουν στα χέρια τους οι δυο εισαγγελείς, περιέχει ένα φάκελο με την επωνυμία «Greece» και σε αυτό τον φάκελο ως ημερομηνία γέννησης του αρχείου αναφέρεται η 8η Ιουλίου 2011. Ως ώρα εμφανίζεται 2 μ.μ. και ως ημερομηνία τελευταίας αποθήκευσης 1.30 μ.μ. Το παράδοξο αυτό φαινόμενο, δηλαδή να εμφανίζεται προγενέστερη ημερομηνία αποθήκευσης, εξηγείται σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους. Οπως λένε, όταν δημιουργείται ένα τέτοιο αρχείο πρώτα αποθηκεύεται στον υπολογιστή και στη συνέχεια στο USB αρχείο όποτε η ώρα μπορεί και να διαφέρει. 

Στον Αρειο Πάγο ο Κ. Βαξεβάνης
Τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου επισκέφθηκε σήμερα και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο οποίος και επιφυλάχθηκε να προσκομίσει στους εισαγγελείς την έκθεση πραγματογνωμοσύνης που έγινε στο USB στικ που εκείνος είχε στην κατοχή του και την οποία δημοσίευσε στο περιοδικό «Hot doc», το οποίο και εκδίδει. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, «η μετεγγραφή του CD σε USB έγινε στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010» δηλαδή πολύ προτού το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, παραλάβει τη λίστα Λαγκαρντ από τις γαλλικές αρχές. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...