Τον προληπτικό εμβολιασμό οικόσιτων και αδέσποτων ζώων συνιστούν ειδικοί επιστήμονες, με αφορμή την επανεμφάνιση κρούσματος λύσσας μετά από 25 χρόνια σε αλεπού στην Κοζάνη.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δρομολογεί διαδικασίες για την προστασία από τον ιό και από τις αρχές του 2013 θα ξεκινήσει η εφαρμογή προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον εμβολιασμό των αλεπούδων.
Εμβολιασμοί αδέσποτων ζώων ήδη διεξάγονται στην Κοζάνη και σε γειτονικούς νομούς.
Ο ιός της λύσσας μεταδίδεται με το σάλιο των μολυσμένων ζώων κατά τη στιγμή που αυτάδαγκώνουν ανθρώπους ή άλλα ζώα.
Μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο όταν αυτός έρχεται σε επαφή με το σάλιο του μολυσμένου ζώου από τις εκδορές και τα μικροτραύματα του δέρματος ή ακόμα και από τους υγιείς βλεννογόνους.
Τέλος, είναι πιθανή η μετάδοση του παθογόνου παράγοντα όταν υπάρχει στα ούρα των νυχτερίδων μέσω σταγονιδίων σε σπηλιές ή σε εργαστήρια όπου οι νυχτερίδες κρατούνται ως πειραματόζωα.
Η περίοδος επώασης της νόσου (που προηγείται της εκδήλωσης των συμπτωμάτων) στον άνθρωπο είναι 2 – 8 εβδομάδες, στους σκύλους και στις γάτες 10 ημέρες έως 2 ή και περισσότερους μήνες και στα βοοειδή από 25 έως και 150 ημέρες.
Ο άνθρωπος είναι από τα πιο ανθεκτικά είδη ως προς τη νόσο.
Οι θάνατοι από τη νόσο ξεπερνούν παγκόσμια τους 45.000 ετησίως ενώ υπολογίζεται ότι 4.000.000 περίπου άνθρωποι κάθε χρόνο υποβάλλονται σε προληπτική αντιλυσσική θεραπεία σε περισσότερο από 80 χώρες του κόσμου.
Η επανεμφάνιση της νόσου, έστω και τόσα χρόνια μετά, δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς η Ελλάδα συνορεύει με χώρες όπου η λύσσα ενδημεί όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ.
econews.gr via doglovernews.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου