Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ποιος είναι ο πιο αριστερός;


«Παρά το ότι ένα κόμμα αριστερής καταγωγής είναι στην κυβέρνηση, παρότι άλλο κόμμα αριστερής καταγωγής είναι αξιωματική αντιπολίτευση, ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο μεγάλη η πολιτική απουσία της αριστεράς. Αυτό είναι το μεγάλο παράδοξο».

Του Γιάννη Κολοκυθά
Την παραπάνω δήλωση δεν την έκανε ο Μάκης Βόρίδης ούτε καν ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Η παραπάνω δήλωση-διαπίστωση ανήκει στον Αλέκο Αλαβάνο.
Ναι, του πρώην προέδρου του Συνασπισμού και επί σειρά ετών ευρωβουλευτή του κόμματος. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που έφερε τον Αλέξη Τσίπρα στα πολιτικά πράγματα.
Γιατί όμως να φθάσει να λέει κάτι τέτοιο ο κ. Αλαβάνος. Έχει πικρία για κάτι; Έχει διαμάχη με κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ;
Ο κ. Αλαβάνος τα τελευταία χρόνια είναι ξένο σώμα στον ΣΥΡΙΖΑ, στο κόμμα που στήριξε περισσότερο από πολλούς που τώρα αποτελούν την «πρώτη γραμμή» της Κουμουνδούρου.
Ο κ. Αλαβάνος είναι αριστερός. Το τελευταίο διάστημα ήταν επικεφαλής, αν και δεν του αρέσει καθόλου ο τίτλος, του «Μετώπου για την Αλληλεγγύη και την Ανατροπή». Τσακώθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν χρόνια για λόγους που δεν έχουμε μάθει και ούτε θέλουμε να μάθουμε και βρέθηκε εκτός ΣΥΡΙΖΑ.
 Το θέμα όμως είναι ευρύτερο. Υπάρχει αριστερά στην Ελλάδα;
Είναι Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ; Είναι Αριστερά ΔΗΜΑΡ; Και τι είδους Αριστερά χωράει στην Ελλάδα; Αριστερά της Ευρώπης ή Αριστερά εκτός ευρωζώνης;
 Τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό, ξεκινούν από την εσωτερική σύγκρουση μεταξύ αυτών που πιστεύουν σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή αριστερά από το κέντρο μέχρι την αριστερά και σε αυτούς που είναι αριστεροί, δηλώνουν αριστεροί και εκφράζονται και ως αριστεροί. Είναι αυτοί συνήθως που προκαλούν προβλήματα και ρωγμές στο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ του 27%. Είναι αυτοί που δεν αισθάνονται και τόσο άνετα ως αξιωματική αντιπολίτευση. Προτιμούσαν το 3% – 4%, τις μικρές συγκεντρώσεις για την αριστερά και τις μικρές διαδηλώσεις στήριξης σε απεργούς. Είναι πολύ δύσκολο να μπεις σε κυριλέ κοστούμι όταν δεν το πολυπιστεύεις.
Έτσι έχουμε αυτούς που δεν καταδικάζουν με ευκολία τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών, τις μούντζες στη Βουλή και τις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων από αναρχικούς και λοιπές αντιδημοκρατικές δυνάμεις. Αυτές είναι οι εμμονές του παρελθόντος που πρέπει με κάποιο τρόπο να μπουν στην άκρη και να μην κάνουν και πολύ συχνά την εμφάνισή τους γιατί δημιουργούν προβλήματα στο νέο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.
Και πάλι αριστεροί θα είναι όλοι. Δεν είσαι αριστερός όταν δεν καταδικάζεις ας πούμε τη βία..
Για τη ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη ήταν πιο εύκολο να φορέσει το κοστούμι της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς. Ήδη συμμετέχει τους τελευταίους επτά μήνες στην κυβέρνηση και δεν έχουμε ακούσει ακραία άποψη για κάτι. Διαφωνεί με πολλά πράγματα που συμφωνούν με μεγαλύτερη ευκολία οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά το κάνει με κομψό και συγκρατημένο τρόπο.
Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πια πιο συγκρατημένος, με λιγότερη ορμή και λιγότερη οργή. Ο Φώτης Κουβέλης ήταν συγκρατημένος από πάντα.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πια τόσο ακραίος. Ο Φώτης Κουβέλης δεν ήταν ακραίος.
Ο Αλέξης Τσίπρας αν και νέος σε ηλικία και φυσικά νεότερος στα πράγματα της αριστεράς οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση και κανείς δεν μπορεί να προφητεύσει τι θα συμβεί στο μέλλον.
Ο Φώτης Κουβέλης γηραιότερος σε ηλικία και φυσικά και στα πράγματα της αριστεράς οδήγησε τη ΔΗΜΑΡ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να καταργήσει το μνημόνιο, να το θάψει, να το εξαφανίσει.
Ο Φώτης Κουβέλης το διαχειρίζεται με σκοπό την απαγκίστρωση από αυτό.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι θα συνεργαστεί και με το διάβολο, ο Φώτης Κουβέλης μάλλον το έκανε ήδη.
Οι διαφορές ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ φαίνονται και είναι πιο μεγάλες. Ο ένας έχει 27% και ο άλλος σχεδόν 6%. Έτσι δικαιολογούνται για πολλούς και οι διαφορετικές φωνές του «μεγάλου» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η πιο στιβαρή στάση της «μικρής» ΔΗΜΑΡ.
Σημείο σύγκλισης υπάρχει; Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ και στενού συνεργάτη του Φώτη Κουβέλη, Σπύρου Λυκούδη, υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο για τις διαφορές Παναγιώτη Λαφαζάνη – Γρηγόρη Ψαριανού, Ζωής Κωνσταντοπούλου – Νίκου Τσούκαλη και Πάνου Σκουρλέτη – Ανδρέα Παπαδόπουλου τα σχόλια δικά σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...