Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Και η μόλυνση κληρονομείται!

Σοβαρά προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσουν οι τοξικές ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον, επηρεάζοντας μάλιστα ακόμη και τις επόμενες δύο γενιές!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του κρατικού πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, η λίστα με τις τοξικές ουσίες που μολύνουν το περιβάλλον είναι περισσότερες από ό,τι γνώριζαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα. Οπως αναφέρεται στην επιθεώρηση «PLoS One», οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι απόγονοι ποντικιών που έχουν εκτεθεί σε φθαλάτες, όπως η δισφαινόλη Α και η ουσία DEHP (ο κύριος πλαστικοποίησης που χρησιμοποιείται στο PVC), πάσχουν από αναπαραγωγικές ασθένειες και από παχυσαρκία.

Επίσης, σε άλλη έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Reproductive Toxicology» αναφέρεται ότι σε ό,τι αφορά τις ασθένειες που περνούν από γενιά σε γενιά υπεύθυνο είναι ένα είδος καυσίμων που περιέχει υδρογονάνθρακες και χρησιμοποιείται στα αεροσκάφη.

Οι μελέτες αυτές είναι οι πρώτες που ερευνούν τη σχέση της παχυσαρκίας με τη λεγόμενη επιγενετική κληρονομικότητα, δηλαδή το γεγονός ότι ενώ κληρονομούνται στοιχεία από τις αλληλουχίες DNA των γονιών παράλληλα κληρονομούνται και γονίδια που έχουν τροποποιηθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως τα τοξικά χημικά. «Αν η προγιαγιά είχε εκτεθεί σε τοξικές ουσίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκληθούν ασθένειες στο εγγόνι, ακόμη και αν η μητέρα του δεν είχε εκτεθεί καθόλου σε αυτές» εξηγεί ο μοριακός βιολόγος Μάικλ Σκίνερ στην έκθεσή του. «Αυτή είναι μια μη γενετική μορφή κληρονομικότητας που δεν περιλαμβάνει αλληλουχίες DNA, αλλά περιβαλλοντικό αντίκτυπο στις χημικές αλλαγές του DNA».

Κατά τη μελέτη του δρα Σκίνερ, οι ερευνητές εξέθεσαν θηλυκά ποντίκια σε μείγματα ουσιών που περιείχαν υδρογονάνθρακες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Οπως διαπιστώθηκε, η πρώτη γενιά των ποντικιών που γεννήθηκαν παρουσίαζαν αυξημένες ανωμαλίες στους νεφρούς, τον προστάτη και τις ωοθήκες, ενώ η τρίτη γενιά παρουσίαζε αυξημένη απώλεια θυλάκων, πολυκυστικές ωοθήκες και παχυσαρκία.

Μάλιστα, εντοπίστηκαν σχεδόν 200 επιγενετικοί μοριακοί δείκτες που σχετίζονται με τις ασθένειες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου διάγνωσης και θεραπείας.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...