Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο «πόλεμος» της χαλυβουργίας

Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες μεταξύ αστυνομικών και εργαζομένων στη χαλυβουργία «ArcelorMittal» στην πόλη Ναμίρ στο νότιο Βέλγιο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο μέρους των εγκαταστάσεων της εταιρείας που θα πλήξει 1.300 εργαζομένους.

Οπως μετέδωσε το βελγικό πρακτορείο Belga, όλα ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να διεισδύσουν στην περίμετρο ασφαλείας που είχε δημιουργηθεί από την αστυνομία σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βαλονίας.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, ενώ οι διαδηλωτές πετούσαν στους αστυνομικούς πέτρες από το πλακόστρωτο. Πολλές βιτρίνες καταστημάτων έσπασαν και αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν έως ότου η αστυνομία καταφέρει να απομακρύνει τους περίπου 2.000 συγκεντρωμένους.

Οι εργαζόμενοι της «ArcelorMittal» είχαν ψηφίσει τη Δευτέρα να επιστρέψουν στις εργασίες τους σήμερα Τετάρτη, αποφασίζοντας παράλληλα μια σειρά δράσεων για να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο ενός τμήματος της χαλυβουργικής εγκατάστασης, ενώ τα συνδικάτα έχουν προαναγγείλει δράσεις μπροστά από την ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας στο Λουξεμβούργο και το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο. «Θα αυξήσουμε την πίεση επί των πολιτικών. Αυτοί είναι που πρέπει να κάνουν τον Μιτάλ να υποχωρήσει» είχε δηλώσει ένας από τους συνδικαλιστές αξιωματούχους, ο Νταβίντ Καμερινί.

Βαλονία
Αλλά και η περιφέρεια της Βαλονίας καταδίκασε έντονα τις τελευταίες ημέρες την ανακοίνωση από την ArcelorMittal για το οριστικό κλείσιμο έξι εγκαταστάσεών της στη Λιέγη εξαιτίας της «επιδείνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς». Ο Βέλγος πρωθυπουργός Ελιο Ντι Ρούπο είχε επίσης χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή της εταιρείας «ακατανόητη» και έχει ήδη εξαγγείλει τη σύσταση ομάδας δράσης που θα αναζητήσει λύση. Από την πλευρά της πάντως η εταιρεία δεν δείχνει καμία πρόθεση να υποχωρήσει.

Αντίθετα, εμμένει στην απόφαση επικαλούμενη τη μείωση της ζήτησης και την οικονομική κρίση και δηλώνει πως θα διατηρήσει ορισμένες μόνο δραστηριότητες, που απασχολούν 800 εργαζομένους.
Αναγνωρίζει, ωστόσο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, ότι «αυτό το πρόγραμμα θα είναι πολύ δύσκολο για το προσωπικό και την περιφέρεια» και δεσμεύεται να αναζητήσει «μια κοινωνικά αποδεκτή λύση για τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα».,

ΓΑΛΛΙΑ
Κρας τεστ στην Πεζό - Σιτροέν
Στη Γαλλία, πάντως, οι εργαζόμενοι στην αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot - Citroen πέτυχαν μια πρώτη νίκη, καθώς δικαστήριο διέταξε την αναστολή των σχεδίων αναδιάρθρωσης της εταιρείας λέγοντας ότι δεν παρείχε επαρκείς συμβουλές σε ορισμένους εργαζομένους της.
Η Peugeot - Citroen σχεδιάζει την περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας στη Γαλλία καθώς και το κλείσιμο ενός εργοστασίου στο Παρίσι μέχρι τον Μάρτιο.


 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...