Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Εγκυμοσύνη και γυμναστική

Πολλές γυναίκες έχουν κάποιες συνήθειες οπως π.χ. κάπνισμα, βλαβερές διατροφικές συνήθειες, αυξημένη λήψη αλκοόλ, αυξημένους ρυθμούς εργασίας και στρες, που καλείται να βελτιώσει για να δημιουργήσει ένα πιο ιδανικό τρόπο ζωής και διαβίωσης τουλάχιστον πριν και  κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η σωματική της κατάσταση (πριν την εγκυμοσύνη) θα είναι ένας βασικός παράγοντας που θα προδιαγράψει την «συμπεριφορά» που θα αναπτύξει ο οργανισμός της κατά την διάρκεια των μηνών που θα ακολουθήσουν. Αυτό σημαίνει ότι η γυναίκα που η σωματική της κατάσταση είναι καλή συνήθως αντεπεξέρχεται με μεγαλύτερη ευκολία στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης, και αυτό της δίνει την δυνατότητα να επανέλθει πιο σύντομα μετά τον τοκετό της και την βοηθάει να βρει πιο εύκολα τους ρυθμούς της, μαζί με το νεογέννητο μωρό της.

Ίσως θα άξιζε να σημειωθεί ότι καθ' όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, οι συστάσεις για σωματική άσκηση κατά την εγκυμοσύνη έχουν στηριχθεί περισσότερο σε πολιτιστικές και κοινωνικές αντιλήψεις παρά σε επιστημονικά στοιχεία.

Έχοντας πλέον τις επιστημονικές διαβεβαιώσεις που προτρέπουν για σωματική άσκηση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πια θέμα προσωπικής επιλογής για την έγκυο γυναίκα να εντάξει την κίνηση και την σωματική εξάσκηση στην καθημερινότητά της.

Επιγραμματικά παραθέτουμε τα πολύ βασικά οφέλη της σωματικής άσκησης στην μέλλουσα μητέρα :


· Βοηθά στη μείωση των πόνων στη μέση, στη δυσκοιλιότητα, στο φούσκωμα και στο πρήξιμο των μελών του σώματος

· Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή αντιμετώπιση του διαβήτη εγκυμοσύνης

· Αυξάνει την ενεργητικότητα

· Βελτιώνει τη διάθεση (μειώνει την ανησυχία, το άγχος που προκαλεί η έκβαση της εγκυμοσύνης)

· Βελτιώνει τη στάση του σώματος (αποφυγή ενοχλήσεων της πλάτης)

· Προάγει το μυϊκό τόνο, τη δύναμη, την αντοχή και την ελαστικότητα των μυών

· Βελτιώνει τον ύπνο

· Η σωματική άσκηση βοηθάει τις μέλλουσες μητέρες να γεννήσουν υγιή και ανεπτυγμένα μωρά

Με ποιους τρόπους μπορεί να ασκηθεί η μέλλουσα μητέρα;


Έχει πολλές επιλογές και θα εξαρτηθεί από το τι την ευχαριστεί (και το τι καταφέρνει πιο εύκολα) αλλά και από τις δυνατότητες που της δίνονται (χρόνος, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός).

Το βάδην (γοργό περπάτημα): για μια γυναίκα που δεν έχει γυμναστεί στο παρελθόν, το βάδην είναι ένας ιδανικός τρόπος για να γυμνάσει το σώμα και να την καρδιά.

Ο χορός: είτε είναι παραδοσιακός, είτε μοντέρνος ή κλασικός χορός, είναι ένας απολαυστικός και ευεργετικός τρόπος να δοθεί κίνηση στο σώμα και ενέργεια (προσοχή στις αναπηδήσεις και τους αυτοσχεδιασμούς…).

Η κολύμβηση: στην θάλασσα ή στην πισίνα (σε ιδανική θερμοκρασία, ποτέ σε κρύο νερό) η ήρεμη κολύμβηση είναι ιδανική να ενισχύσει τους μύες της πλάτης, των χεριών αλλά και να χαλαρώσει και να ηρεμήσει την έγκυο γυναίκα.

Η γυμναστική στο νερό (aquaerobic): χωρίς την επιβάρυνση της βαρύτητας του σώματος, οι ασκήσεις στο νερό τονώνουν όλο το σώμα και οι χορευτικοί ρυθμοί της μουσικής, διασκεδάζουν και δίνουν ενέργεια στην έγκυο γυναίκα.

Αναπνευστικές ασκήσεις και ασκήσεις ευλυγισίας: (με την μέθοδο pilates ή yoga) η ευκαμψία που μπορεί να καλλιεργηθεί με τις ασκήσεις αυτές, αποτρέπει από την έγκυο τις ενοχλητικές κράμπες στα πόδια, την ακαμψία των αρθρώσεων και την σκληρή πλάτη που δημιουργείται από την σταδιακή αύξηση του βάρους της. Η κατάλληλη επιλογή ασκήσεων, θα δώσει στην έγκυο την δυνατότητα να κρατήσει σε φόρμα και ευεξία το σώμα της καθ΄ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποδήλατο (στάσιμο): ενδείκνυται το στάσιμο ποδήλατο του γυμναστηρίου γιατί προσφέρει μια ήπια αερόβια άσκηση που θα τονώσει το καρδιο-αναπνευστικό καθώς και του μύες των ποδιών.

Τι πρέπει να προσέχετε


Οι αλλαγές που υφίσταται το σώμα κάνουν ορισμένες στάσεις ριψοκίνδυνες για τη γυναίκα και το έμβρυο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης πρέπει να αποφεύγονται άλματα, τραντάγματα και απότομες αλλαγές που ζορίζουν τις αρθρώσεις και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό. Επίσης, η «υπερθέρμανση» δεν συνιστάται γιατί μπορεί να προκαλέσει μεγάλη απώλεια υγρών και να καταλήξει σε αφυδάτωση και προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη.

Κατά τη γυμναστική πρέπει να ακολουθούνται οι παρακάτω γενικές οδηγίες για ένα ασφαλές και υγιεινό πρόγραμμα άσκησης:


- Μετά το πρώτο τρίμηνο πρέπει να αποφεύγονται ασκήσεις ιδιαίτερης επιβάρυνσης της μέσης.
- Γενικά πρέπει να αποφεύγονται έντονες και απαιτητικές ασκήσεις όπως και τα υπερβολικά τεντώματα.
- Τα άνετα ρούχα δίνουν την ευχάριστη αίσθηση της ευρυχωρίας και βοηθούν να παραμένει το σώμα δροσερό.
- Ο ιδανικός στηθόδεσμος στηρίζει και προστατεύει το στήθος.
- Η περιοδική λήψη υγρών (ειδικά νερό) βοηθάει στην αποφυγή υπερθέρμανσης και αφυδάτωσης.
- Η έγκυος δεν πρέπει να γυμνάζεται σε βαθμό εξάντλησης.

Θα ήταν καλό, αν υπάρχει η δυνατότητα, η έγκυος ασκούμενη να βάλει ποικιλία στον τρόπο της σωματικής της άσκησης. Σε κάθε περίπτωση (και με την σύμφωνη γνώμη του γιατρού), αν η μέλλουσα μητέρα είναι δραστήρια και καθημερινά βάζει σε κίνηση το σώμα της, αυτό θα είναι ότι καλύτερο για εκείνη και το έμβρυο.

babyonline.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...