Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Γ. Προβόπουλος: Ανάκαμψη ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπεται

Η υλοποίηση των προαπαιτουμένων της δανειακής σύμβασης, η εκταμίευση της δόσης και η ελάφρυνση του χρέους, αποτελούν θετικές εξελίξεις και δημιουργούν βάσιμες προσδοκίες ότι η ελληνική οικονομία θα μπορούσε να...
ανακάμψει, «ίσως και συντομότερα απ' ό,τι προβλέπεται σήμερα», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος.

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική του έτους 2012, ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε «εθνική προτεραιότητα» την ανάκαμψη και την επιστροφή στην ανάπτυξη, θέτοντας ως προϋποθέσεις «την άρση της αβεβαιότητας για τη θέση της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ», την ολοκλήρωση ενός εθνικού σχεδίου για τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο -καθώς το Μνημόνιο περιλαμβάνει μόνο «τις ελάχιστες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης», την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα εξαλείψουν τα αίτια που δημιούργησαν τα δίδυμα ελλείμματα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, κύριοι στόχοι της προσπάθειας για την επίσπευση της ανάκαμψης, πρέπει να είναι η άμεση εφαρμογή μέτρων που ευνοούν την επανεκκίνηση της οικονομίας (επιτάχυνση απορρόφησης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και η επανέναρξη της κατασκευής των οδικών αξόνων), η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών ρευστότητας με ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η άμεση βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης με απλοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, ένα σταθερό φορολογικό καθεστώς με μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, και τέλος, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. «Οι αποκρατικοποιήσεις συμβάλλουν απευθείας στη μείωση του χρέους, ενισχύουν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Προβόπουλος. 

«Παρά τις καθυστερήσεις, η πρόοδος που έχει συντελεστεί σε σημαντικούς τομείς είναι απτή και μετρήσιμη. Παρά τους κινδύνους και τη συνεχιζόμενη ύφεση, η οικονομία αλλάζει. Με τις πρώτες σαφείς ενδείξεις ότι απομακρυνόμαστε από πρακτικές του παρελθόντος και χαράζοντας μια νέα στρατηγική για το μέλλον, το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί γρήγορα και να εμπεδωθεί η πεποίθηση ότι το τέλος της ύφεσης επίκειται. Αυτό θα είναι το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια νέα αναπτυξιακή πορεία», κατέληξε στην εισήγησή του ο κ. Προβόπουλος. 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...