Υλικά για ένα φλιτζανάκι.
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού ελληνικό καφέ
1κοφτό κουταλάκι του γλυκού ραπαντούρα (φυσικό γλυκαντικό απο τα είδη υγιεινής διατροφής και βοτάνων)
1 κομμάτι πράσινο κάρδαμο με τη φλούδα
1 φλιτζανάκι του καφέ νερό.
Εκτέλεση
Βάζουμε σε χάλκινο μπρίκι τον καφέ, τη ραπαντούρα και το κάρδαμο ολόκληρο, προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι νερό και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε τον καφέ σε μέτρια φωτιά
Μόλις ο καφές δουσκώσει, απομακρύνουμε το μπρίκι απο την εστία και χύνουμε το μισό στο φλιτζανάκι.
Τοποθετούμε και πάλι το μπρίκι στη φωτιά για να πάρει άλλη μια βράση ο καφές μας και ρίχνουμε και τον υπόλοιπο στο φλιτζάνι.
Αυτός είναι ένας υγιεινός τρόπος για να απολαμβάνεται τον καφέ σας. Αντικαταστήστε τη βιομηχανοποιημένη ζάχαρη με ραπαντούρα και προσθέστε ένα κομμάτι κάρδαμο, που εξουδετερώνει τη βλαπτική επίδραση της καφείνης.
ΜΥΣΤΙΚΑ: Για να πετύχετε τον ελληνικό καφέ, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε μερικές χρήσιμες συμβουλές:
* Είναι πολύ σημαντικό ο καφές να είναι φρεσκοαλεσμένος και σε μορφή πούδρας.
* Ο καφές είναι ένα προϊόν που απορροφά πολύ εύκολα άλλες μυρωδιές, γι’αυτό και πρέπει να έχουμε ένα δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς .
* Ο αλεσμένος καφές δεν μπορεί να αποθηκευτεί πάνω από 10 μέρες (χάνει όλο το άρωμα του )
* Αφήστε την βρύση σας να τρέξει αρκετά πριν πάρετε το νερό που θα χρειαστείτε για τον καφέ σας , ο ελληνικός καφές θέλει φρέσκο νερό!
* Το μπρίκι που θα τον ψήσετε, καλύτερα να είναι μπρούτζινο και με στενό άνοιγμα, για να δίνει καλύτερο το καϊμάκι.
* Για να τον ψήσετε σωστά, ξεκινάτε πρώτα μετρώντας με φλιτζάνια το νερό που θα χρειαστείτε. Προσθέτετε πρώτα τη ζάχαρη, ύστερα τον καφέ. Το μυστικό του ελληνικού καφέ είναι να γίνεται σε χαμηλή φωτιά. Προτού φουσκώσει το καϊμάκι, το αποσύρετε από τη φωτιά και το ξαναβάζετε για λίγο, προτού τον κατεβάσετε.
* Όταν τον σερβίρετε, κρατάτε το μπρίκι ψηλά και δεν το ακουμπάτε στο φλιτζάνι, γιατί δεν θα πετύχει το καϊμάκι.
* Αν βάλετε ελάχιστη σόδα στο μπρίκι σας, τότε το καϊμάκι θα γίνει ακόμα πιο δυνατό.
* Ο καλύτερος ελληνικός καφές ψήνεται στη χόβολη. Εάν δεν είναι εύκολο, προτιμήστε να τον ψήσετε στο γκαζάκι, σε χαμηλή φωτιά, από το μάτι της κουζίνας.
Ελληνικός καφές: Ιδιότητες
Ένα-δυο φλιτζανάκια ελληνικός καφές την ημέρα βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και αυξάνουν τη μακροζωία, σύμφωνα με μελέτη που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Η κατανάλωση καφέ αυξάνει την ελαστικότητα των αρτηριών, η οποία προφυλάσσει από τις καρδιοπάθειες. Η μελέτη της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έγινε σε 235 κατοίκους της Ικαρίας, ηλικίας 65 έως 100 ετών, οι οποίοι είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Η μελέτη βρήκε ότι όσοι έκαναν μέτρια κατανάλωση καφέ είχαν την καλύτερη αρτηριακή υγεία, με τα αγγεία τους να συμπεριφέρονται σαν αυτά των νέων ανθρώπων. Οι αρτηρίες όσων έπιναν λιγότερο καφέ ή καθόλου ήταν σε μικρότερο βαθμό ελαστικές.
“Αδυνατίστε τρώγοντας ελληνικά” & xkosm.blogspot & in.gr via glikiazoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου