Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Έμμεσο το όφελος για την Κύπρο από την απόφαση της ΕΚΤ


Αφορά άμεσα και πρωτίστως τις χώρες Ισπανία και Ιταλία 


Σε μια απόφαση «καλής πρόθεσης» προέβη την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία ανακοίνωσε διά στόματος του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, ότι πρόκειται να...
προβεί εκ νέου στην αγορά χρέους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Μάριο Ντράγκι έχει ως άμεσο στόχο να βοηθήσει χώρες οι οποίες είναι μεν εντός αγορών αλλά βρίσκονται προ των πυλών στην επιβολή μνημονίου. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Outright Monetary Transactions» (OMT), σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα αγοράζει «χωρίς ποσοτικό όριο» κρατικά ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας, 1 έτους ως 3 ετών.

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη κίνηση από μέρους της ΕΚΤ αφορά άμεσα και πρωτίστως τις χώρες Ισπανία και Ιταλία οι οποίες είναι ακόμη εντός των αγορών, ανέφεραν στον «Φ» οικονομολόγοι.

«Η Κύπρος βρίσκεται σε άλλη μοίρα και δεν επηρεάζεται άμεσα από το πρόγραμμα των Άμεσων Νομισματικών Συναλλαγών, σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ μπορεί να παρεμβαίνει στην αγορά κρατικών ομολόγων με στόχο να περιοριστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν σε βάρος χωρών της Ευρωζώνης», τονίζουν οι οικονομολόγοι.

«Δεν υπάρχει τίποτε απολύτως που θα μπορούσε να βάλει σήμερα την Κύπρο στην αγορά», ξεκαθαρίζουν. Ωστόσο, με τη συγκεκριμένη κίνηση δημιουργείται ένα θετικό κλίμα στην Ευρωζώνη και το όφελος από την ευρύτερη βελτίωση των συνθηκών της μπορεί μεσοπρόθεσμα να βοηθήσει και την Κύπρο.

Επομένως η έμμεση σημασία που έχει η συγκεκριμένη απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ για τη χώρα μας έγκειται στην ευρύτερη βελτίωση του κλίματος στην Ευρωζώνη με την υιοθέτηση πολιτικών οι οποίες ενδέχεται να σπρώξουν στην ανάπτυξη.

«Το Μνημόνιο που θα επιβληθεί στην Κύπρο σύντομα, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί καθόλου», σημειώνουν οι οικονομολόγοι και διευκρινίζουν ότι «δεν θα καταστεί δυνατή ούτε και η άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές μετά από την απόφαση αυτή του κ. Ντράγκι».

philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...